Οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκόπησαν αρκετές περιοχές σε όλη τη Γάζα σήμερα, ενώ κάτοικοι ανέφεραν σφοδρές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
Κάτοικοι δήλωσαν ότι οι μάχες εντάθηκαν στην περιοχή Τελ Αλ-Σουλτάν στη δυτική Ράφα, οπου τεθωρακισμένα προσπαθούσαν επίσης να προωθηθούν προς τα βόρεια εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων. Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ δήλωσαν ότι μαχητές επιτέθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις με αντιαρματικούς πυραύλους και οβίδες.
Από τις αρχές Μαΐου, οι χερσαίες συγκρούσεις έχουν επικεντρωθεί στη Ράφα, που γειτνιάζει με την Αίγυπτο στο νότιο άκρο της Γάζας, όπου περίπου οι μισοί από τους 2,3 εκατ. κατοίκους του θύλακα έχουν βρει καταφύγιο έχοντας εγκαταλείψει άλλες περιοχές. Οι περισσότεροι έχουν έκτοτε αναγκαστεί να μετακινηθούν και πάλι αλλού.
Σύμφωνα με υγειονομικούς, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πυραυλικό πλήγμα στη Ράφα νωρίτερα σήμερα. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σε ανακοίνωση ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν μαχητή της Χαμάς που εμπλεκόταν στη λαθραία μεταφορά όπλων διά μέσου των συνόρων μεταξύ της Ράφας και της Αιγύπτου. Δήλωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν δεκάδες στόχους μαχητών στη Ράφα κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ των οποίων ενόπλους, στρατιωτικές δομές και σήραγγες.
Στην πόλη Μπέιτ Λαχία, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινή αεροπορική επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα σπίτι, να σκοτωθούν τέσσερις Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι, σύμφωνα με υγειονομικούς.
Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για σοβαρή έλλειψη τροφίμων και αλματώδη αύξηση των τιμών, ενώ αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας δήλωσαν ότι χιλιάδες παιδιά πάσχουν από υποσιτισμό που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 30 από τις 7 Οκτωβρίου.
«Υπάρχει μόνο αλεύρι και κονσέρβες, δεν υπάρχει τίποτα άλλο να φάμε, καθόλου λαχανικά, καθόλου κρέας και καθόλου γάλα. Έχω χάσει πάνω από 25 κιλά σωματικού βάρους», δήλωσε ο Αμπού Μουσταφά, που ζει στην Πόλη της Γάζας, με την οικογένειά του.
Το σπίτι τους χτυπήθηκε την περασμένη εβδομάδα από ισραηλινό τεθωρακισμένο, που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του πάνω ορόφου, αναγκάζοντας την οικογένεια να διαμένει στον κάτω όροφο. «Ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν ασφαλή μέρη στην Γάζα», δήλωσε.
«Εκτός από τον βομβαρδισμό, υπάρχει ένας ακόμα ισραηλινός πόλεμος που διεξάγεται στη βόρεια Γάζα, η λιμοκτονία. Οι άνθρωποι συναντιούνται στον δρόμο και δεν αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο καθώς έχουν χάσει βάρος και φαίνονται γερασμένοι», δήλωσε ο Αμπού Μουσταφά στο Reuters μέσω εφαρμογής μηνυμάτων.
Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής στη Λωρίδα της Γάζας είναι αφόρητοι, κατήγγειλε χθες Τρίτη ο ΟΗΕ, ο οποίος πιέζει το Ισραήλ προκειμένου να υπάρξει πιο αποτελεσματικός συντονισμός με τις οργανώσεις αρωγής, να λάβει έγκριση ο οργανισμός να χρησιμοποιεί βασικό εξοπλισμό ασφαλείας και ο ισραηλινός στρατός να διευκολύνει τις παραδόσεις βοήθειας.
«Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις βρέθηκαν επανειλημμένα στο στόχαστρο στη Γάζα», κατήγγειλε ο Στεφάν Ντιζαρίκ εκπρόσωπος του ΟΗΕ μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες. «Οι κίνδυνοι, ειλικρινά, γίνονται ολοένα και πιο αφόρητοι», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ντιζαρίκ, ο επικεφαλής ασφαλείας του ΟΗΕ συναντήθηκε τη Δευτέρα με την Cogat, την υπηρεσία του ισραηλινού στρατού αρμόδια για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα, προκειμένου να συζητήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο οργανισμός στον παλαιστινιακό θύλακα μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι στη Γάζα επικρατεί «πλήρης ανομία», η οποία δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις διανομής βοήθειας την ώρα που πλανάται η απειλή του λιμού. Οι ΗΠΑ επεσήμαναν ότι συνεργάζονται με τον ΟΗΕ και το Ισραήλ για να βελτιώσουν την κατάσταση.
«Κάθε ημέρα αξιολογούμε την κατάσταση και εξετάζουμε με ποιο τρόπο μπορούμε να εργαστούμε με ασφάλεια, τόσο για το προσωπικό μας, αλλά κυρίως για αυτούς που λαμβάνουν τη βοήθεια», εξήγησε ο Ντιζαρίκ.
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Τζόναθαν Μίλερ δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας νωρίτερα χθες ότι περισσότερα από 36.000 φορτηγά με βοήθεια έχουν εισέλθει στη Γάζα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Τα φορτηγά μετέφεραν 682.180 τόνους βοήθεια – νερό, τρόφιμα, καταλύματα, ιατρικά εφόδια και καύσιμα.
Ο Μίλερ σημείωσε ότι το πρόβλημα έγκειται στη συγκέντρωση και τη διανομή αυτής της βοήθειας από τον ΟΗΕ μόλις εισέλθει στη Γάζα.
«Σχεδόν όλα τα αιτήματα του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών κομβόι έχουν εγκριθεί και εγκρίνονται, οι καθημερινές παύσεις των επιχειρήσεων εναντίον των τρομοκρατών εξακολουθούν να διευκολύνουν τη διανομή της βοήθειας», επεσήμανε ο Ισραηλινός πρεσβευτής.