Η Ουάσιγκτον τόνισε χθες πως θα εναντιώνονταν σε νέα μακρόχρονη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, την επομένη της δήλωσης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η χώρα του θα αναλάβει «τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον θύλακο αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς.
«Κατά την άποψή μας, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της λήψης αυτών των αποφάσεων, η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα παραμείνει παλαιστινιακό έδαφος», δήλωσε χθες Τρίτη κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.
«Γενικά μιλώντας, δεν υποστηρίζουμε την επιβολή νέας κατοχής της (Λωρίδας της) Γάζας, ούτε το Ισραήλ» την επιδιώκει, συνέχισε.
Το Ισραήλ απέσυρε με μονομερή απόφαση το 2005 τους στρατιώτες του και τους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής.
Οι ισραηλινές αρχές ωστόσο έχουν επιβάλει αυστηρό χερσαίο, αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό της αφότου πήρε την εξουσία η Χαμάς εκεί, το 2007.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει μολαταύτα ότι «είναι αδύνατη η επιστροφή στο status quo» πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος, την πιο πολύνεκρη από καταβολής του κράτους του Ισραήλ το 1948, πάντα κατά τον κ. Πατέλ.
«Το Ισραήλ και η περιοχή πρέπει να έχουν ασφάλεια και η Γάζα δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι πλέον βάση από την οποία θα εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον των πολιτών του Ισραήλ ή οποιουδήποτε άλλου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Νετανιάχου είπε προχθές Δευτέρα πως η χώρα του θα αναλάβει «επ’ αόριστον» τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο, για να εμποδιστεί, κατ’ αυτόν, κάθε επιστροφή της Χαμάς.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβαρδίζουν ακατάπαυστα τον θύλακο κι εντείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου με πάνω από 1.400 νεκρούς στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχους που σκοτώθηκαν αυθημερόν, κατά τις αρχές. Πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους επίσης άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και άλλοι 20.000 και πλέον έχουν τραυματιστεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.
Ο Νετανιάχου «δεν μίλησε για κατοχή» της Γάζας, λέει υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «δεν μίλησε για κατοχή της Γάζας» μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς, δήλωσε ο Ρον Ντέρμερ, Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, σε συνέντευξη που έδωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.
«Αποσυρθήκαμε πλήρως από τη Γάζα πριν από 17 χρόνια και πήραμε πίσω ένα τρομοκρατικό κράτος. Δεν μπορούμε να το επαναλάβουμε αυτό, είναι προφανές. Μόλις η Χαμάς δεν θα είναι πια στην εξουσία και μετά τη διάλυση της υποδομής της, το Ισραήλ θα πρέπει να έχει τη γενική ευθύνη για την ασφάλεια επ’ αόριστον», δήλωσε ο Ντέρμερ, ο οποίος συμμετέχει ως παρατηρητής στο ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.
Ερωτηθείς για το πώς θα οργανωθεί αυτή η ευθύνη, ο Ντέρμερ παραδέχθηκε πως το θέμα παραμένει ανοιχτό, όμως υποστήριξε «πως δεν θα πρόκειται για μια κατοχή».
Οι δηλώσεις αυτού του πρώην πρεσβευτή του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος πρόσκειται στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, γίνονται αφού η Ουάσινγκτον δήλωσε πως αντιτίθεται σε μια νέα μακροπρόθεσμη κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ.
«Εν γένει δεν υποστηρίζουμε μια νέα κατοχή της Γάζας και ούτε το Ισραήλ την υποστηρίζει», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βένταντ Πατέλ.
Ο Νετανιάχου είχε ήδη δηλώσει προχθές, Δευτέρα πως θέλει να αναλάβει το Ισραήλ μετά τον πόλεμο «τη γενική ευθύνη για την ασφάλεια» του εδάφους.
«Έχουμε ενεργές συνομιλίες με τους Ισραηλινούς ομολόγους μας σχετικά με το πώς θα πρέπει να είναι η Λωρίδα της Γάζας μετά τη σύγκρουση. Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν) διατηρεί τη θέση του, σύμφωνα με την οποία μια νέα κατοχή από τις ισραηλινές δυνάμεις δεν είναι αυτό που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο δεν υφίσταται καμιά αμφιβολία: η Χαμάς δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της εξίσωσης», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπντέλ Λατίφ αλ-Κάνου αντέδρασε στις δηλώσεις αυτές μέσω της πλατφόρμας Telegram υποστηρίζοντας πως «αυτό που είπε ο Κίρμπι για το μέλλον της Γάζας μετά τη Χαμάς ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Ο λαός μας συμβιώνει με την αντίσταση και αυτός και μόνο θα αποφασίσει για το μέλλον του».
«Ποιός θα διοικεί τη Γάζα; Αν είναι μια παλαιστινιακή δύναμη η οποία θα κυβερνήσει τη Γάζα για την ευημερία των κατοίκων της και χωρίς να θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ, τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντέρμερ.