ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Σχεδόν 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη Λαμπεντούζα την τελευταία εβδομάδα

Μεγάλη επιχείρηση των ιταλικών αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη για την μεταφορά προς την Σικελία και την ηπειρωτική Ιταλία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που κατέκλυσαν αυτήν την εβδομάδα το μικρό νησί της Λαμπεντούζα. Η άφιξη σχεδόν 10.000 ανθρώπων από την βόρεια Αφρική που διέσχισαν την κεντρική Μεσόγειο με κατεύθυνση την Ευρώπη ανάμεσα στην Δευτέρα και την Πέμπτη δημιούργησαν συνθήκες ασφυξίας στο ιταλικό νησί των 7.000 κατοίκων.

Το κέντρο υποδοχής, που έχει κατασκευασθεί για να στεγάσει λιγότερα από 400 άτομα, είχε κατακλυσθεί. Ανδρες, γυναίκες και παιδιά ήταν υποχρεωμένοι να κοιμούνται στο ύπαιθρο, σε αυτοσχέδια κρεβάτια σκεπασμένοι με κουβέρτες επιβίωσης.

Ελλείψει χώρου στο κέντρο υποδοχής, εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολύ μικρά παιδιά, αναγκάσθηκαν να κοιμηθούν στο ύπαιθρο, στους δρόμους, δεχόμενοι κάποιες φορές την γενναιοδωρία των κατοίκων που τους έφερναν τροφή και νερό.

EPA/ELIO DESIDERIO

Οι ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες έσπρωξαν στην θάλασσα μεγάλο αριθμό μεταναστών τις τελευταίες ημέρες: 5.000 άνθρωποι αποβιβάσθηκαν την Τρίτη στις ιταλικές ακτές, σχεδόν αποκλειστικά στην Λαμπεντούζα, και περί τους 3.000 την Τετάρτη, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τον Ματέο Βίλα, του κέντρου ISPI, ο αριθμός των αφίξεων μέσα σε διάστημα 48 ωρών αποτελεί «απόλυτο ρεκόρ».

Ο Ιταλικός Ερυθρός Σταυρός, που διαχειρίζεται το κέντρο υποδοχής της Λαμπεντούζα, «κάνει τα αδύνατα και ακόμη περισσότερο», δήλωσε σε ανακοίνωση ο πρόεδρός του Ροζάριο Βλάστρο.

Η κοινότητα της Λαμπεντούζα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ένταση επικράτησε την Τετάρτη στο κέντρο διανομής τροφίμων από τον Ερυθρό Σταυρό.

Σε απόσταση μικρότερη των 150 χιλιομέτρων από τις ακτές της Τυνησίας, η Λαμπεντούζα είναι ένας από τους πρώτους σταθμούς για τους μετανάστες που διασχίζουν την κεντρική Μεσόγειο.

EPA/CIRO FUSCO

2.000 νεκροί στην θάλασσα

Στο ιστορικό κέντρο της Λαμπεντούζα, φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) συνάντησε νεαρούς μετανάστες, ορισμένους να τρώνε παγωτό. Πολλοί λένε ότι πεινούν και ότι δεν έχουν χρήματα, έτσι ορισμένα εστιατόρια τους αρνούνται την είσοδο.

Ομως, άλλα εστιατόρια του νησιού προσφέρουν δωρεάν φαγητό, ενώ κάτοικοι και τουρίστες τους πληρώνουν γεύματα.

Οι περισσότεροι μετανάστες ανασύρονται από βάρκες στην θάλασσα από την ακτοφυλακή και μεταφέρονται στην Λαμπεντούζα.

Ομως, πολλοί χάνουν την ζωή τους στην θάλασσα: σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περισσότεροι από 2.000 έχασαν φέτος την ζωή τους στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην βόρεια Αφρική, την Μάλτα και την Ιταλία.

Το τελευταίο θύμα ήταν ένα μωρό πέντε μηνών. Επεσε την Τετάρτη το πρωί στην θάλασσα κατά την διάρκεια επιχείρησης διάσωσης ανοικτά της Λαμπεντούζα.

Εδώ και χρόνια, το κέντρο υποδοχής του νησιού δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις ροές. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν έλλειψη νερού, τροφίμων και ιατρικής φροντίδας.

Η Ιταλία κατηγορεί τους ευρωπαίους εταίρους της ότι δεν κινητοποιούνται επαρκώς για να την βοηθήσουν να διαχειρισθεί τις μεταναστευτικές ροές.

