Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως οι προτεραιότητες στις συνομιλίες με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ σήμερα είναι νέα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας, πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο ενόσω θα βρίσκεται στον δρόμο προς την ένταξη.
«Χρειαζόμαστε μια κατανόηση ότι θα έχουμε πρόσκληση (στο ΝΑΤΟ) εκείνη τη χρονική στιγμή που η κατάσταση ασφαλείας θα το επιτρέψει», ανέφερε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή Telegram, ενώ βρίσκεται στην πρωτεύουσα Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί σύνοδο κορυφής.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε εξάλλου ότι ξεκίνησε η συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και ότι αναμένει «καλά νέα» από τις συνομιλίες.
«Αναμένουμε καλά νέα σε ό,τι αφορά την προστασία των ζωών των Ουκρανών και την άμυνά μας», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο ΝΑΤΟ
Η Ουκρανία βρίσκεται τώρα πιο κοντά από πότε στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το Βίλνιους της Λιθουανίας.
«Ανυπομονώ για την ημέρα που θα συναντηθούμε ως σύμμαχοι», είπε ο Στόλτενμπεργκ απευθυνόμενος στον Ζελένσκι, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις για το πότε και το πώς η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα ο γενικός γραμματέας εκτίμησε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του πολέμου στην Ουκρανία θα ήταν μια στρατιωτική νίκη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό της δρόμο», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν θα τον αποφασίσει η Μόσχα».
Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος σχολίασε ότι τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ ήταν καλά, αλλά θα ήταν ιδανικά αν είχε υπάρξει πρόσκληση προς το Κίεβο να ενταχθεί στη Συμμαχία.
Παράλληλα ο Ζελένσκι εκτίμησε ότι ήταν σημαντική η αναγνώριση πως η Ουκρανία δεν χρειάζεται να ακολουθήσει το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (MAP) και πρόσθεσε ότι έλαβε θετικά νέα αναφορικά με τα αμυντικά πακέτα που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της συνόδου.
Εξάλλου ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε την ανακοίνωση των «εγγυήσεων ασφαλείας» από τις χώρες G7, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μια μελλοντική εισδοχή στο ΝΑΤΟ.
«Οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι πολύ σημαντικές για τον ουκρανικό λαό, αλλά πρόκειται για εγγυήσεις προς την Ουκρανία στον δρόμο της ένταξης στο ΝΑΤΟ», και όχι «αντί για μια ένταξη στο ΝΑΤΟ», τόνισε.
(AΠΕ-ΜΠΕ)