Η λιβανική Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εκτόξευσε σήμερα «μεγάλο αριθμό ρουκετών» εναντίον της Χάιφας, μεγάλης πόλης του βόρειου Ισραήλ, ένα χρόνο ακριβώς μετά τα πρώτα πυρά της εναντίον του γείτονά της και ενώ οι διαμεθοριακές συγκρούσεις έχουν μετατραπεί σε ανοιχτό πόλεμο στο Λίβανο.
Νωρίτερα ο δεύτερος στην ιεραρχία του φιλοϊρανικού κινήματος -το οποίο έχασε τον αρχηγό του στα τέλη Σεπτεμβρίου από ισραηλινό πλήγμα- είχε διαβεβαιώσει πως «ένας μεγάλος αριθμός (ισραηλινών) οικισμών και πόλεων βρίσκονται υπό το πυρ των ρουκετών της αντίστασης».
Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, κατέγραψε περίπου 85 βλήματα τα οποία εκτοξεύθηκαν σήμερα από το Λίβανο εναντίον της Χάιφας.
«Περίπου 85 βλήματα εντοπίσθηκαν να έχουν εκτοξευθεί από το Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος. Πύραυλοι αναχαίτισης εκτοξεύθηκαν εναντίον των βλημάτων», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός προσθέτοντας εξάλλου πως πραγματοποίησε πλήγματα «εναντίον τρομοκρατικών στόχων της Χεζμπολάχ» στα νότια προάστια της Βηρυτού.
Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο ξεσπάσματος ασθενειών στον Λίβανο εξαιτίας του υπερπληθυσμού στα καταφύγια για τους εκτοπισμένους και για το κλείσιμο νοσοκομείων καθώς οι γιατροί εγκαταλείπουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ.
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει τις χερσαίες επιχειρήσεις στο νοτιοδυτικό τμήμα του Λιβάνου κλιμακώνοντας τη σύγκρουση με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, που μαίνεται εδώ και ένα χρόνο, από την οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
«Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου είναι πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος ξεσπάσματος ασθενειών, όπως η οξεία υδαρής διάρροια, η ηπατίτιδα Α και ένας αριθμός ασθενειών που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό», δήλωσε σε ενημέρωση του Τύπου στη Γενεύη μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Βηρυτό ο υπεύθυνος του ΠΟΥ για τον Λίβανο Ιαν Κλαρκ.
Η υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών με αρμοδιότητα την δημόσια υγεία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι το σύστημα έχει φθάσει στα όριά του και ότι μέχρι τώρα έχουν κλείσει πέντε νοσοκομεία στη χώρα και τέσσερα λειτουργούν μόνο μερικώς, είπε ο Κλαρκ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία έκλεισαν επειδή το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είτε εγκατέλειψε τη χώρα για να γλιτώσει από τις εχθροπραξίες είτε κλήθηκε από τις αρχές του Λιβάνου να εκκενώσει τις εγκαταστάσεις.
Στην ίδια ενημέρωση του Τύπου, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος εξέφρασε την ανησυχία του για την ικανότητα του Λιβάνου να παράσχει τρόφιμα στον λαό λέγοντας ότι χιλιάδες εκτάρια αγροτικής έκτασης στο νότιο τμήμα της χώρας έχουν καεί ή έχουν εγκαταλειφθεί λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται.
«Σε ό,τι αφορά τη γεωργία, την παραγωγή τροφίμων, υπάρχει μια τεράστια ανησυχία για την ικανότητα του Λιβάνου να συνεχίσει να τρέφεται», δήλωσε ο διευθυντής του Προγράμματος για τον Λίβανο Μάθιου Χόλινγκγουορθ προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν σοδειές και ότι τα γεωργικά προϊόντα σαπίζουν στα χωράφια.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)