ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Η κάτω βουλή εγκρίνει το νομοσχέδιο για την αμνήστευση των αυτονομιστών της Καταλωνίας

Η κάτω βουλή της Ισπανίας ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο που χορηγεί αμνηστία σε όλους όσοι ενεπλάκησαν στην προσπάθεια απόσχισης της βορειοανατολικής περιφέρειας της Καταλωνίας, ξεπερνώντας το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο για τον αμφιλεγόμενο νόμο που έχει οδηγήσει σε διαδηλώσεις και έχει προκαλέσει οργή σε δικαστές.

Η αμνηστία αποτελεί τμήμα της συμφωνίας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος με το αυτονομιστικό κόμμα Junts per Catalunya προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ψήφοι του τελευταίου ώστε να ανανεωθεί η θητεία του Πέδρο Σάντσεθ ως πρωθυπουργού έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2023 όπου κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με 178 ψήφους υπέρ έναντι 172 κατά, θα κατευθυνθεί τώρα στη Γερουσία για επικύρωση. Η άνω βουλή, την οποία ελέγχει το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα, μπορεί να καθυστερήσει την τελική του έγκριση απορρίπτοντας το νομοσχέδιο, το οποίο σε μια τέτοια περίπτωση θα επιστρέψει στην κάτω βουλή για μια τελευταία ψηφοφορία η οποία αναμένεται να διεξαχθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA