ΚΟΣΜΟΣ

Κυρ. Μητσοτάκης στο CNN: «Είναι καιρός να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την ΕΕ»

Είναι καιρός να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη του, στο CΝN. 

Στην ερώτηση για το αν είναι υπέρ της λήψης περισσότερων αποφάσεων με πλειοψηφία ο κύριος Μητσοτάκης απάντησε: « Η συναίνεση είναι επιθυμητή, αλλά αν χρειαστεί, θα πρέπει να προχωρήσουμε ανεξάρτητα».

Στην ερώτηση για το αν είναι υπέρ της λήψης περισσότερων αποφάσεων με πλειοψηφία ο κύριος Μητσοτάκης απάντησε: « Η συναίνεση είναι επιθυμητή, αλλά αν χρειαστεί, θα πρέπει να προχωρήσουμε ανεξάρτητα». Υποστηρίζω την ανάγκη να εξετάσουμε την Έκθεση Ντράγκι στο σύνολό της. Δεν μπορούμε να επιλέγουμε μόνο ό,τι μας συμφέρει. Αν αυτό σημαίνει ότι κάποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με πλειοψηφία, τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες θα διατηρήσουν τις αντιρρήσεις τους σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η εθνική ασφάλεια, η εξωτερική πολιτική ή η άμυνα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η ΕΕ βρίσκεται σε ένα νέο σημείο καμπής και όπως είπε κάποιες αποφάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν την κοινή χρηματοδότηση, ενώ άλλες να σχετίζονται με την απλοποίηση των κανονισμών ή την αντιμετώπιση εμποδίων όπως η Ένωση Κεφαλαιαγορών.

«Πρέπει να θυμηθούμε ότι πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αγωνιζόμασταν με την πανδημία, δημιουργήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τότε πολλοί θεωρούσαν ότι αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ, αλλά τελικά συνέβη, γιατί οι συνθήκες το απαιτούσαν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα, έχει πετύχει μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη. «Την στιγμή που άλλες χώρες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, εμείς επιτυγχάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Ενώ άλλες χώρες αυξάνουν τους φόρους, εμείς τους μειώνουμε. Και ενώ η βιομηχανία φθίνει σε άλλα μέρη, στην Ελλάδα παρουσιάζει άνοδο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

O Έλληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε και το Μετρό της Θεσσαλονίκης για το οποίο είπε ότι δεν είναι ένα συνηθισμένο έργο καθώς σε αυτό έχουν ενσωματωθεί τα αρχαία ευρήματα που ανακαλύφθηκαν και αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

Το χαρακτήρισε «εξαιρετικά περίπλοκο έργο» γιατί όπως είπε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών έρχονταν στην επιφάνεια συνεχώς μέρη της αρχαίας πόλης της Θεσσαλονίκης».

Η πραγματική πρόκληση ήταν να διασφαλιστεί ότι θα κατασκευαστεί το έργο ενώ ταυτόχρονα θα διατηρηθεί αυτή η μοναδική πολιτιστική κληρονομιά. Και βασικά, αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να αφαιρέσουμε με εξαιρετική προσοχή κάθε κομμάτι, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Οι άνθρωποι περνούν από εκεί για να πάρουν το τρένο για τη δουλειά τους, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκονται μέσα σε ένα μουσείο. Είμαστε πολύ περήφανοι για το έργο και χαρούμενοι που τελικά ολοκληρώθηκε έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ σήμερα στο Λονδίνο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  σήμερα Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στις 10.45, ώρα  Ηνωμένου Βασιλείου, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer.

Ο κ. Μητσοτάκης  θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Βρετανό ομόλογο του, Σερ Κιρ Στάρμερ στην Ντάουνινγκ Στριτ, «σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για τη Δύση και εν μέσω κλιμάκωσης στο μέτωπο της Ουκρανίας», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία αναβάθμισης των διμερών σχέσεων σεόλα τα επίπεδα. Μεταξύ άλλων αναμένεται να δοθεί έμφαση στους τομείς της Ναυτιλίας, της έρευνας, της καινοτομίας και του Τουρισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πιο σημαντική τουριστική αγορά για την Ελλάδα.

Ψηλά στην ατζέντα των δύο ηγετών θα είναι και το μεταναστευτικό. Θέμα που από την μια απασχολεί ολοένα και περισσότερο το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται σε καθημερινή βάση, και από την άλλη η Ελλάδα διεθνώς αναγνωρίζεται ότι έχει καταφέρει να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη φύλαξη και την προστασία των συνόρων της.

Στα θέματα συζήτησης συμπεριλαμβάνεται επίσης και η στενότερη διεθνής συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ελλάδα καθώς από τις αρχές του χρόνου θα πάρει μια άλλη διάσταση. Η χώρα μας για την διετία 2025-2026 θα είναι ένα από τα δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του. Έτσι, τα δύο κράτη, μαζί με τα άλλα μέλη, θα πρέπει αυτό το διάστημα να αποφασίσουν, με βάση το διεθνές δίκαιο, για μια σειρά θεμάτων που αφορούν κυρίως την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Στάρμερ και Μητσοτάκης θα συζητήσουν επίσης ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία αλλά και τις μελλοντικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ.

Η νέα κυβέρνηση του Λονδίνου από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει πως θα ήθελε να βάλει τη χώρα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, «οικοδομώντας στενότερους δεσμούς με την ήπειρο», όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει πολλές φορές ο Σερ Κιρ Στάρμερ. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναφορικά με το πάγιο ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι θα αναφερθεί στον Βρετανό πρωθυπουργό αλλά όπως σημειώνουν πρόκειται για ένα ζήτημα που συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο.

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα η βρετανική κοινή γνώμη

Το 53% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov στο Ηνωμένο Βασίλειο τάχθηκε υπερ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μόλις το 24% δήλωσε κατά, ενώ το 23% απάντησε πως δεν έχει άποψη. Συνολικά ρωτήθηκαν 4280 ενήλικες σε όλη την επικράτεια. Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.

Η ακριβής ερώτηση ήταν η εξής: «Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα (γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα), ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα διατηρήσει στη Βρετανία;

Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος του Βρετανικού μουσείου ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων απάντησε πως «οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι μια μακροπρόθεσμη συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό παγκοσμίως και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που έχουμε στο μουσείο».

Ως γνωστόν, η Ελληνική με την Βρετανική πλευρά βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι Βρετανοί δεν δέχονται ότι μας ανήκουν και εμείς δεν δεχόμαστε να τα πάρουμε με μορφή δανείου.

Ως επικρατέστερη λύση φαίνεται να είναι η μεταφορά τους στην Αθήνα με την μορφή Παρακαταθήκης. Δηλαδή οι Βρετανοί θα διατηρούν την κυριότητα, αλλά η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα χρήσης, χωρίς να χρειάζεται να αναγνωρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η Ελληνική πλευρά συζητάει το θέμα βασικά με το Βρετανικό Μουσείο που είναι και το καθ ύλην αρμόδιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να το θέσει αύριο στον Βρετανό ομόλογό του στην συνάντηση που θα έχουν το πρωί στην Ντάουνιγκ Στριτ. Ο Σερ Κιρ Στάρμερ έχει πει εδώ και καιρό πως δεν προτίθεται να φέρει εμπόδια αν τελικά υπάρξει συμφωνία της Ελλάδος με το Βρετανικό Μουσείο.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA