Ολλανδικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα το αίτημα δέκα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων να σταματήσει η Ολλανδία την εξαγωγή όπλων προς το Ισραήλ και τις εμπορικές συναλλαγές με ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Το περιφερειακό δικαστήριο της Χάγης τόνισε ότι το ολλανδικό κράτος έχει κάποια ελευθερία στην πολιτική του και τα δικαστήρια δεν θα πρέπει να σπεύδουν να παρέμβουν.
«Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να επιβληθεί στο ολλανδικό κράτος μια καθολική απαγόρευση στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού και στα είδη διπλής χρήσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Οι ενάγοντες, επικαλούμενοι μεγάλο αριθμό θυμάτων στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζουν ότι το ολλανδικό κράτος, ως υπογράφον τη Συνθήκη για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας το 1948, έχει χρέος να λάβει όλα τα εύλογα μέτρα στη διάθεσή του για να αποτρέψει τη γενοκτονία.
Οι ΜΚΟ επικαλέστηκαν μια εντολή του Ιανουαρίου του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να αποτρέπει ενέργειες γενοκτονίας στη Γάζα.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες για γενοκτονία στον πόλεμο που διεξάγει στη Γάζα είναι αβάσιμες και ότι αυτό που κάνει είναι να επιχειρεί να εξαλείψει την Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις που απειλούν την ύπαρξή του και τα μέλη της κρύβονται ανάμεσα στους αμάχους, κάτι το οποίο αρνούνται οι οργανώσεις.
Οι δικαστές του περιφερειακού δικαστηρίου της Χάγης συντάχθηκαν με το ολλανδικό κράτος, το οποίο υποστήριξε ότι αξιολογεί αδιάκοπα τον κίνδυνο εξαγωγής όπλων και αγαθών διπλής χρήσης προς το Ισραήλ τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με τέτοιο τρόπο που θα οδηγούσε σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, απαγορεύει συγκεκριμένες εξαγωγές.
Τον Φεβρουάριο, με απόφασή του που αφορά διαφορετική υπόθεση, ολλανδικό δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να μπλοκάρει όλες τις εξαγωγές εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 στο Ισραήλ εξαιτίας της ανησυχίας ότι η χρήση τους παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα. Η κυβέρνηση έχει εφεσιβάλει την απόφαση.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)