Η Γερμανία γνωστοποίησε αυτήν την εβδομάδα ότι δεν θα δέχεται πλέον μετανάστες από την Ιταλία και η Γαλλία ανακοίνωσε την αποστολή ενισχύσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα με την Ιταλία.

Περί τα 5.000 άτομα πρόκειται να μεταφερθούν στην Σικελία όπου λειτουργούν μεγαλύτερα κέντρα υποδοχής.

EPA/CIRO FUSCO

Ευρωπαϊκή βοήθεια

Η ιταλική κυβέρνηση αποδέσμευσε πρόσφατα 45 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει την Λαμπεντούζα να διαχειρισθεί την κατάσταση.

Ομως, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία εξελέγη εδώ και έναν χρόνο υποσχόμενη να βάλει τέλος στην μαζική μετανάστευση, ζητά την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι Βρυξέλλες «βρίσκονται σε στενή επαφή» με την Ρώμη σχετικά με την κατάσταση, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρινίζοντας ότι η Ιταλία έχει ήδη δεχθεί 14 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της αντιμεταναστευτικής Λέγκα, δήλωσε ότι σε αυτές τις μαζικές αφίξεις βλέπει «μία πολεμική ενέργεια» κατά της Ιταλίας.

Η αριστερή αντιπολίτευση κρατά ειρωνική στάση απέναντι στην αποτυχία της πολιτικής Μελόνι-Σαλβίνι, που είχαν υποσχεθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2022 «να σταματήσουν» τα πλοία των μεταναστών.

Η Μαριόν Μαρεσάλ, επικεφαλής του γαλλικού κόμματος Reconquête, που υποστηρίζει το κόμμα Αδέρφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, αναμένεται σήμερα στην Λαμπεντούζα.

«Η Λαμπεντούζα δεν είναι μόνο το σύνορο της Ιταλίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης», δήλωσε πριν από την αναχώρησή της.

Από την αρχή του έτους, 124.000 μετανάστες έχουν φθάσει στις ιταλικές ακτές, έναντι 65.000 κατά την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Ωστόσο, οι αριθμοί δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει τα νούμερα του 2016, όταν 181.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους μεγάλος αριθμός Σύρων που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, είχαν φθάσει στην Ιταλία.

EPA/CIRO FUSCO

Μεταφορά σε διάφορες περιφέρειες της Ιταλίας

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στη Λαμπεντούζα ανέρχονται σήμερα συνολικά σε 3.800, ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες αρχές. Από την περασμένη νύχτα έφτασαν στο νησί άλλα εννέα πλεούμενα με περίπου 400 επιβαίνοντες. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η επιχείρηση μεταφοράς των αφιχθέντων, με πλοία που ναύλωσε η ιταλική κυβέρνηση, στην Σικελία και από εκεί σε κέντρα παραμονής που βρίσκονται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομαρχίας του Ακράγαντα, μέχρι σήμερα το βράδυ είναι πιθανό να έχουν μεταφερθεί στην Σικελία περίπου άλλοι 2.000 άνθρωποι.

Το νερό και το φαγητό μοιράζονται, σε μεγάλο βαθμό, χάρη στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται από τον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό. Παράλληλα, για την διαχείριση της όλης κατάστασης έχουν κινητοποιηθεί άνδρες και γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας, των καραμπινιέρων και της αστυνομίας.

Η κρισιμότερη φάση συνεχίζει να είναι εκείνη της διανομής του φαγητού, με εκνευρισμό και εντάσεις εξαιτίας και της μακράς αναμονής κάτω από τον ήλιο. «Μας έχει μείνει μια μόνον ελπίδα: να μην μας αφήσουν μόνους. Δώσαμε μαθήματα ανθρωπιάς και σε όλο τον κόσμο, αλλά τα όσα συμβαίνουν τις ημέρες αυτές απαιτούν μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου», δήλωσε ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα Φιλίπο Μανίνο.

Χθες, Πέμπτη, το βράδυ, πολλοί κάτοικοι του νησιού πήραν μέρος σε λιτανεία στη μνήμη του μόλις πέντε μηνών μωρού που έχασε την ζωή του από πνιγμό, πριν από δυο μέρες, όταν γλίστρησε από τα χέρια της μητέρας του, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA