ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν – Κράτος Δικαίου: «Χώρα υψηλού κινδύνου» η Ελλάδα για την ελευθερία του Τύπου

Την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του κράτους δικαίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει σήμερα, Τετάρτη (05/07) ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς.

Όσον αφορά την Ελλάδα η έκθεση της Κομισιόν διαπιστώνει πρόοδο στην υλοποίηση τεσσάρων από τις πέντες συστάσεις που απηύθυνε πέρυσι στη χώρα μας, ωστόσο, στο προσχέδιο της έκθεσης, η Ελλάδα θεωρείται χώρα «υψηλού κινδύνου», για το καθεστώς ελευθερίας του Τύπου.

«Η συγκέντρωση των ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης διατηρεί το επίπεδο υψηλού κινδύνου σε ολόκληρη την ΕΕ», αναφέρει η έκθεση. Κατά αύξουσα σειρά κινδύνου, σύμφωνα με το φετινό Media Pluralism Monitor: Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Σλοβενία και Μάλτα, οι οποίες θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» … και Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Ουγγαρία, οι οποίες είναι «πολύ υψηλού κινδύνου».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τo naftemporiki.gr, όσον αφορά το κράτος δικαίου του 2022, η Ελλάδα δεν έχει κάνει καμία πρόοδο για την αντιμετώπιση της ανάγκης για συμμετοχή της δικαστικής εξουσίας στον διορισμό του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τους διορισμούς δικαστών.

Ομοίως δεν έχει κάνει κάποια πρόοδο όσον αφορά την αύξηση των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός ισχυρού ιστορικού διώξεων και τελεσίδικων αποφάσεων σε υποθέσεις διαφθοράς, ούτε πρόοδο στη θέσπιση εγγυήσεων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της σωματικής ασφάλειας των δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεννόησης. Πρέπει ακόμη να θεσπιστούν νομοθετικές εγγυήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των δημοσιογράφων.

Ωστόσο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη διασφάλιση της αποτελεσματικής και συστηματικής επαλήθευσης της ακρίβειας των γνωστοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων που υποβάλλονται από όλους τους τύπους δημόσιων λειτουργών, όπως σημειώνεται στο προσχέδιο.

Η Επιτροπή σημειώνει την αύξηση της διαφάνειας και τον καλύτερο οικονομικό έλεγχο των κρατικών λειτουργών μέσω της αναθεώρησης των ελέγχων «πόθεν έσχες», παραθέτει βήματα που έχουν υλοποιηθεί για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης και τη βελτίωση του δικαστικού χάρτη -υπενθυμίζοντας όμως την διαγνωσμένη ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο-, καταγράφει πρωτοβουλίες για τη «θωράκιση» της ασφάλειας των δημοσιογράφων και σημειώνει τη νομοθέτηση αυστηρών ποινών για την κατοχή και την εμπορία κατασκοπευτικού λογισμικού.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA