ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Αϊτή «διεθνή δύναμη ασφαλείας» υπό την ηγεσία της Κένυας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε σήμερα στον Λευκό Οίκο τον Κενυάτη ομόλογό του Ουίλιαμ Ρούτο, τον οποίο θεωρεί προνομιούχο σύμμαχο στην αφρικανική ήπειρο, την οποία «εποφθαλμιούν» Ρωσία και Κίνα.

Θέλοντας να υπογραμμίσει τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να προάγει την Κένυα σε «μείζονα σύμμαχο εκτός του ΝΑΤΟ». Είναι το επιστέγασμα πολλών ετών συνεργασίας σε διάφορους τομείς, είπε ο Τζο Μπάιντεν, κάνοντας αναφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Αφρική, στην αποκατάσταση της σταθερότητας στην Αϊτή και στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

Η Κένυα είναι η πρώτη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής που χαρακτηρίζεται επισήμως μείζων σύμμαχος των ΗΠΑ εκτός του ΝΑΤΟ, τίτλος που συνεπάγεται προνομιακή μεταχείριση σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Επί του παρόντος, αυτήν την προνομιακή σχέση απολαμβάνουν το Ισραήλ, το Κατάρ και άλλες 16 χώρες.

«Μπορεί να μας χωρίζει μεγάλη απόσταση, αλλά μας ενώνουν οι ίδιες δημοκρατικές αξίες», είπε ο Μπάιντεν στον Ρούτο, επισημαίνοντας πως συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κένυας.

Από την πλευρά του ο Ρούτο αποκάλεσε τον Μπάιντεν «ισχυρό και αφοσιωμένο φίλο» της Κένυας και της αφρικανικής ηπείρου, συμπληρώνοντας ότι θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή για τις ΗΠΑ «να ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς την Αφρική».

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη αφρικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο από το 2008, καθώς η Ουάσινγκτον φιλοδοξεί να αναθερμάνει τις σχέσεις της με αφρικανικά κράτη.

Η κρίση στην Αϊτή ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι δύο ηγέτες. Το επόμενο διάστημα στην φτωχή χώρα της Καραϊβικής θα αναπτυχθεί πολυεθνική δύναμη ασφαλείας υπό την ηγεσία της Κένυας προκειμένου να βοηθήσει τις αρχές της Αϊτής να αντιμετωπίσουν τις συμμορίες που ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς.

Σε κοινή δήλωσή τους, Μπάιντεν και Ρούτο αναφέρουν επίσης ότι θα συνεργαστούν για να στηρίξουν την κυβέρνηση της Σομαλίας στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, ενώ ζητούν από τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Κρίση στην Αϊτή: Η Κένυα μπορεί να «τσακίσει» τις συμμορίες, λέει ο πρόεδρος Ρούτο

Η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης υπό κενυατική ηγεσία στην Αϊτή μπορεί να «τσακίσει» τις συμμορίες που τη λυμαίνονται, δήλωσε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος της Κένυας Γουίλιαμ Ρούτο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε θα ξεκινήσει η αποστολή.

Ο αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν, που έχει ταχθεί υπέρ της πρωτοβουλίας, υπεραμύνθηκε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο της απόφασής του να μη σταλούν μονάδες του στρατού των ΗΠΑ στη χώρα της Καραϊβικής, διότι αυτό θα μπορούσε να παρουσιαστεί με «στρεβλό» τρόπο.

Η Κένυα, που συμφώνησε να αναλάβει την ηγεσία της δύναμης, όπως και οι άλλες χώρες που θα στείλουν αστυνομικούς στην Αϊτή, σκοπό έχουν να «αποκατασταθεί η ασφάλεια στη χώρα αυτή και να τσακιστούν οι συμμορίες και οι κακοποιοί που έχουν προκαλέσει ανείπωτα δεινά» στους αϊτινούς, πρόσθεσε ο κ. Ρούτο.

«Οι συμμορίες και οι εγκληματίες δεν έχουν κανόνες. Δεν έχουν θρησκεία», πρόσθεσε, υποσχόμενος ότι η διεθνής δύναμη θα τους αντιμετωπίσει «με αποφασιστικότητα» και «τηρώντας τον νόμο».

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως η αποστολή της Κένυας θα μπορέσει να νικήσει τις συμμορίες που έχουν βυθίσει την Αϊτή σε χαοτική κατάσταση, ο κ. Μπάιντεν απάντησε καταφατικά.

«Πρόκειται για μια κρίση. Είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί», τόνισε, εξαίροντας τις «δυνατότητες πρώτης τάξεως» της Κένυας.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, χωρίς να δοθεί η εντύπωση ότι η Αμερική, για ακόμη μια φορά, επιβάλλεται κι αποφασίζει τι πρέπει να γίνει», δήλωσε εξάλλου ο κ. Μπάιντεν, εξηγώντας γιατί δεν θα αναπτυχθούν στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Η Κένυα αναμένεται να αναπτύξει εντός ημερών εκατοντάδες αστυνομικούς στην Αϊτή, στο πλαίσιο διεθνούς οπλισμένης δύναμης με πράσινο φως του ΟΗΕ, προκειμένου να μπορέσει να αποκατασταθεί η ασφάλεια.

Το πρώτο απόσπασμα αναμενόταν να φθάσει αυτή την εβδομάδα, ώστε η εξέλιξη να συμπέσει με την επίσημη επίσκεψη του κενυάτη προέδρου στην Ουάσιγκτον, ωστόσο δεν έγινε καμιά ανακοίνωση σχετικά ως χθες Πέμπτη.

Ο πρόεδρος της Κένυας τόνισε πως είναι «ξεκάθαρο» το «modus operandi» (σ.σ. η μέθοδος δράσης) της διεθνούς δύναμης που θα υποστηρίξει την αϊτινή αστυνομία, η οποία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις συμμορίες.

Ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον επτά χώρες έχουν υποσχεθεί να συνεισφέρουν προσωπικό, ανάμεσά τους το Μπανγκλαντές, το Τσαντ και η Τζαμάικα, ενώ άλλες θα διαθέσουν εξοπλισμό και χρηματοδότηση.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, συμμορίες άρχισαν να εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, με διακηρυγμένο στόχο την ανατροπή του αμφισβητούμενου de facto πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί. Αυτός ο τελευταίος ανήγγειλε την παραίτησή του την 11η Μαρτίου και το λεγόμενο προεδρικό συμβούλιο μετάβασης ανέλαβε επίσημα την εξουσία τον Απρίλιο.

Εξάλλου, έπειτα από δυόμισι μήνες που παρέμεινε κλειστό, το διεθνές αεροδρόμιο της Πορτ-ο-Πρενς άνοιξε ξανά προ ημερών.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο προχθές, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε πως η Αϊτή κινδυνεύει να μετατραπεί σε «διαλυμένο κράτος», επιμένοντας πως επείγει να αναπτυχθεί πολυεθνική οπλισμένη δύναμη.

Το αϊτινό σύστημα υγείας βρίσκεται στα «όρια της κατάρρευσης», προειδοποίησε από την πλευρά της η UNICEF επίσης προχθές, καθώς η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα της Καραϊβικής συνεχίζεται.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA