ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Τρόφιμα για 4 με 5 ημέρες διαθέτουν τα καταστήματα στη Γάζα – Η εντολή εκκένωσης ισοδυναμεί με «βίαιη μετακίνηση αμάχων»

Στα καταστήματα στη Λωρίδα της Γάζας, που πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό, υπάρχουν τρόφιμα για τέσσερις με πέντε ημέρες ακόμη, ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

«Στα καταστήματα τα αποθέματα (τροφίμων) αρκούν για μερικές ημέρες, ίσως τέσσερις ή πέντε», επεσήμανε η Αμπίρ Ετέφα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κάιρο.

«Τα καταστήματα αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στον ανεφοδιασμό τους από τις αποθήκες» οι οποίες διαθέτουν ακόμη αποθέματα τροφίμων όμως βρίσκονται στη πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εξήγησε η ίδια.

Την ίδια ώρα το πέρασμα της Ράφα, το μοναδικό που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο και το οποίο δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, παραμένει κλειστό καθιστώντας αδύνατη την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.

Σήμερα κομβόι φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και βρίσκονταν στην πόλη αλ Αρίς, στο Σινά της Αιγύπτου, πήραν τον δρόμο για τη Ράφα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό αν θα λειτουργήσει το πέρασμα.

«Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος ελπίζει ακόμη ότι θα μπορέσουμε να εισέλθουμε (στη Ράφα) και γι’ αυτό φτάνει επιπλέον βοήθεια», σημείωσε η Ετέφα, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη αυτή τη βοήθεια βρίσκονται μόλις «μερικά χιλιόμετρα» μακριά, αλλά «δεν μπορούν να ωφεληθούν» από αυτή.

Προς το παρόν η επισιτιστική βοήθεια που εξακολουθεί να φτάνει στην περιοχή «περιμένει στα σύνορα», τόνισε, δηλώνοντας ότι νέα πτήση του WFP αναμένεται μέσα στην ημέρα.

«Ζητάμε απρόσκοπτη πρόσβαση, ασφαλή διέλευση», κατέληξε η Ετέφα.

Παράλληλα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε ότι τα αποθέματα καυσίμων στα νοσοκομεία της Γάζας εκτιμάται ότι αρκούν για άλλες 24 ώρες. «Αν σταματήσουν να λειτουργούν οι εφεδρικές γεννήτριες, οι ζωές χιλιάδων ασθενών θα βρεθούν σε σοβαρό κίνδυνο», τόνισε.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Μάρτιν Γκρίφιθς αναμένεται σήμερα στο Κάιρο με στόχο «να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Παραβίαση διεθνούς δικαίου

Στο μεταξύ η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εκτίμησε σήμερα ότι η πολιορκία που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και η εντολή των ισραηλινών αρχών προς τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του θύλακα να απομακρυνθούν ενδέχεται να ισοδυναμούν με το διεθνές έγκλημα της βίαιης μετακίνησης αμάχων.

«Ανησυχούμε ότι αυτή η εντολή, σε συνδυασμό με την επιβολή πλήρους πολιορκίας στη Γάζα, μπορεί να μην θεωρείται νόμιμη προσωρινή απομάκρυνση και κατά συνέπεια ενδέχεται να ισοδυναμεί με βίαιη μετακίνηση αμάχων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

«Όσοι κατάφεραν να συμμορφωθούν με την εντολή των ισραηλινών αρχών να απομακρυνθούν, τώρα είναι εγκλωβισμένοι στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με ανεπαρκή καταλύματα, αποθέματα τροφίμων που εξαντλούνται γρήγορα, μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε καθαρό νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής, φάρμακα και άλλα βασικά είδη», πρόσθεσε.

Ο όρος «βίαιη μετακίνηση» περιγράφει την αναγκαστική μετεγκατάσταση άμαχων πληθυσμών και αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που τιμωρείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Λήψη αποφάσεων» για να επιτραπεί η πρόσβαση στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι χρειάζεται επείγουσα πρόσβαση στη Γάζα για να παραδώσει βοήθεια και ιατρικές προμήθειες, ενώ η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε για ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μιλώντας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο δρ. Ρίτσαρντ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στο γραφείο του ΠΟΥ στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ συναντάται σήμερα με αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τη «λήψη αποφάσεων» για να επιτραπεί η πρόσβαση στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν.

«Έχουμε βοήθεια νότια της Ράφα και περιμένουμε να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα», δήλωσε, αναφερόμενος στο πέρασμα της Ράφα, ζωτική αρτηρία πριν από τη σύρραξη που τώρα αποτελεί βασική δίοδο για τη μεταφορά απαραίτητων προμηθειών στη Γάζα.

Ο δρ Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι 2.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 11.000 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από τότε που ξεκίνησαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις. Περίπου τα μισά θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.

Έχουν γίνει 115 επιθέσεις σε υποδομές υγείας και η πλειονότητα των νοσοκομείων στη Γάζα δεν λειτουργεί, ενώ καταγράφονται ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ξεσπάσουν ασθένειες ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για περίπου 350.000 ανθρώπους στη Γάζα με χρόνια νοσήματα, όπως διαβήτης, που πασχίζουν να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA