ΚΟΣΜΟΣ

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα νέες, σαρωτικές κυρώσεις, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο ετών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, βάζοντας στο στόχαστρο περισσότερα από 500 άτομα και οντότητες, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να εντείνει την πίεση στη Μόσχα.

Τα μέτρα αφορούν μεταξύ άλλων το σύστημα πληρωμών Mir, ρωσικούς οικονομικούς θεσμούς και την αμυντική βιομηχανία, τη μελλοντική παραγωγή ενέργειας, την απόπειρα παράκαμψης των κυρώσεων και άλλους τομείς. Περιλαμβάνουν επίσης αξιωματούχους που σχετίζονται με τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών.

Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε περίπου 300 πρόσωπα και οντότητες ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σε 250. Το υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε στον κατάλογο των κυρώσεων 93 εταιρείες από τη Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κιργιστάν, την Ινδία και τη Νότια Κορέα επειδή στηρίζουν την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι θα απαγορευτούν οι αποστολές αμερικανικών προϊόντων προς αυτές τις εταιρείες.

Από τις εταιρείες αυτές, οι 63 είναι ρώσικες, 16 τουρκικές, οκτώ κινεζικές και τέσσερις από τα ΗΑΕ.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τη στήριξή μας προς την Ουκρανία, καθώς θα αποδυναμώνουμε την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Είναι κρίσιμης σημασίας να παρέμβει το Κογκρέσο και να ενωθεί με τους συμμάχους μας σε όλον τον κόσμο, δίνοντας στην Ουκρανία τα μέσα για να αμυνθεί και την ελευθερία της απέναντι στη βάρβαρη επίθεση του Πούτιν», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στην ανακοίνωσή της. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει εξαντλήσει τους πόρους που είχαν εγκριθεί για την Ουκρανία και το αίτημα για πρόσθετη χρηματοδότηση βαλτώνει στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το σύστημα πληρωμών Mir

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι επέβαλε κυρώσεις στο κρατικό Εθνικό Σύστημα Πληρωμών μέσω Καρτών, στο οποίο υπάγεται το σύστημα πληρωμών Mir. Οι κάρτες Mir έχουν γίνει εξαιρετικά σημαντικές για τη Ρωσία αφότου οι αμερικανικές αντίπαλες εταιρείες διέκοψαν τη λειτουργία τους στη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι κάρτες που είχαν εκδώσει στη Ρωσία δεν λειτουργούν πλέον στο εξωτερικό.

«Η εξάπλωση του Mir από τη ρωσική κυβέρνηση επέτρεψε στη Ρωσία να οικοδομήσει μια οικονομική υποδομή που διευκολύνει την προσπάθεια της Μόσχας να αποφύγει τις κυρώσεις και να αποκαταστήσει την διακοπείσα σύνδεση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα» ανέφερε το υπουργείο.

Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης περισσότερες από 12 ρωσικές τράπεζες, εταιρείες επενδύσεων, κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου και όμιλοι χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, όπως η SPB Bank, που ανήκει στο SPB Exchange, το δεύτερο σε μέγεθος χρηματιστήριο της Ρωσίας που ειδικεύεται στις ξένες μετοχές.

Μελλοντική ενέργεια, αποφυγή κυρώσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχοποιούν επίσης τη μελλοντική παραγωγή ενέργειας και τις εξαγωγές της Ρωσίας, κυρίως στο πρόγραμμα υγροποιημένου φυσικού αερίου Arctic-2 στη Σιβηρία. Κυρώσεις επιβλήθηκαν σε μια μεγάλη εταιρεία που εμπλέκεται στην ανάπτυξη, λειτουργία και ιδιοκτησία του σχεδίου αυτού.

Το υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι στοχοποιεί τη ρωσική ναυπηγική εταιρεία Zvezda, που λέει ότι εμπλέκεται στην κατασκευή έως και 15 ειδικών τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα χρησιμοποιηθούν στο σχέδιο Arctic-2.

Άλλες εταιρείες από την Κίνα, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Καζακστάν και το Λιχτενστάιν, μπήκαν στο στόχαστρο γιατί παραβίασαν τις δυτικές κυρώσεις, στέλνοντας στη Ρωσία υλικό στο οποίο βασίζεται η Μόσχα για τα οπλικά συστήματά της.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γουόλι Αντεγέμο είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ανακοινώσουν αργότερα σήμερα πρόσθετες κυρώσεις που σχετίζονται με το ανώτατο όριο της τιμής των 60 δολαρίων που έχει θέσει η G7 στο ρωσικό πετρέλαιο. Εξήγησε ότι έτσι θα αυξηθεί το κόστος της Ρωσίας για τη χρήση ενός γερασμένου «σκιώδους στόλου» δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν το πετρέλαιο σε αγορές, ιδίως στην Ινδία και την Κίνα.

Άλλες κυρώσεις αφορούν το δίκτυο μέσω του οποίου η Ρωσία, σε συνεργασία με το Ιράν, απόκτησε και κατασκεύασε μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στις εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι και η Crynofist Aviation, που εδρεύει στα ΗΑΕ και παρέχει ανταλλακτικά αεροσκαφών. Τα τελευταία δύο χρόνια η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρές κυρώσεις όσον αφορά τον στόλο των επιβατικών αεροσκαφών της και αγωνίζεται να τα συντηρήσει και να τα διατηρήσει εν λειτουργία.

Κυρώσεις για τον θάνατο του Ναβάλνι

Οι ΗΠΑ στόχευσαν επίσης τρεις αξιωματούχους της ομοσπονδιακής σωφρονιστικής υπηρεσίας κατηγορώντας τους ότι συνδέονται με τον θάνατο του Ναβάλνι. Μεταξύ αυτών είναι και ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας που φέρεται ότι διέταξε το προσωπικό της φυλακής να συμπεριφέρεται πιο σκληρά στον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Ο 47χρονος Ναβάλνι έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε την περασμένη εβδομάδα, αφού έκανε έναν περίπατο στη σωφρονιστική αποικία «Πολικός Λύκος» της Αρκτικής, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τον θάνατό του.

Άλλοι αξιωματούχοι στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις φέρεται ότι εμπλέκονται στην εξαναγκαστική μεταφορά ή την εκτόπιση παιδιών από την Ουκρανία σε στρατόπεδο «εκρωσισμού» στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κριμαία.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη 13η δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, βάζοντας στο στόχαστρο σχεδόν 200 οντότητες και πρόσωπα που κατηγορούνται ότι βοήθησαν τη Μόσχα να αποκτήσει όπλα ή ότι ενέχονται στην απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία.

Με τα μέτρα επιδιώκεται να βρεθεί η Ρωσία αντιμέτωπη με συνέπειες για τον πόλεμο που διεξάγει, καθώς και για το θάνατο του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, ανέφερε ο Μπάιντεν.

«Θα εξασφαλίσουν ότι ο Πούτιν θα πληρώσει ακόμη μεγαλύτερο τίμημα για την επίθεσή του στο εξωτερικό και για την καταπίεση στη χώρα του», ανέφερε ο Μπάιντεν για τις κυρώσεις.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενέκριναν ένα 13ο πακέτο κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Πούτιν και εκείνων που ευθύνονται και υποστηρίζουν τον «παράνομο, απρόκλητο και αδικαιολόγητο» αυτό πόλεμο.

Αυτό το νέο πακέτο κυρώσεων επιβάλλει περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα και εταιρίες που σχετίζονται με τη μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, άτομα που ευθύνονται για την παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία, καθώς και εταιρίες από τρίτες χώρες (μεταξύ των οποίων μία τουρκική εταιρεία) οι οποίες θεωρούνται ότι συμβάλλουν στην παράκαμψη κυρώσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλιου της ΕΕ, το σημερινό πακέτο περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

Μεμονωμένες καταχωρίσεις

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε επιπλέον 106 άτομα και 88 οντότητες που είναι υπεύθυνες για τις ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Οι νέες καταχωρίσεις στοχεύουν κυρίως τον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα και τα άτομα που συνδέονται με αυτόν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην προμήθεια όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, καθώς και μέλη του δικαστικού σώματος, τοπικούς πολιτικούς και άτομα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη απέλαση και τη στρατιωτική επανεκπαίδευση παιδιών από την Ουκρανία.

