ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Δημόσια επανεμφάνιση του επικεφαλής της Δύναμης Κοντς

Ο Ιρανός διοικητής Εσμαΐλ Καανί επανεμφανίστηκε δημοσίως σήμερα στην κηδεία του στρατηγού Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου μαζί με τον επικεφαλής της λιβανέζικης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο στρατηγός Καανί, επικεφαλής της Δύναμης Κοντς — της μονάδας εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων– δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως εδώ και καιρό και κάποια μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι έγινε στόχος ισραηλινού πλήγματος στον Λίβανο.

Πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε για τη νεκρώσιμο πομπή του Νιλφορουσάν, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του ιμάμη Χοσεΐν στο κέντρο της Τεχεράνης, φωνάζοντας «Θάνατος στο Ισραήλ» και κρατώντας τις κίτρινες σημαίες της Χεζμπολάχ αλλά και ιρανικές και παλαιστινιακές σημαίες.

Ο Νιλφορουσάν, στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκε μαζί με τον Νασράλα σε ισραηλινό πλήγμα σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Το Ιράν είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ που βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ.

Την 1η Οκτωβρίου το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ για να εκδικηθεί για τον θάνατο του Νασράλα, του Νιλφορουσάν και του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε τον Ιούλιο στην Τεχεράνη σε πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί να απαντήσει στην ιρανική επίθεση.

Παναγιώτης Μπάρας

Share
Published by
Παναγιώτης Μπάρας