ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ επικρίνει τη βρετανική κυβέρνηση για τον νέο νόμο που περιορίζει τις συγκεντρώσεις διαδηλωτών

Ο νόμος για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και τον περιορισμό των διαδηλώσεων, που υιοθετήθηκε χθες Τετάρτη από το κοινοβούλιο της Βρετανίας, «επιβάλλει σοβαρούς και αδικαιολόγητους περιορισμούς» στα ανθρώπινα δικαιώματα, κατήγγειλε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

Ο νέος νόμος έχει στόχο να αντιμετωπιστούν ενέργειες, για παράδειγμα το κλείσιμο οδικών αρτηριών, γεφυρών και άλλων υποδομών, από περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Extinction Rebellion και η Just Stop Oil.

«Η υιοθέτηση του νομοσχεδίου αυτού δυστυχώς αντιβαίνει στις υποχρεώσεις (της Βρετανίας) σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία η χώρα υπερασπίζεται εδώ και καιρό (…) Ζητώ από τη βρετανική κυβέρνηση να ακυρώσει τη νομοθεσία το συντομότερο δυνατό», σημείωσε ο Τουρκ.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή, ο «βαθιά ανησυχητικός» νόμος αντιβαίνει στις υποχρεώσεις της Βρετανίας σε ό,τι αφορά τον σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης, της ειρηνικής συγκέντρωσης και του συνέρχεσθαι.

«Ο νέος νόμος επιβάλλει σοβαρούς και αδικαιολόγητους περιορισμούς στα δικαιώματα αυτά», κατήγγειλε ο Τουρκ, ενώ είναι «εντελώς μη απαραίτητος, καθώς η βρετανική αστυνομία έχει ήδη την εξουσία να ενεργεί για να σταματά βίαιες διαδηλώσεις που προκαλούν προβλήματα».

Ο Ύπατος Αρμοστής επέστησε την προσοχή «στις διατάξεις που αφορούν την πρόληψη σοβαρών αναταραχών», οι οποίες επιτρέπουν κυρίως σε βρετανικά δικαστήρια να απαγορεύουν σε ανθρώπους να βρίσκονται σε κάποιο μέρος κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να συναντώνται με συγκεκριμένους ανθρώπους ή να περιορίζουν τη χρήση του διαδικτύου.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να φροντίζουν ώστε να διευκολύνουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις, ενώ παράλληλα φυσικά προστατεύουν το κοινό από σοβαρές αναταράξεις με μεγάλη διάρκεια», τόνισε ο Τουρκ.

«Ανησυχώ επίσης για το γεγονός ότι ο νόμος φαίνεται να στοχοθετεί κυρίως ειρηνικές ενέργειες που χρησιμοποιούν όσοι διαμαρτύρονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για περιβαλλοντικά θέματα. Την ώρα που ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με την τριπλή κρίση της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της μόλυνσης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προστατεύουν και να διευκολύνουν ειρηνικές διαδηλώσεις για τα θέματα αυτά και όχι να τις εμποδίζουν», κατέληξε ο Ύπατος Αρμοστής.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA