ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ζητούν να διεξαχθεί συζήτηση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για Ουιγούρους στην Σιντζιάνγκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν σήμερα να διεξαχθεί συζήτηση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, όπου το Πεκίνο κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το σχέδιο ψηφίσματος ζητεί να διεξαχθεί συζήτηση για τη Σιντζιάνγκ με την ευκαιρία της 52ης συνόδου του Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το σχέδιο ψηφίσματος κατατέθηκε με την υποστήριξη της Βρετανίας, του Καναδά, της Σουηδίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ισλανδίας και της Νορβηγίας.

Θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου στις 6 και 7 Οκτωβρίου.

Το πολύ σύντομο κείμενο σημειώνει “με ενδιαφέρον την αποτίμηση” που δημοσιεύθηκε στις 31 Αυγούστου από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για την αυτόνομη περιοχή των Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ.

Η Σιντζιάνγκ είναι επί μακρόν θέατρο αιματηρών επιθέσεων για τις οποίες η κυβέρνηση κατηγορεί τους αυτονομιστές και ισλαμιστές Ουιγούρους — τη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα της περιοχής.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η Κίνα κατηγορείται –με υλικές αποδείξεις και έγγραφα να υποστηρίζουν τις κατηγορίες– από δυτικές χώρες και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον εγκλεισμό στη Σιντζιάνγκ τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Ουιγούρων και άλλων μελών μουσουλμανικών μειονοτήτων, περιλαμβανομένων Καζάχων, σε στρατόπεδα. Το Πεκίνο απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, λέγοντας ότι καταπολεμά την τρομοκρατία και ότι διασφαλίζει την ανάπτυξη της περιοχής.

Στην έκθεσή της, η Ύπατη Αρμοστεία δεν αναφέρεται σε γενοκτονία, όμως κάνει λόγο για ενδεχόμενα “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” και για “αξιόπιστες αποδείξεις” για βασανιστήρια και σεξουαλική βία και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση.

Το Πεκίνο απέρριψε με σφοδρότητα τις κατηγορίες αυτές και επέκρινε την έκθεση, κατηγορώντας τον ΟΗΕ ότι γίνεται “το πρωτοπαλίκαρο και ο συνεργός των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης”.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Κίνα άσκησε ισχυρές παρασκηνιακές πιέσεις στη Γενεύη στις χώρες προκειμένου να περιορίσουν κάθε πρωτοβουλία σε βάρος της, ενώ οι δυτικές χώρες και οι σύμμαχοί τους δέχονταν έντονες πιέσεις εκ μέρους ΜΚΟ προκειμένου να παρουσιάσουν ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο με στόχο να καταδικασθούν οι καταπατήσεις δικαιωμάτων και να διαταχθεί έρευνα.

“Δεν φοβόμαστε”, είπε ακόμη και την περασμένη εβδομάδα ο διευθυντής πληροφόρησης της Σιντζιάνγκ Σου Γκισιάν. “Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε”, δήλωσε στα ΜΜΕ στη Γενεύη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα απαντούσε το Πεκίνο σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου, είπε πως η χώρα του θα υιοθετούσε “τα κατάλληλα αντίμετρα”.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA