ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ για την σφαγή αμάχων στο κονβόι: «Στρατιώτες πυροβόλησαν κατά αρκετών υπόπτων»

Τουλάχιστον 30.878 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 72.402 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου στη Γάζα, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας σε σημερινή του ανακοίνωση.

Τις τελευταίες 24 ώρες, έχουν σκοτωθεί 78 Παλαιστίνιοι, πρόσθεσε το υπουργείο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με μια πρώτη έρευνα του Ισραήλ για την σφαγή απελπισμένων αμάχων που συνέβη στις 29 Φεβρουαρίου στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 115 άνθρωποι σκοτώθηκαν γύρω από κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στο οποίο έσπευσε το πεινασμένο πλήθος, δείχνει ότι Ισραηλινοί στρατιώτες «πυροβόλησαν συγκεκριμένα κατά αρκετών υπόπτων», όπως δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

«Η έρευνα που έγινε από τη διοίκηση αποκάλυψε ότι τα (ισραηλινά) στρατεύματα δεν πυροβόλησαν κατά του κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά πυροβόλησαν κατά αριθμού υπόπτων που πλησίαζαν (τους Ισραηλινούς στρατιώτες) και αποτελούσαν απειλή», έγραψε ο στρατός σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με μάρτυρα που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο εκείνη την ημέρα, οι βιαιότητες ξέσπασαν ενώ χιλιάδες απεγνωσμένοι άνθρωποι που αναζητούσαν τροφή είχαν συγκεντρωθεί στο δυτικό τμήμα της Πόλης της Γάζας. Καθώς πέρασε αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια, «χιλιάδες άνθρωποι όρμησαν στα φορτηγά» και «οι (παρόντες ισραηλινοί) στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους διότι κάποιοι πλησίαζαν πολύ κοντά στα άρματα», σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή.

Το βράδυ εκείνης της ημέρας, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, επέμεινε στο γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός προστάτευε την αυτοκινητοπομπή για να της επιτρέψει να φθάσει με ασφάλεια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους για άμεσο λιμό ύστερα από πέντε μήνες πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 115 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όλοι από ισραηλινά πυρά, στην τραγωδία της 29ης Φεβρουαρίου, οι συνθήκες της οποίας κάθε άλλο παρά ξεκάθαρες είναι και η οποία προκάλεσε διεθνές κύμα οργής.

Αλλά σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η αυτοκινητοπομπή, που δέχθηκε επίθεση γύρω στις 04:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε παράκτια οδό στο δυτικό τμήμα της Πόλης της Γάζας, «λεηλατήθηκε» από «πλήθος περίπου 12.000 κατοίκων της Γάζας».

«Κατά τη διάρκεια της λεηλασίας, υπήρξαν περιστατικά που προκάλεσαν σημαντικό πλήγμα σε αμάχους, από το ποδοπατήμα και το γεγονός ότι άνθρωποι χτυπήθηκαν από φορτηγά», ανέφερε ο στρατός. Επιπλέον, «δεκάδες κάτοικοι της Γάζας προχώρησαν στην κατεύθυνση των (ισραηλινών) στρατευμάτων που ήταν κοντά, έως και κάποια μέτρα από αυτά, δημιουργώντας έτσι μια πραγματική απειλή» για τους στρατιώτες.

«Σε αυτή τη φάση, οι στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικές βολές για να κρατήσουν τους υπόπτους σε απόσταση. Καθώς οι ύποπτοι συνέχισαν να προχωρούν προς εκείνους, τα στρατεύματα πυροβόλησαν συγκεκριμένα κατά αρκετών υπόπτων για να εξαλείψουν την απειλή», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού, χωρίς να διευκρινίζει τον πιθανό αριθμό των νεκρών που προκλήθηκαν από τα πυρά αυτά, ή των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε ποδοπάτημα ή χτυπήθηκαν θανάσιμα από τα φορτηγά.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA