ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του Ιράν για τον ενδυματολογικό κώδικα των γυναικών

Ο ΟΗΕ ζήτησε σήμερα από το Ιράν να αποσύρει νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τη «σημαντική» αυστηροποίηση των κυρώσεων εναντίον των γυναικών που δεν σέβονται τον υποχρεωτικό ενδυματολογικό κώδικα της χώρας.

Το νέο νομοσχέδιο «αυξάνει σημαντικά τις ποινές φυλάκισης και προβλέπει μεγάλα πρόστιμα για τις γυναίκες και τα κορίτσια που δεν υπακούουν στον υποχρεωτικό ενδυματολογικό κώδικα» του Ιράν, κατήγγειλε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή, τον Φόλκερ Τουρκ, το νομοσχέδιο αυτό «αντίκειται κατάφωρα στο διεθνές δίκαιο» και πρέπει «να αποσυρθεί», υπογράμμισε η εκπρόσωπος στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

Η Σαμντασάνι εξήγησε ότι οι γυναίκες που δεν υπακούουν στον ενδυματολογικό κώδικα κινδυνεύουν πλέον με ποινή έως και 10 ετών κάθειρξη, έναντι δύο μηνών που ήταν μέχρι πρόσφατα. Εξάλλου τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται μπορούν πλέον να φτάνουν τα 360 εκατ. ριάλ (περίπου 8.000 ευρώ), έναντι περίπου 10 ευρώ που ήταν προηγουμένως.

Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη το νομοσχέδιο αυτό το οποίο πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος προκειμένου να ισχύσει.

Η υιοθέτηση του νομοσχεδίου έγινε τέσσερις ημέρες μετά την πρώτη επέτειο από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, ένα γεγονός που είχε προκαλέσει ευρύ κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν.

Αυτή η 22χρονη Ιρανή, κουρδικής καταγωγής, πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Ο θάνατός της ξεκίνησε εκ νέου μια συζήτηση για την υποχρέωση των γυναικών να καλύπτουν το κεφάλι τους, έναν από τους ιδεολογικούς πυλώνες της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979.

«Το νομοσχέδιο αυτό δυστυχώς είναι χειρότερο από αυτά που ίσχυαν προηγουμένως και δυστυχώς δεν έχουμε δει μεγάλες προόδους, παρά την αγανάκτηση που προκάλεσε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί, κάτι που σημαίνει ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν», υπογράμμισε η Σαμντασάνι.

Το σχέδιο νόμου – το πλήρες όνομα του οποίου είναι «νομοσχέδιο για την υποστήριξη της οικογένειας προωθώντας την κουλτούρα της παρθενίας και του χιτζάμπ»– «είναι ταυτόχρονα καταπιεστικό και ταπεινωτικό», τόνισε η ίδια.

«Οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Οι αρχές έχουν ευθύνη να σέβονται, να προστατεύουν και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων των Ιρανών», κατέληξε.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA