Πραγματοποιείται σήμερα στην Κύπρο, η Σύνοδος Κορυφής Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της (MED9), όπου θα λάβει μέρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις και αποκτά ιδιαίτερη σημασία η παρουσία στη Σύνοδο του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο οποίος θα συζητήσει με τους ηγέτες της MED9 τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και τις σχέσεις Ε.Ε-Ιορδανίας.
Να σημειωθεί ότι η Σύνοδος της MED9 είναι η πρώτη συνάντηση κορυφής ηγετών της Ε.Ε. λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας (16-18 Οκτωβρίου) και θα είναι παρούσα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν . Υπό αυτά τα δεδομένα η Σύνοδος αναμένεται να αποτελέσει την πλατφόρμα πρώτης συζήτησης στο ανώτατο επίπεδο της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας.
Στην ατζέντα των ηγετών θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Μεταναστευτικό που επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. αλλά και τον φόβο μεταναστευτικών ροών λόγω των εξελίξεων στον Λίβανο, η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και η συζήτηση για την έκθεση Ντράγκι, καθώς και οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, μαζί με τις προτεραιότητες του νέου θεσμικού κύκλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συντονισμός του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Στο Μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε και της ενίσχυσης των χωρών πρώτης γραμμής, τη σημασία των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ενώ θα υπογραμμίσει τη σημασία εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Τέλος, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι η ομάδα των MED9 συστάθηκε το 2013 με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της φωνής, του ρόλου και της συνεργασίας αρχικά μεταξύ των επτά μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ -Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Κύπρου- ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν η Σλοβενία και η Κροατία το 2021.