ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες εκλογές στους τέσσερις δήμους όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι

Το Κόσοβο είναι ανοιχτό στο ενδεχόμενο να διεξαχθούν νεές εκλογές σε τέσσερις δήμους του βόρειου Κοσόβου όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι, μετά την αναταραχή που σημειώθηκε εκεί, όμως μέχρι τότε πρέπει να γίνουν άλλα βήματα, δήλωσε σήμερα η κοσοβάρα υπουργός Εξωτερικών Ντονίκα Γκερβάλα-Σβαρτς.

Η βία αναζωπυρώθηκε αφότου οι αρχές του Κοσόβου εγκατέστησαν Αβανούς δημάρχους στους δήμους, οι οποίοι είχαν εκλεγεί με συμμετοχή μόλις 3,5% στις εκλογές, προκαλώντας το θυμό των Σέρβων που έχουν την πλειοψηφία στην περιοχή και είχαν μποϊκοτάρει τις τοπικές εκλογές.

Η Γκερβάλα-Σβαρτς, μιλώντας μετά τη συνάντησή της με τον τσέχο υπουργό Εξωτερικών στην Πράγα, δήλωσε πως ο τερματισμός της βίας είναι η πρώτη προϋπόθεση για να εξετασθεί η διενέργεια νέων εκλογών.

«Ναι, είμαστε ανοικτοί σε εκλογές σ’ αυτούς τους τέσσερις δήμους, αλλά για να έχουμε νέες εκλογές χρειάζεται να γίνουν στο ενδιάμεσο βήματα», δήλωσε.

Η ίδια πρόσθεσε πως το Κόσοβο χρειάζεται επίσης «μια δέσμευση από τη Σερβία ότι δεν θα απειλούν πλέον σέρβους πολίτες του Κοσόβου για να μην συμμετάσχουν στις εκλογές», υπογραμμίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να αισθάνονται ότι απειλούνται από τον όχλο.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA