ΚΟΣΜΟΣ

Με τον πρόεδρο της Κίνας συναντήθηκε ο Μπιλ Γκέιτς

«Παλιό φίλο» χαρακτήρισε ο Κινέζος πρόεδρος τον συνιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς εκφράζοντας την ελπίδα να προχωρήσουν από κοινού σε ενέργειες που θα είναι ευεργετικές τόσο για την Κίνα όσο και για τις ΗΠΑ.

Κατά την πρώτη συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με ξένο επιχειρηματία εδώ και χρόνια, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο φιλοξενίας Diaoyutai State Guesthouse του Πεκίνου, όπου οι κινέζοι ηγέτες εθιμοτυπικά υποδέχονται υψηλούς ξένους επισκέπτες, ο Σι είπε στον Γκέιτς ότι χάρηκε πολύ που τον βλέπει έπειτα από τρία χρόνια και τον χαρακτήρισε τον πρώτο αμερικανό φίλο που συναντά φέτος.

«Λέω συχνά ότι τα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων είναι με τους λαούς τους. Ελπίζω στον αμερικανικό λαό. Με τη σημερινή παγκόσμια κατάσταση μπορούμε να κάνουμε διάφορες ενέργειες ευεργετικές για τις δύο χώρες και τους λαούς τους, ενέργειες που οφελούν την ανθρωπότητα στο σύνολό της», είπε ο Σι όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιοποίησε το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο CCTV.

Ο Γκέιτς, ο οποίος έφθασε στο Πεκίνο την Τετάρτη, δήλωσε στον Σι ότι είναι «τιμή του» που είχε την ευκαιρία να συναντηθεί μαζί του.

«Πάντα είχαμε ωραίες συζητήσεις και θα έχουμε πολλά σημαντικά ζητήματα για να συζητήσουμε σήμερα. Απογοητεύτηκα πολύ που δεν μπόρεσα να έρθω κατά την τελευταία τετραετία και έτσι είναι πολύ συναρπαστικό που είμαι πάλι εδώ», δήλωσε ο Γκέιτς.

«Σημαντική πρόοδος»

Με αυτό το ταξίδι, το πρώτο του στην Κίνα από το 2019, ο συνιδρυτής της Microsoft ακολουθεί τα βήματα πολλών άλλων κολοσσών της αμερικανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Tesla, του Twitter και της SpaceX, Ίλον Μασκ, που επισκέφθηκε τη χώρα τον Μάιο.

Σχεδόν κλειστή για τον κόσμο για περίπου τρία χρόνια λόγω του Covid, η Κίνα άνοιξε ξανά πριν από έξι μήνες.

«Η Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση της φτώχειας και στη βελτίωση της υγείας στη χώρα. «Ελπίζω ότι η Κίνα θα μπορέσει να διαδραματίσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο για να αντιμετωπιστούν οι σημερινές προκλήσεις, ιδιαίτερα αυτές στις αφρικανικές χώρες», είπε ο Γκέιτς χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Ανακάλυψης Φαρμάκων για την Παγκόσμια Υγεία (GHDDI), που είχε ιδρύσει στο Πεκίνο ο ίδιος.

Εκτός από το GHDDI, ο Γκέιτς ανανέωσε τη συνεργασία του και με τις αρχές του δήμου του Πεκίνου και αξιωματούχους του περίβλεπτου πανεπιστημίου Τσινγκούα.

Χθες, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς ανακοίνωσε πως θα δωρίσει 50 εκατ. δολάρια (45,7 εκατ. ευρώ) για να υποστηρίξει τις κινεζικές προσπάθειες στον αγώνα εναντίον της ελονοσίας και της φυματίωσης.

«Δεν επιδιώκει την ηγεμονία»

Η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα έχει γίνει επιφυλακτική προς την Κίνα καθώς οι εντάσεις στις σινοαμερικανικές σχέσεις αυξάνονται και ο Σι επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην εθνική ασφάλεια.

Η επίσκεψη του Γκέιτς έρχεται ενόψει της επί μακρόν καθυστερημένης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα με στόχο τη σταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και στρατηγικών αντιπάλων.

Ο Μπλίνκεν είχε μια τεταμένη συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ την Τετάρτη κατά την οποία ο Τσιν προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να αναμειγνύονται στις υποθέσεις τους και να βλάπτουν την ασφάλειά τους.

Κατά τη συνάντησή του με τον Γκέιτς, ο Σι είπε ότι η Κίνα δεν θα ακολουθήσει το παλιό μονοπάτι μιας «ισχυρής χώρας που επιδιώκει ηγεμονία», αλλά θα συνεργαστεί με άλλες χώρες για να επιτύχει κοινή ανάπτυξη, σύμφωνα με την εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία.

Η Κίνα συχνά κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιδιώκουν την ηγεμονία.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος έφθασε στην κινεζική πρωτεύουσα προχθές Τετάρτη το βράδυ, είχε διευκρινίσει πως το ταξίδι του είχε σκοπό να συναντηθεί με εταίρους του ιδρύματός του (Bill & Melinda Gates Foundation) στα πεδία της υγείας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Χθες Πέμπτη, το ίδρυμα ανακοίνωσε πως θα δωρίσει 50 εκατ. δολάρια (45,7 εκατ. ευρώ) για να υποστηρίξει τις κινεζικές προσπάθειες στον αγώνα εναντίον της ελονοσίας και της φυματίωσης.

Ακόμη, ανανέωσε τη συνεργασία του με το Ινστιτούτο Ανακάλυψης Φαρμάκων για την Παγκόσμια Υγεία (GHDDI), που είχε ιδρύσει στο Πεκίνο ο ίδιος ο κ. Γκέιτς, με το τις αρχές του δήμου του Πεκίνου και αξιωματούχους του περίβλεπτου πανεπιστημίου Τσινγκούα.

«Η Κίνα έχει σημειώσει σημαντικές προόδους όσον αφορά τη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση της [σ.σ. δημόσιας] υγείας», έκρινε ο κ. Γκέιτς κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του GHDDI.

«Ελπίζω ότι η Κίνα θα μπορέσει να διαδραματίσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο για να αντιμετωπιστούν οι σημερινές προκλήσεις, ιδιαίτερα αυτές στις αφρικανικές χώρες», πρόσθεσε.

Το ταξίδι του συνιδρυτή της Microsoft ακολουθεί εκείνα άλλων μεγάλων «παικτών» της αμερικανικής οικονομίας, ιδίως αυτό του επικεφαλής της Tesla, του Twitter και της SpaceX, του Έλον Μασκ, τον Μάιο.

Ο κ. Μασκ συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους και επισκέφθηκε το πελώριο εργοστάσιο της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων του στη Σαγκάη.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, ο Τζέιμι Ντάιμον, άλλος μείζων παίκτης, πήγε στην Κίνα στις αρχές του μήνα, αυτός της Apple, ο κ. Κουκ, βρισκόταν στο Πεκίνο τον Μάρτιο, όταν εξήρε τη «συμβιωτική» σχέση της εταιρείας του με την Κίνα.

Και άλλοι επικεφαλής μεγάλων ονομάτων της αμερικανικής βιομηχανίας (Starbucks, General Motors…) ταξίδεψαν στην Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες και συναντήθηκαν με αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Τα ταξίδια επιχειρηματιών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως ξανάρχισαν αφού η Κίνα εγκατέλειψε την πολιτική «zero COVID», ανοίγοντας πλήρως την οικονομία και τα σύνορά της φέτος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA