Η Λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ένας δεύτερος ανώτερος διοικητής, ο Αχμέντ Γουάχμπι, σκοτώθηκε επίσης στο χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό την Παρασκευή.
Ο Γουάχμπι επέβλεπε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων Ραντουάν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα μέχρι τις αρχές του 2024.
Η Χεζμπολάχ είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ότι ο ανώτερος διοικητής της, ο Ιμπραήμ Ακίλ σκοτώθηκε στο χτύπημα στα νότια προάστια της Βηρυτού. Ήταν επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ για περισσότερα από 40 χρόνια με 7 εκατομμύρια δολάρια, αφού κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ και των στρατώνων των Αμερικανών πεζοναυτών το 1983, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες.
Η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς χαρακτήρισε τη δολοφονία του Ακίλ «έγκλημα» και «τρέλα», προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα «πληρώσει το τίμημα».
Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού σημειώθηκε την ώρα που η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου είχε έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει τις δύο προηγούμενες ημέρες εκρήξεων βομβητών και ασυρμάτων.
Προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο σοκ σε ένα έθνος που θεωρεί τον εαυτό του ανθεκτικό στη μάχη μετά από χρόνια διενέξεων, καταστροφών και πολέμων. Όμως ο Λίβανος έχει πραγματικά κλονιστεί συθέμελα από τη σειρά των επιθέσεων των τελευταίων ημερών.
Το χτύπημα της Παρασκευής φάνηκε να έχει ισοπεδώσει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, αναποδογυρίζοντας αυτοκίνητα και αφήνοντας άλλα οχήματα καλυμμένα με μια βαριά κουβέρτα πυκνής σκόνης και ερειπίων. Αρκετοί άνθρωποι φαίνονται σε βίντεο που τράβηξαν γείτονες, παγιδευμένοι κάτω από σωρούς ερειπίων.
Η υγειονομική αρχή του Λιβάνου συνεχίζει να ενημερώνει τον αριθμό των νεκρών, με τα τελευταία στοιχεία να αναφέρουν 14 νεκρούς και περισσότερους από 60 τραυματίες, με αρκετούς να πιστεύεται ότι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και παιδιά μεταξύ των νεκρών, των αγνοουμένων αλλά και των τραυματιών.
Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι, μαζί με τον Ακίλ, το χτύπημα εξολόθρευσε περίπου 10 μέλη της ειδικής επίλεκτης δύναμής του Radwan.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέδωσε μια πολύ σύντομη δήλωση στο Χ, αναφέροντας: «Οι στόχοι μας είναι σαφείς και οι πράξεις μας μιλούν από μόνες τους».
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Άμυνας υποσχέθηκαν να αποκαταστήσουν την ασφάλεια στο βόρειο Ισραήλ, ώστε οι 60.000 κάτοικοι που έχουν διαφύγει από τις διασυνοριακές επιθέσεις να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Υπολογίζεται ότι 120.000 Λιβανέζοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά μήκος των συνόρων.
Η αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα είναι η δεύτερη στη Βηρυτό μέσα σε δύο μήνες – και οι δύο, σύμφωνα με τις IDF, είχαν στόχο ανώτερους διοικητές.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης, η ομάδα ανώτερων ηγετών της Χεζμπολάχ συνεδρίαζε σε υπόγειο υπόγειο μεγάλου συγκροτήματος κατοικιών όταν διείσδυσε ο πύραυλος.
Αναφερόμενος στις εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων, ο επικεφαλής της διαχείρισης καταστροφών της χώρας, Νάσερ Γιασίν, είπε στο Sky News: «Είναι γενοκτονία, είναι αδιάκριτη και παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και κάθε άλλου νόμου… έχουμε μια παράφρων ηγεσία στο νότιο άκρο των συνόρων μας που δεν θέλει να παραπεμφθεί από το Διεθνές Δικαστήριο».
Ο υπουργός πληροφοριών, Ζιάντ Μακάρι, δήλωσε για τις εκρήξεις: «Είναι ένα νέο έγκλημα… είναι έγκλημα πολέμου και όχι κάτι που θα περνούσε εύκολα προσπαθώντας να σκοτώσει 3.000, 4.000 πολίτες όπως τους βλέπουμε».
Και ο υπουργός Οικονομίας, Αμίν Σαλάμ, προειδοποίησε: «Τα πράγματα κλιμακώνονται λεπτό προς λεπτό… υπάρχει περισσότερη ένταση, περισσότερες προκλήσεις… έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να φτάσουμε σε μια ειρηνική λύση, αλλά η κλιμάκωση είναι πρωτοφανής… πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, ανεξάρτητα από το ποιος ήταν ο στόχος».
Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε το Σάββατο ότι η οπλοποίηση των βομβητών και των πομποδεκτών χειρός αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Ο Φόλκερ Τερκ ζητά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στις δύο επιθέσεις στον Λίβανο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 37 άτομα και τραυματίστηκαν περισσότερα από 3.400.
Όπως δήλωσε σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσοι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις «πρέπει να λογοδοτήσουν», και πρόσθεσε ότι οι εκρήξεις μπορεί να παραβιάζουν βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ τόνισε ότι οι επιθέσεις φαίνεται να μην έκαναν διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών, και ότι δεν λαμβάνονταν προφυλάξεις για την αποφυγή απωλειών μεταξύ αμάχων.