Συνολικά, η ΕΕ έχει επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε περισσότερα από 2000 άτομα και οντότητες, που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τα ονόματα ή οι εταιρείες που καταχωρούνται στη μαύρη λίστα υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται επιπλέον σε ταξιδιωτική απαγόρευση, η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν από τα εδάφη της ΕΕ.

Έλεγχοι και περιορισμοί εισαγωγών-εξαγωγών

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να καταχωρήσουν 27 νέες οντότητες στον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν άμεσα το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας. Οι οντότητες αυτές θα υπόκεινται σε αυστηρότερους περιορισμούς εξαγωγών όσον αφορά αγαθά και τεχνολογίες διπλής χρήσης, καθώς και αγαθά και τεχνολογία που ενδέχεται να συμβάλουν στη βελτίωση της άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας. Ορισμένες από αυτές τις οντότητες βρίσκονται σε τρίτες χώρες (Ινδία, Σρι Λάνκα, Κίνα, Σερβία, Καζακστάν, Ταϊλάνδη και Τουρκία) και έχουν εμπλακεί στην παράκαμψη των εμπορικών περιορισμών, άλλες είναι ρωσικές οντότητες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη, παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρονικά εξαρτήματα για το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας.

Επιπλέον, η σημερινή στον κατάλογο των ειδών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας προστίθεται και ηα ανάπτυξη και παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).

Τέλος, η ΕΕ εισήγαγε περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών που συμβάλλουν ιδίως στην ενίσχυση των ρωσικών βιομηχανικών δυνατοτήτων, όπως οι ηλεκτρικοί μετασχηματιστές.

Σίδερο και ατσάλι

Η σημερινή απόφαση προσθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο στον κατάλογο των χωρών εταίρων που εφαρμόζουν μια σειρά περιοριστικών μέτρων στις εισαγωγές σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία και μια σειρά μέτρων ελέγχου των εισαγωγών που είναι ουσιαστικά ισοδύναμα με εκείνα της ΕΕ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε: «Καθώς φτάνουμε στο θλιβερό σημείο των δύο ετών από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει την πίεση στη Ρωσία. Σήμερα, εντείνουμε περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα κατά του στρατιωτικού και αμυντικού τομέα της Ρωσίας, στοχεύοντας περαιτέρω οντότητες σε τρίτες χώρες που προμηθεύουν εξοπλισμό, καθώς και εκείνοι που ευθύνονται για την παράνομη απέλαση και τη στρατιωτική επανεκπαίδευση παιδιών της Ουκρανίας. Παραμένουμε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να χτυπήσουμε την πολεμική μηχανή της Ρωσίας και να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει τον νόμιμο αγώνα της για αυτοάμυνα και να αποκαταστήσει ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία».

Αντίποινα της Μόσχας στο 13ο πακέτο κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την επέκταση της λίστας αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πολιτικών στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην Ρωσία απαντώντας στο τελευταίο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά 200 προσώπων και εταιρειών που κατηγορούνται ότι βοηθούν την Μόσχα στην προμήθεια όπλων, εμπλέκονται στην αρπαγή παιδιών από την Ουκρανία ή συμβάλλουν στην παράκαμψη των κυρώσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει τις άκαρπες απόπειρες να πιέσει την Ρωσία μέσω μονομερών και περιοριστικών μέτρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Σε απάντηση σε αυτές τις μη φιλικές ενέργειες, η ρωσική πλευρά επέκτεινε σημαντικά την λίστα των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών μελών της ΕΕ στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στο έδαφος της χώρας μας».

Στην λίστα περιλαμβάνονται εκπρόσωποι υπηρεσιών επιβολής του νόμου και εμπορικών οργανισμών που προμήθευσαν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών που συμμετείχαν στην δίωξη ρώσων αξιωματούχων και εκείνοι που συγκέντρωσαν υλικό για να υποστηρίξουν την ιδέα της κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Στην ρωσική λίστα περιλαμβάνονται εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προβαίνουν σε επιθετικές δηλώσεις κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA