Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έπληξε σήμερα διασώστες που βρίσκονταν στο σημείο που είχε σημειωθεί πλήγμα στη διάρκεια της νύχτας στα νότια προάστια της Βηρυτού, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου.
Ισραηλινό πλήγμα «είχε στο στόχαστρο ομάδες πολιτικής προστασίας που απομάκρυναν τα συντρίμμια και προσπαθούσαν να ανασύρουν τραυματίες, προκαλώντας έναν θάνατο μεταξύ αυτών», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το λιβανικό φιλοϊρανικό κίνημα.
Πηγή προσκείμενη στην Χεζμπολάχ είχε νωρίτερα δηλώσει στο AFP ότι επρόκειτο για πλήγμα μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone).
Επίσης λιβανική πηγή ασφαλείας είχε δηλώσει στο Reuters ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό πλήγμα σε διασώστες που συνδέονται με το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου στα νότια προάστια της Βηρυτού.
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι στοχοθέτησε ισραηλινούς στρατιώτες στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ.
Το λιβανικό φιλοϊρανικό κίνημα άνοιξε πυρ με το πυροβολικό κατά ισραηλινών στρατιωτών στην περιοχή Μαρούν αλ Ρας, η οποία βρίσκεται στη λιβανική πλευρά των συνόρων, διευκρινίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι εξάλειψε τον επικεφαλής των δικτύων επικοινωνίας της Χεζμπολάχ, τον Μοχάμαντ Ρασίντ Σακάφι, διεξάγοντας «βάσει πληροφοριών ένα πλήγμα ακριβείας» χθες, Πέμπτη, στη Βηρυτό.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν σήμερα ότι τα περισσότερα από τα σχεδόν 900 καταφύγια του Λιβάνου είναι γεμάτα και ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τα ισραηλινά πλήγματα κοιμούνται στο ύπαιθρο, στους δρόμους ή σε δημόσια πάρκα.
«Τα περισσότερα από τα σχεδόν 900 ομαδικά καταφύγια που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στον Λίβανο δεν έχουν πλέον διαθεσιμότητα», δήλωσε η Ρούλα Αμίν από την UNHCR σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Η ίδια δήλωσε ότι σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές αναζητούνται περισσότεροι χώροι και ότι στο μεταξύ κάποια ξενοδοχεία, ακόμα και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, ανοίγουν τις πόρτες τους.
Οι λιβανικές αρχές δηλώνουν ότι πάνω από 1,2 εκατ. Λιβανέζοι έχουν εκτοπιστεί και σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη λιβανική, φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ κατά τον τελευταίο χρόνο, οι περισσότεροι εκ των οποίων τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
«Στους δρόμους επικρατεί κυκλοφοριακή συμφόρηση. Άνθρωποι κοιμούνται σε δημόσια πάρκα, στον δρόμο, στην παραλία», δήλωσε ο Μάθιου Λουτσιάνο, επικεφαλής του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ/ΙΟΜ) στον Λίβανο. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι τα περισσότερα καταφύγια είναι γεμάτα, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Βηρυτό και την Οροσειρά του Λιβάνου, αλλά είπε ότι σε ορισμένα υπάρχει ακόμα χώρος. Πολλά από τα υφιστάμενα καταφύγια είναι σχολεία, δήλωσε, το οποίο σημαίνει επιπλέον προβλήματα για την εκπαίδευση.
Ο Λουτσιάνο εξέφρασε ανησυχία για την τύχη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως γυναικών, που εργάζονται ως εσωτερικοί οικιακοί βοηθοί, οι οποίοι, όπως δήλωσε, «εγκαταλείπονται» από τους εργοδότες τους.
«Δεν έχουν χαρτιά…και ως εκ τούτου, είναι απρόθυμοι να ζητήσουν ανθρωπιστική βοήθεια διότι φοβούνται ότι μπορεί να συλληφθούν και στη συνέχεια να απελαθούν», δήλωσε. Πολλοί προέρχονται από την Αίγυπτο, το Σουδάν και τη Σρι Λάνκα, πρόσθεσε.
Σήμερα, ισραηλινά πλήγματα είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί το βασικό συνοριακό πέρασμα μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, μπλοκάροντας τον δρόμο για οχήματα, και η Αμίν από την UNHCR δήλωσε ότι κάποιοι διέσχιζαν τα σύνορα πεζή.
«Μπορούσαμε να δούμε ότι κάποιοι περπατούσαν, απεγνωσμένοι να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, και άρα περπατούσαν διασχίζοντας αυτόν τον κατεστραμμένο δρόμο», δήλωσε η ίδια.
Περίπου το 60% των 185.000 και πλέον ανθρώπων που, σύμφωνα με την Αμίν, έχουν φθάσει μέχρι στιγμής στη Συρία είναι παιδιά και έφηβοι, κάποιες φορές χωρίς τη συνοδεία γονέων.
«Καθώς φεύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, οι οικογένειες φθάνουν με βαθιά σωματική και συναισθηματική κόπωση και τεράστια ανάγκη για στήριξη».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)