ΚΟΣΜΟΣ

Καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ για τους θανάσιμους πυροβολισμούς κατά προσφύγων στη Ψέριμο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Τρίτη (16/1), την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, λόγω του θανάσιμου τραυματισμού ενός πρόσφυγα από δεκατρείς πυροβολισμούς του Λιμενικού Σώματος στη μηχανή σκάφους που μετέφερε ξεριζωμένους κοντά στο νησί της Ψερίμου το 2014.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Ελλάδα καλείται να πληρώσει 80.000 ευρώ στους τρεις πρόσφυγες από την Συρία, Douaa Alkhatib, Nourredin Tello και Lana Tello, οι οποίοι προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν θεσπίσει σαφείς κανόνες για την (εν δυνάμει θανάσιμη) οπλοχρησία στις επιχειρήσεις του Λιμενικού, με τους λιμενικούς να επικαλούνται ξεπερασμένους και ανεπαρκείς «κανόνες εμπλοκής» του 1992 για τη ρίψη πυροβολισμών κατά του σκάφους.

Στην απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται επίσης ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος δεν είχε σχεδιαστεί και προετοιμαστεί επαρκώς και ότι η «εξαιρετικά επικίνδυνη» ρίψη δεκατριών (13) πυροβολισμών κατά της μηχανής του σκάφους ισοδυναμεί με δυσανάλογη χρήση βίας και κίνδυνο για τη ζωή των επιβατών που θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί από τους λιμενικούς.

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου κατά την ποινική διαδικασία, ουδέποτε κλήθηκαν να καταθέσουν οι δύο τραυματίες πρόσφυγες, ενώ οι καταθέσεις των μαρτύρων στην προανάκριση είναι πανομοιότυπες και εναρμονισμένες με τις δηλώσεις των λιμενικών.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA