ΚΟΣΜΟΣ

Μπανγκλαντές: Έφυγε από τη χώρα με ελικόπτερο η πρωθυπουργός – Εκατοντάδες νεκροί

Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές, Σέιχ Χασίνα, παραιτήθηκε και εγκατέλειψε τη χώρα με ελικόπτερο τη Δευτέρα, όπως ανέφερε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε μερικές από τις χειρότερες βιαιότητες από τη γέννηση του νοτιοασιατικού έθνους πριν από πέντε και πλέον δεκαετίες.

H Σέιχ Χασίνα επιβιβάσθηκε σε στρατιωτικό ελικόπτερο με προορισμό την Ινδία, σύμφωνα με πληροφορίες της Prothom Alo Daily.

Παράλληλα, χιλιάδες διαδηλωτές επέδραμαν κατά της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάκα, μετέδωσε η τηλεόραση.

Ο απολογισμός των διαδηλώσεων στο Μπανγκλαντές έφθασε την Δευτέρα τους τουλάχιστον 300 νεκρούς, αφού 94 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες, Κυριακή, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές της κυβέρνησης, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο απολογισμός αυτός βασίζεται στα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από την αστυνομία, αξιωματούχους και γιατρούς σε νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση διέταξε απαγόρευση της κυκλοφορίας επ’ αόριστον. Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται ένα τέτοιο μέτρο από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, τον περασμένο μήνα. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης τριήμερη πανεθνική αργία από σήμερα Δευτέρα.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την Κυριακή μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, με τους φοιτητές να ξεκινούν μια κινητοποίηση «πολιτικής ανυπακοής», πιέζοντας έτσι για την παραίτηση της κυβέρνησης. Οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν αρχικά, πριν από ένα μήνα, λόγω της οργής των φοιτητών κατά των αμφιλεγόμενων ποσοστώσεων που παραχωρούν το 30% των κυβερνητικών θέσεων εργασίας στις οικογένειες εκείνων που πολέμησαν για την ανεξαρτησία από το Πακιστάν.

Η γενικευμένη αναταραχή – η μεγαλύτερη από τότε που επανεξελέγη φέτος η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα – τροφοδοτήθηκε επίσης από την υψηλή ανεργία μεταξύ των νέων, οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού των 170 εκατομμυρίων.

Οι διαδηλώσεις έχουν ανοίξει παλιές και ευαίσθητες πολιτικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ εκείνων που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές από το Πακιστάν το 1971 και εκείνων που κατηγορούνται για συνεργασία με το Ισλαμαμπάντ.

Οι πρώτοι περιλαμβάνουν το κόμμα Awami League της Χασίνα, η οποία χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «razakar» – κάνοντας χρήση ενός προσβλητικού όρου που περιγράφει τους δόλιους «συνεργάτες» της εποχής της ανεξαρτησίας.

Οι Razakars και ο Απελευθερωτικός Πόλεμος του Μπανγκλαντές
Οι Razakars ήταν μια παραστρατιωτική δύναμη που συνεργάστηκε με τον πακιστανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Πολέμου του 1971 στο Μπανγκλαντές.

Οι Razakar, που σημαίνει «εθελοντής ή «βοηθός» στα περσικά και τα ουρντού, αποτελούνταν κυρίως από φιλοπακιστανούς Βεγγαλέζους και Μπιχάρι στο Μπαγκλαντές (τότε γνωστό ως Ανατολικό Πακιστάν), οι οποίοι ήταν κατά του διαχωρισμού του Ανατολικού και του Δυτικού Πακιστάν.

Υπολογίζεται ότι 50.000 Razakars βοήθησαν τον πακιστανικό στρατό στη διεξαγωγή επιδρομών και στη διάπραξη φρικαλεοτήτων κατά του τοπικού πληθυσμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της Indian Express.

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA