Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Νιαμέι για να υποστηρίξουν τους στρατιωτικούς που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα με πραξικόπημα, ανατρέποντας τον πρόεδρο της χώρας Μοαμέντ Μπαζούμ, ο οποίος κρατείται εδώ και οκτώ μέρες, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αξίωσε την “άμεση απελευθέρωσή” του.
Από εκατοντάδες που ήταν στην αρχή της διεξαγωγής της συγκέντρωσης στην πλατεία της Ανεξαρτησίας στο κέντρο της πρωτεύουσας του Νίγηρα, οι διαδηλωτές αυξήθηκαν γρήγορα σε χιλιάδες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.
Αυτοί κατέβηκαν στους δρόμους της Νιαμέι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του κινήματος M62, ενός συνασπισμού οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Μέλη του M62 περιφρουρούσαν την συγκέντρωση για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τη διεξαγωγή της και, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του AFP, προς το παρόν επικρατεί ηρεμία και θετικό κλίμα.
Η διαδήλωση αυτή γίνεται σήμερα, ανήμερα της 63ης επετείου της ανεξαρτησίας του Νίγηρα από τη Γαλλία, την πρώην αποικιακή δύναμη που έχει αναπτύξει εκεί περίπου 1.500 στρατιώτες με πρόσχημα τη βοήθεια στην καταπολέμηση των ένοπλων τζιχαντιστικών οργανώσεων που λυμαίνονται τη χώρα.
“Κάτω η Γαλλία”, “Ζήτω η Ρωσία, ζήτω ο Πούτιν”, ήταν τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στην διαδήλωση, ενώ μερικοί μέσα στο πλήθος κυμάτιζαν μεγάλες ρωσικές σημαίες.
Ύστερα από το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου στη χώρα παραγωγής πετρελαίου και ουρανίου, οι σχέσεις με το Παρίσι επιδεινώθηκαν μετά από περιστατικά που σημειώθηκαν την Κυριακή σε διαδήλωση μπροστά από την πρεσβεία της Γαλλίας, τα οποία οδήγησαν στην απομάκρυνση πάνω από 500 Γάλλων.
Πριν από την σημερινή διαδήλωση, η Γαλλία ζήτησε από τις δυνάμεις της τάξης του Νίγηρα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν ότι η ασφάλεια των ξένων διπλωματικών αποστολών στη Νιαμέι, ιδίως αυτών της Γαλλίας, θα είναι πλήρως εγγυημένη” κατά τις διαδηλώσεις που προβλέπεται να διεξαχθούν σήμερα. Το Παρίσι υπενθύμισε επίσης “ότι η ασφάλεια των διπλωματικών επιχειρήσεων και αποστολών αποτελεί υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου και κυρίως των Συμβάσεων της Βιέννης”.
“Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια”, ας εξασφαλίζεται από “την Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία, αν θέλουν να μας βοηθήσουν”, δήλωσε ένας διαδηλωτής, ο νεαρός επιχειρηματίας Ισιακά Χαμαντού, και πρόσθεσε: “Εμείς απλά δεν θέλουμε τους Γάλλους που μας λεηλατούν από το 1960, είναι εδώ από τότε και τίποτα δεν αλλάζει! Σε τι έχουν χρησιμεύσει;”
Ο Ουμάρ υπερθεμάτισε: “Εγώ είμαι φοιτητής, δεν έχω δουλειά μετά τις σπουδές σε αυτήν την χώρα, εξαιτίας του καθεστώτος (του Μπαζούμ), ο οποίος υποστηρίζεται από τη Γαλλία: όλο αυτό πρέπει να φύγει!”.
Ο στρατηγός Αμπντουραχμάν Τιανί ο οποίος κατέλαβε την εξουσία στη Νιαμέι ως επικεφαλής των στρατιωτικών που έκαναν το πραξικόπημα, σημείωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ότι οι Γάλλοι “δεν έχουν κανέναν αντικειμενικό λόγο να εγκαταλείψουν τον Νίγηρα”.
Οι Γάλλοι πολίτες “δεν αποτέλεσαν ποτέ στόχο της παραμικρής απειλής” και δεν έχουν “κανέναν αντικειμενικό λόγο να εγκαταλείψουν την Νίγηρα”, δήλωσε ο στρατηγός Τιανί σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε στον λαό του Νίγηρα χθες παραμονή του εορτασμού της 63ης επετείου από την ανεξαρτησία της πρώην γαλλικής αποικίας.
Στις ΗΠΑ, έναν από τους βασικούς εταίρους του Νίγηρα μαζί με τη Γαλλία, που έχουν επίσης αναπτύξει εκεί περίπου χίλιους στρατιωτικούς, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε σήμερα “την άμεση απελευθέρωση του προέδρου Μπαζούμ και της οικογένειάς του, και την διαφύλαξη της δημοκρατίας που κατακτήθηκε με μεγάλο αγώνα στον Νίγηρα”.
Ο 63χρονος Μπαζούμ κρατείται μαζί με την οικογένειά του από την 26η Ιουλίου, που έγινε το πραξικόπημα, στην προεδρική του κατοικία. Σύμφωνα με το κόμμα του, σήμερα είχε σκοπίμως κοπεί το ρεύμα στο οίκημα.
Η Γαλλία ναύλωσε πέντε αεροσκάφη από την Τρίτη για την επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών της, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα.
“Μόλις ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των πολιτών μας από τον Νίγηρα”, ανακοίνωσε ο Σεμπαστιάν Λεκορνί, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι 1.079 Γάλλοι και ξένοι πολίτες, μεταξύ των οποίων Ευρωπαίοι, “είναι πλέον ασφαλείς”.
Οι ΗΠΑ έδωσαν χθες, Τετάρτη, εντολή για την απομάκρυνση από την πρεσβεία τους στη Νιαμέι του μη απαραίτητου προσωπικού, ενώ το Λονδίνο έκανε το ίδιο σήμερα “λόγω της κατάστασης της ασφάλειας”.
Προς το παρόν δεν προβλέπεται απομάκρυνση των Γάλλων και Αμερικανών στρατιωτών που μετέχουν στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.
Η Ουάσινγκτον δεν αναφέρεται σε “πραξικόπημα”, κρίνοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα “παραθυράκι” για διπλωματία και την αποκατάσταση του Μπαζούμ στο αξίωμά του.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)