Τουλάχιστον πέντε μέλη των δυνάμεων της τάξης σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε μια τζιχαντιστική οργάνωση που επιτέθηκε κυρίως σε αστυνομικό τμήμα στο Σιστάν-Μπαλουτσιστάν (Βελουχιστάν), στο νοτιοανατολικό Ιράν, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.
«Πέντε μέλη των Φρουρών της Επανάστασης (σ.σ.: ο ιδεολογικός στρατός του Ιράν) και της αστυνομίας έπεσαν ως μάρτυρες στη διάρκεια δύο νυχτερινών τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον βάσης των Φρουρών στη Ρασκ και ενός αστυνομικού τμήματος στη Σαμπαχάρ», κοντά στα πακιστανικά σύνορα, δήλωσε στην τηλεόραση ο υφυπουργός Εσωτερικών Μαζίντ Μιραχμαντί.
Από την πλευρά του, ο διοικητής του στρατού ξηράς των Φρουρών, ο στρατηγός Μοχαμάντ Πακπούρ, δήλωσε στην τηλεόραση ότι 15 από τους επιτιθέμενους σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις της τάξης. Ένας πρώτος απολογισμός, που είχε ανακοινωθεί από τον Μιραχμαντί, έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς μεταξύ των δραστών της επίθεσης.
Ο Μιραχμαντί διευκρίνισε ότι περισσότερα από 10 μέλη των ιρανικών δυνάμεων τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις αυτές, που ξέσπασαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ.
Η τζιχαντιστική οργάνωση Τζάις αλ-Αντλ (Στρατός της Δικαιοσύνης στα αραβικά), με έδρα το Πακιστάν, ανέλαβε την ευθύνη γι’ αυτές τις επιθέσεις μέσω των ιστοσελίδων της στην πλατφόρμα Telegram.
Αυτή η σουνιτική ανταρτική οργάνωση, που σχηματίσθηκε το 2012, έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια επιθέσεις στο ιρανικό έδαφος. Θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από το σιιτικό Ιράν, καθώς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Δεκέμβριο, η Τζάις αλ-Αντλ είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος της Ρασκ, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε ένδεκα ιρανούς αστυνομικούς.
Στα μέσα Ιανουαρίου το Ιράν είχε πραγματοποιήσει πλήγμα στο Πακιστάν με στόχο το γενικό επιτελείο αυτής της οργάνωσης, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.
Το Ιράν και το Πακιστάν αλληλοκατηγορούνται συχνά ότι επιτρέπουν σε ανταρτικές οργανώσεις να επιχειρούν από τα αντίστοιχα εδάφη τους για να εξαπολύουν επιθέσεις.
Η Τζάις αλ-Αντλ είχε σχηματισθεί από αυτονομιστές Βελούχους, μια μειονότητα περίπου 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, στην πλειονότητά τους σουνιτών, που είναι κατανεμημένη στο Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.