epa10197706 People clash with police during a protest following the death of Mahsa Amini, in Tehran, Iran, 21 September 2022. Mahsa Amini, a 22-year-old Iranian woman, was arrested in Tehran on 13 September by the morality police, a unit responsible for enforcing Iran's strict dress code for women. She fell into a coma while in police custody and was declared dead on 16 September, with the authorities saying she died of a heart failure while her family advising that she had no prior health conditions. Her death has triggered protests in various areas in Iran and around the world. According to Iran's state news agency IRNA, Iranian President Ebrahim Raisi expressed his sympathy to the family of Amini on a phone call and assured them that her death will be investigated carefully. Chief Justice of Iran Gholam-Hossein Mohseni-Eje'i assured her family that upon its conclusion, the investigation results by the Iranian Legal Medicine Organization will be announced without any special considerations. EPA/STR
Τουλάχιστον 58 παιδιά, αρκετά από τα οποία μόλις 8 ετών, σκοτώθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Ιράν τους τελευταίους δύο μήνες.
Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Activists (HRA) στο Ιράν, 46 αγόρια και 12 κορίτσια κάτω των 18 ετών έχουν δολοφονηθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων στις 16 Σεπτεμβρίου, που πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί ενώ ήταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθικής.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, πέντε παιδιά φέρεται να σκοτώθηκαν από δυνάμεις ασφαλείας καθώς η βία εντείνεται στη χώρα.
Μεταξύ των παιδιών, που πέθαναν την τελευταία εβδομάδα, είναι και ο 9χρονος Kian Pirfalak, ένα από τα 7 άτομα μεταξύ των οποίων και ένας 13χρονος, που δολοφονήθηκαν στην πόλη Izeh.
Η οικογένειά του κατά τη διάρκεια της κηδείας του την Κυριακή, κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκίνητου που επέβαιναν. Ο Kian καθόταν δίπλα στον πατέρα του. Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας αρνήθηκαν την όποια ευθύνη για τον θάνατό του και κατηγόρησαν από την πλευρά τους τους «τρομοκράτες» για τους πυροβολισμούς.
Ο αυξανόμενος αριθμός των παιδιών που έχουν πεθάνει στο Ιράν έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης βίας σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, με τους διαδηλωτές να μην δείχνουν καμία πρόθεση για υποχώρηση.
Οι οικογένειες στο Ιράν μίλησαν αποκλειστικά στον Observer για τον θάνατο των παιδιών τους, που επιμένουν ότι δολοφονήθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Ο Hassan Daroftadeh είπε ότι ο γιος του, Kumar, έγινε μάρτυρας, αφού δολοφονήθηκε σε δρόμο της πόλης Piranshahr στις 30 Οκτωβρίου. Ο πατέρας του είπε ότι δέχθηκε αρκετά πυρά από κοντινή απόσταση.
«Ο Kumar απλά στεκόταν στον δρόμο, Δεν είπε καν λέξη. Δεν γνωρίζω με ποια έννοια κατέληξε να γίνει μάρτυρας. Δεν υπήρχαν διαδηλώσεις εκείνη τη νύχτα αλλά ο γιος μου έγινε μάρτυρας. Ήταν απλά ένα μικρό παιδί» είπε ο Daroftadeh.
«Είμαι συντετριμμένος. Το ιρανικό καθεστώς αρνείται ότι τον δολοφόνησε. Αργότερα είπαν ότι «ξένοι» τον σκότωσαν. Δεν ξέρω πώς ο αξιωματικός που σκότωσε τον γιο μου αγκαλιάζει τα δικά του παιδιά. Δεν ξέρω πώς κοιμάται τα βράδια».
Έναν μήνα μετά τον θάνατο του Kumar- ημέρα που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ονόμασαν «Ματωμένη Παρασκευή» μετά τον θάνατο 93 ατόμων σε όλη τη χώρα– ο 17χρονος Mohammad Eghbal πήγαινε για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής όταν πυροβολήθηκε πισώπλατα από ελεύθερο σκοπευτή στο Zahedan. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία εκείνη τη μέρα σκοτώθηκαν 10 παιδιά στην πόλη.
Ο Mohammad Eghbal δούλευε ως εργάτης σε κατασκευές από την ηλικία των 9 ετών για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του και όνειρό του ήταν να καταφέρει να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να αγοράσει ένα smartphone για να ανοίξει επιτέλους έναν λογαριασμό στο Instagram, που τόσο ήθελε.
Τα τελευταία του λόγια ήταν σε ένα άγνωστο, σύμφωνα με έναν από τους συγγενείς του. «Σε παρακαλώ πάρε το κινητό μου από την τσέπη μου και τηλεφώνησε στον πατέρα μου. Πες του ότι με πυροβόλησαν».
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι όταν η οικογένεια έφτασε στο νοσοκομείο αντίκρυσε μία «εμπόλεμη ζώνη».
«Πτώματα κείτονται στο πάτωμα, φωνές και κραυγές από τις μητέρες γέμιζαν τον χώρο» είπε ο συγγενής.
Μετά τον θάνατό του, ο 17χρονος καταχωρήθηκε από τα κυβερνητικά Μέσα ως τρομοκράτης. «Είπαν ότι ο Mohammad ήταν σχισματικός. Ήταν μοναχοπαίδι και δεν είχε ιδέα τι σημαίνει αυτός ο όρος. »
Μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Mohammad Eghbal, ο 17χρονος Abolfazl Adinehzadeh βγήκε για την καθιερωμένη του προσευχή στην πόλη Mashhad και ποτέ δεν επέστρεψε.
«Κηδέψαμε τον Abolfazl με πάνω από 50 βλήματα στο σώμα του. Οι γιατροί κατάφεραν να αφαιρέσουν μόνο τα 27. Φοβόμαστε ότι η μητέρα και οι αδελφές του δεν θα καταφέρουν ποτέ να δεχθούν τον θάνατό του και να ανακάμψουν».
Ο Abolfazl διαδήλωνε για τις αδελφές του. Για την καταπίεση που δεχόταν από το καθεστώς. «Όταν οι αδελφές του έμαθαν τα νέα, ότι τον είχαν πυροβολήσει, έτρεξαν φωνάζοντας το όνομά του, Ολόκληρη η οικογένεια είναι απαρηγόρητη».
Νέοι στο Ιράν είναι στην πρώτη γραμμή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα. Ο θάνατος δύο εφήβων κοριτσιών, της Nika Shakamari και Sarina Esmailzadeh, έχουν πυροδοτήσει περαιτέρω ένταση. Και οι δύο σύμφωνα με πληροφορίες ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας ενώ διαδήλωναν.
Σύμφωνα με την εκπαιδευτική ένωση του Ιράν, ένα ακόμη 16χρονο κορίτσι, η Asra Panahi, πέθανε έπειτα από επίθεση που δέχθηκε από ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας μέσα στη αίθουσα του σχολείου της, στις 18 Οκτωβρίου.
Οι επιθέσεις σε παιδιά μέσα σε σχολικά κτίρια συνεχίζονται. Ένα 16χρονο κορίτσι κουρδικής καταγωγής νοσηλεύεται σε ΜΕΘ.
Άνδρες των ιρανικών δυνάμεων τη συνέλαβαν μέσα στο σχολείο της και έπειτα την πέταξαν από ένα βαν.
Σύμφωνα με την HRA πάνω από 380 διαδηλωτές έχουν δολοφονηθεί συνολικά από τον Σεπτέμβριο στη χώρα και πάνω από 16.000 έχουν τεθεί υπό κράτηση. Μεταξύ αυτών και παιδιά. Οι αρχές ασφαλείας αμφισβητούν αυτόν τον αριθμό.
Πηγή
Με πληροφορίες από τον Guardian