Την αμέριστη υποστήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξέφρασε την συγκίνηση του για την παρουσία του στην Κύπρο με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή, ενώ παράλληλα επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περί επανεκκίνησης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για μία λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξέφρασε την υποστήριξή του στη συνέχιση της αποστολής της ειδικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ως προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Στέφανος Κασσελάκης τάχθηκε υπέρ της διασύνδεσης του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ώστε η Τουρκία να δεσμευθεί στον διάλογο και να μην της επιτραπεί να τον αξιοποιήσει ευκαιριακά για να επιστρέψει στην ένταση αφού εξασφαλίσει τα οφέλη που αποζητά.
Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει στην ανθρωπιστική διάσταση της κυπριακής τραγωδίας, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του ζητήματος των αγνοουμένων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε την σημασία της επισκέψεως του Στέφανου Κασσελάκη κατά την συμπλήρωση 50 ετών από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή.
Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνόδευε ο διπλωματικός σύμβουλος, Δημήτρης Παπαγεωργίου.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Στ. Κασσελάκης δήλωσε «συγκινημένος» που βρίσκεται στην Κύπρο, «πενήντα χρόνια μετά την παράνομη εισβολή της Τουρκίας, τα αποτελέσματα της οποίας, βιωματικά, τόσες γενιές πλέον έχουν μεγαλώσει και τα βλέπουν, τα θεωρούν έως και δεδομένα».
«Αυτό το status quo το οποίο πρέπει να αλλάξει με την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, με την επίλυση του Κυπριακού να ξεκινά από εκεί που σταμάτησε στο Κρανς Μοντανά το 2017», υπογράμμισε σε δηλώσεις του, εξέφρασε την στήριξή του «στην προσπάθεια της απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ως προς αυτή την κατεύθυνση», όπως και στην «ενσωμάτωση του Κυπριακού στις ευρωτουρκικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις». «Πρέπει να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των ευρωτουρκικών σχέσεων το Κυπριακό. Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα λάβουμε πρωτοβουλίες στο Ευρωκοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος των αγνοούμενων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή η Επιτροπή αντιμετωπίζει ζητήματα για να μπορέσει να προχωρήσει η ταυτοποίηση των αγνοούμενων συμπολιτών μας -και Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων», ανέφερε και συνέχισε:
«Στηρίζουμε απερίφραστα μια λύση για διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του κυπριακού λαού να μπορέσει να φέρει μια λύση που να ενσωματώνει τα λειτουργικά του αιτήματα, έτσι ώστε να μπορεί να είναι μια αξιόπιστη λύση. Χωρίς μυστική διπλωματία, αλλά με διαφάνεια».
«Εάν αύριο, που ευχόμαστε να κυλίσουν όλα ομαλά, υπάρχουν προκλητικές φιέστες και ενδείξεις ή εκδηλώσεις μίσους από την Τουρκία, να ξέρετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ προσωπικά καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε τέτοια έκφανση της απέναντι πλευράς, η οποία προφανώς δεν θα συνάδει με το πνεύμα της καλής γειτονίας. Για άλλη μια φορά, η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και θα στέκεται δίπλα στους Ελληνοκυπρίους για όσο χρειάζεται», κατέληξε ο Στ. Κασσελάκης.
«Είναι χρέος μας να συνεργαστούμε για να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών. Θεωρώ ότι αυτή τη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης μετά τη συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι «τα 50 δύσκολα χρόνια έγιναν μεγάλες προσπάθειες – το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα. Δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά το 2004 έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά, όταν το νησί έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι για εμάς πολύ σημαντικό το ότι είχαμε τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στην πατρίδα μας. Νομίζω ότι αυτό το βήμα μπορούμε να το αξιοποιήσουμε σήμερα περισσότερο από ποτέ, για διαπραγματεύσεις πέρα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Να συμμετέχει και η Ένωση. Δεν μπορεί σε ένα κράτος μέλος να υπάρχουν εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής. Γνωρίζω τις αγωνίες και τις προσπάθειές σου για την πολυπόθητη λύση βάσει των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» .
«Γνωρίζω την ποιότητά σου ως ευρωβουλευτή από τα χρόνια της θητείας σου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη συνεργασία που ανέπτυξες με τους Κύπριους συναδέλφους σου και τις παρεμβάσεις σου στα θέματα του Κυπριακού», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.
Τον κ. Ανδρουλάκη συνόδευσαν ο Δημήτρης Μπιάγκης, υπεύθυνος ΚΤΕ ‘Αμυνας και ο Δημήτρης Μάντζος, υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Νωρίτερα, ο κ. Ανδρουλάκης παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της ΕΛΔΥΚ. Το απόγευμα θα έχει σειρά συναντήσεων με πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς παράγοντες στη Κύπρο.