ΚΟΣΜΟΣ

Οι New York Times μηνύουν την Κομισιόν για τα SMS της φον ντερ Λάιεν σε Μπουρλά

Όπως αναφέρει το Politico, η εφημερίδα θα έρθει αντιμέτωπη με τους δικηγόρους της ΕΕ στο ανώτατο δικαστήριο της ένωσης, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή έχει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τις συμφωνίες για την αγορά δόσεων COVID-19 αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύθηκε στο δημόσιο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομερείς πληροφορίες στο διαδίκτυο. Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης στο Politico.

Οι New York Times αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση. Σε δήλωση της δημοσίευσης αναφέρεται: “Οι εφημερίδες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα δεν έχουν καμία σχέση με την εφημερίδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η αγωγή ακολούθησε έρευνα του Ιανουαρίου 2022 από την Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο’Ράιλι, που διαπίστωσε ότι η Επιτροπή δεν ζήτησε ρητά από το προσωπικό γραφείο της προέδρου να αναζητήσει τα γραπτά μηνύματα. Από την πλευρά της, σύμφωνα με το Policito, η επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα υποστήριξε ότι τα SMS ενδέχεται να έχουν διαγραφεί.

Η γερμανική εφημερίδα Bild είχε καταθέσει προηγουμένως σειρά αγωγών κατά της Επιτροπής, ζητώντας την αποκάλυψη εγγράφων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των εμβολίων COVID-19 που παρασκευάζονται από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech και AstraZeneca.

Ενώ αρκετές από τις αιτήσεις της απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια, η Bild – η οποία όπως και το Politico ανήκει στον εκδότη Άξελ Σπρίνγκερ – απέσπασε ορισμένα έγγραφα σχετικά με τις συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της αλληλογραφίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020. Ωστόσο, καμία πληροφορία σχετικά με τις προηγούμενες επαφές της φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Μπουρλά δεν ήρθε στο φως ως αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης της Bild. (Πηγή)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA