ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η αστυνομία διέλυσε φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό στο πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνιας

Η αστυνομία του Λος Άντζελες απομάκρυνε χθες Κυριακή έναν φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό που είχε στηθεί στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (University of South California, USC) χωρίς να προχωρήσει σε συλλήψεις, εν μέσω αναβρασμού στα αμερικανικά πανεπιστήμια με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς.

Η επέμβαση στο USC έγινε έπειτα από μια χαοτική ημέρα το Σάββατο, όταν δεκάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων συνελήφθησαν σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Η αστυνομία εισήλθε στον καταυλισμό στο USC περίπου στις 05:00 το πρωί (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) και σε συνεργασία με την υπηρεσία Δημόσιας Ασφάλειας του πανεπιστημίου απομάκρυνε τις σκηνές που είχαν στηθεί, ενώ δεκάδες φοιτητές αποχώρησαν ειρηνικά από το σημείο.

Η πρύτανης του USC Κάρολ Φολτ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «η κατάληψη είχε πάρει επικίνδυνη πορεία τις τελευταίες ημέρες», γεγονός που την ώθησε να ζητήσει από την αστυνομία να επέμβει. Η ίδια εξήγησε ότι ο καταυλισμός διαλύθηκε ειρηνικά, χωρίς να γίνουν συλλήψεις, σε 64 λεπτά.

Τον Απρίλιο η αστυνομία συνέλαβε 93 φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, οι οποίοι παραδόθηκαν χωρίς να προβάλουν αντίσταση, στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Συνολικά τις τελευταίες ημέρες η αστυνομία έχει επέμβει σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ όπου διεξάγονταν διαμαρτυρίες υπέρ των Παλαιστινίων και έχει συλλάβει περισσότερους από 2.000 ανθρώπους.

Στο UCLA φιλοϊσραηλινοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές την προηγούμενη εβδομάδα και η αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη περισσότερους από 200 ανθρώπους που είχαν στήσει καταυλισμό στην πανεπιστημιούπολη. Χθες ο πρύτανης Τζον Μπλοκ ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Πανεπιστημιούπολης και διόρισε επικεφαλής της τον πρώην επιθεωρητή της αστυνομίας του Σακραμέντο Ρικ Μπραζίελ.

«Η πανεπιστημιούπολή μας έχει συγκλονιστεί από γεγονότα που έχουν κλονίσει την αίσθηση ασφάλειας και έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της κοινότητάς μας», εξήγησε ο Μπλοκ στην ανακοίνωσή του.

Οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν ωθήσει τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς να τις συγκρίνει με αυτές που είχαν ξεσπάσει κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Τότε οι κινητοποιήσεις συνέβαλαν στην απόφαση του Δημοκρατικού προέδρου Λίντον Τζόνσον να μην επιδιώξει την επανεκλογή του το 1968. «Αυτό ενδέχεται να είναι το Βιετνάμ του Μπάιντεν», σχολίασε ο Σάντερς, αναφερόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος είναι υποψήφιος και πάλι στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Μιτς Λάντριου, συμπρόεδρος της προεκλογικής ομάδας του Μπάιντεν, απέρριψε χθες τη σύγκριση, κάνοντας λόγο για «υπερβολές». «Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα», πρόσθεσε μιλώντας στο CNN.

Στο πανεπιστήμιο του Μισισιπή την Πέμπτη στη διάρκεια αντιπαράθεσης μεταξύ διαδηλωτών υπέρ και κατά των Παλαιστινίων μια ομάδα λευκών φοιτητών κορόιδεψε μια Αφροαμερικανίδα συνάδελφό τους, ένα βίντεο που έγινε viral.

Ένας από τους φοιτητές, ο οποίος μιμούνταν τις κινήσεις και τους ήχους μαϊμούς απευθυνόμενος στην Αφροαμερικανίδα, αποβλήθηκε από την αδελφότητά του.

Εξάλλου το πανεπιστήμιο έχει ξεκινήσει έρευνα για τη συμπεριφορά των φοιτητών μετά το περιστατικό, δήλωσε ο πρύτανής του Γκλεν Μπόις την Παρασκευή.

Στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν η αστυνομία είχε αναπτύξει χθες drones τα οποία πετούσαν πάνω από τους περίπου 200 φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές.

Φοιτητές και διαδηλωτές ζητούν από τα αμερικανικά πανεπιστήμια να αποεπενδύσουν από επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Ισραήλ και ζητούν να κηρυχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Εξαπλώνεται παγκοσμίως το φοιτητικό κίνημα κατά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας

Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται και διευρύνεται σε διεθνές επίπεδο: από τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, όπου αντιμετωπίστηκε σε αρκετές περιπτώσεις με αστυνομική καταστολή, έχει εξαπλωθεί στο Παρίσι, στη Λοζάνη, στο Βερολίνο, στο Μόντρεαλ, στο Μεξικό, ως ακόμη και στο Σίδνεϊ.

Από την 17η Απριλίου, κύμα κινητοποιήσεων για τη Λωρίδα της Γάζας εκδηλώθηκε σε πολλές αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, σε κάπου σαράντα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από την Ανατολή ως τη Δύση, με αρκετούς να κάνουν παραλληλισμούς με τις διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου του Βιετνάμ.

Συνολικά, έχουν συλληφθεί πάνω από 2.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Τις τελευταίες ημέρες, οι δυνάμεις προχώρησε σε σειρά διαλύσεων manu militari καταλήψεων υπέρ των Παλαιστινίων, ιδίως στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU), κατόπιν αιτήματος του πρυτανείου.

Ομοίως, απομακρύνθηκαν καταληψίες από κτίριο του περίβλεπτου πανεπιστημίου Κολούμπια, στο Μανχάταν, από όπου άρχισε το κύμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων σε ένδειξη υποστήριξης στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ, στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), έγιναν δεκάδες συλλήψεις φοιτητών.

Διαδήλωση διαλύθηκε προχθες Σάββατο στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνιας, όπου η αστυνομία διέλυσε σκηνές, όπως κατέγραψε βίντεο που δημοσιοποίησε η φοιτητική εφημερίδα Cavalier Daily.

Αντίθετα με άλλα ιδρύματα, το πανεπιστήμιο Μπράουν, στο Ρόουντ Άιλαντ, ανακοίνωσε πως έκλεισε συμφωνία με τους διαδηλωτές. Ο καταυλισμός τους συμφωνήθηκε να διαλυθεί με αντάλλαγμα ψηφοφορία στο πανεπιστήμιο τον Οκτώβριο για την ενδεχόμενη «αποεπένδυση» των «εταιρειών που καθιστούν εφικτή και επωφελούνται από τη γενοκτονία στη Γάζα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που για ημέρες παρέμενε σιωπηλός για το φοιτητικό κίνημα αυτό, διεμήνυσε την Πέμπτη πως «πρέπει να επικρατήσει η τάξη».

Γαλλία

Δυνάμεις επιβολής της τάξης απομάκρυναν την Μεγάλη Παρασκευή διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων, που είχαν κάνει από την προηγουμένη κατάληψη στην περίβλεπτη παρισινή σχολή Sciences Po, όπου σπουδάζουν 5.000 ως 6.000 φοιτητές. Μια εβδομάδα έπειτα από κινητοποίηση στη σχολή που είχε σημαδευτεί από ένταση «91 άνθρωποι απομακρύνθηκαν» χωρίς το παραμικρό «επεισόδιο», σύμφωνα με τις αρχές.

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις παραμένουν περιορισμένες στη Sciences Po του Παρισιού, σε περιφερειακές πανεπιστημιουπόλεις (Λίλη, Χάβρη, Ντιζόν, Ρεν, Πουατιέ) και στο ινστιτούτο πολιτικών επιστημών (IEP), προς το παρόν δεν έχουν διευρυνθεί σε άλλες σχολές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε με τον πλέον σθεναρό τρόπο» τους αποκλεισμούς στη Sciences Po και σε άλλες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, υποστηρίζοντας πως «εμποδίζουν τον διάλογο», σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες La Provence και La Tribune.

Γερμανία

Η αστυνομία επενέβη την περασμένη Παρασκευή για να απομακρύνει, σε ορισμένες περιπτώσεις «διά της βίας», διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων συγκεντρωμένους μπροστά στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ο δήμαρχος Βερολίνου Κάι Βέγκνερ (CDU) επέκρινε τη διαδήλωση στο Χούμπολτ, υπογραμμίζοντας μέσω X πως δεν θέλει να δει «καταστάσεις όπως αυτές στις ΗΠΑ και στη Γαλλία».

Καναδάς

Το φοιτητικό κίνημα υπέρ των Παλαιστίνιων δίνει ισχυρό παρών σε πολλές πόλεις, ανάμεσά τους στο Βανκούβερ, στην Οτάβα, στο Τορόντο και στο Μόντρεαλ. Ο πρώτος καταυλισμός ο οποίος στήθηκε, και ο μεγαλύτερος, είναι αυτός στο πανεπιστήμιο McGill, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του την 27η Απριλίου και μεγεθύνθηκε. Φοιτητές προσπάθησαν να τον ενισχύσουν τις τελευταίες ημέρες, καθώς επαπειλείται επέμβαση της αστυνομίας.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη του χώρου για όσο χρειαστεί, μέχρι το Μακγκίλ να διακόψει κάθε ακαδημαϊκή και οικονομική σχέση με το Ισραήλ.

Η διεύθυνση του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος ανέφερε την Τετάρτη πως θέλει ο καταυλισμός αυτός να διαλυθεί «χωρίς καθυστέρηση», προσθέτοντας πως πρόκειται για κάτι «μη διαπραγματεύσιμο». Κατ’ αυτή, κάποιοι από τους καταληψίες «δεν είναι μέρος της φοιτητικής κοινότητας».

Ωστόσο η αστυνομία, που έχει καταστήσει σαφές πως προτιμά «ειρηνική» επίλυση του προβλήματος, δεν έχει επέμβει ως τώρα.

Αυστραλία

Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων έχουν στήσει καταυλισμό σκηνών σε χώρο με γρασίδι μπροστά στο γκοθικό κτίριο του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Όπως και οι ομόλογοί τους στις ΗΠΑ, ζητούν το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ να κόψει τους δεσμούς με ισραηλινούς θεσμούς και να μη δέχεται δωρεές από βιομηχανίες όπλων.

Ιρλανδία

Δεκάδες φοιτητές του περίβλεπτου πανεπιστημίου Trinity College του Δουβλίνου εγκατέστησαν σκηνές σε διάφορα σημεία της πανεπιστημιούπολης και το Μεγάλο Σάββατο απέκλεισαν την είσοδο της βιβλιοθήκης που περιέχει «Το Βιβλίο των Κελτών», περίφημο μεσαιωνικό χειρόγραφο, μαγνήτη για πολλούς τουρίστες στην ιρλανδική πρωτεύουσα.

Οι διαδηλωτές, που έχουν ονομάσει την κινητοποίηση «καταυλισμό αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη», προβάλλουν αιτήματα όπως ιδίως το Τρίνιτι Κόλετζ να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Μεξικό

Δεκάδες φοιτητές του εθνικού αυτόνομου πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM), έστησαν, σε ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστίνιους, καταυλισμό στην πρωτεύουσα, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ζήτω η ελεύθερη Παλαιστίνη», ή «από τον ποταμό ως τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα νικήσει». Αξίωσαν η μεξικανική κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Ελβετία

Περίπου εκατό φοιτητές έχουν καταλάβει από το βράδυ της Πέμπτης το χολ της εισόδου του κτιρίου Géopolis του πανεπιστημίου της Λοζάνης (UNIL), απαιτώντας ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ ισραηλινών θεσμών και άμεση κατάπαυση του πυρός. Η κατάληψη συνεχίστηκε ειρηνικά προχθές Παρασκευή κι αναμένεται να διαρκέσει ως τουλάχιστον αύριο Δευτέρα.

Το Σάββατο, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων και των φοιτητών που έχουν κάνει κατάληψη, σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων Keystone-SDA.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA