Το λιβανικό κράτος θα αρχίσει τον αφοπλισμό στον νότιο Λίβανο, ιδίως στην περιοχή νότια του ποταμού Λιτάνι, για να εδραιώσει την παρουσία του σε όλη τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.
«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση –σε αυτήν τη νέα φάση θα ξεκινήσουμε με τον νότιο Λίβανο και ιδίως νότια του Λιτάνι, προκειμένου να αποσύρουμε τα όπλα ώστε το κράτος να μπορεί να είναι παρόν σε όλη τη λιβανική επικράτεια», σημείωσε ο Μικάτι.
Παράλληλα το γραφείο Τύπου του δήλωσε σήμερα στο AFP ότι αύριο, Σάββατο, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου θα μεταβεί στη Συρία για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την ανάληψη της εξουσίας στη χώρα αυτή από συνασπισμό του οποίου ηγούνται ισλαμιστές.
«Η επίσκεψη του επικεφαλής της κυβέρνησης γίνεται έπειτα από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Άχμεντ αλ Σάρα», ο νέος ηγέτης της Συρίας, διευκρίνισε η ίδια πηγή.
Ο Μικάτι συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον αλ Σάρα στις 3 Ιανουαρίου, λίγο μετά την επιβολή από τις συριακές νέες αρχές περιορισμών στην είσοδο πολιτών του Λιβάνου στη Συρία.
Αυτές επέβαλαν τους περιορισμούς αυτούς στα χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο χωρών ύστερα από μια, όπως την περιέγραψε ο λιβανικός στρατός, συνοριακή ανταλλαγή πυρών με ενόπλους Σύρους.
Τα ανατολικά σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία χαρακτηρίζονται πορώδη και είναι γνωστά ως ζώνη λαθρεμπορίου.
Η επίσκεψη του Μικάτι θα είναι η πρώτη αξιωματούχου του Λιβάνου στη χώρα από την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου και την ανάληψη της εξουσίας από ισλαμιστές αντάρτες.
Ο νέος ηγέτης της Συρίας διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα έχει πλέον «αρνητική ανάμειξη» στον Λίβανο και θα σέβεται την κυριαρχία της γειτονικής της χώρας.
Η Συρία ήταν για τρεις δεκαετίες κυρίαρχη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στον Λίβανο, όπου είχε επέμβει κατά τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990 και όπου της αποδίδονται πολλές δολοφονίες πολιτικών προσωπικοτήτων.
Απέσυρε τα στρατεύματά της το 2005 υπό τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)