ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία καταγγέλλει κυβερνοεπίθεση στο υπουργείο Άμυνας από την Κίνα – Διαψεύδει το Πεκίνο

Η Βρετανία αντέδρασε άμεσα θέτοντας εκτός λειτουργίας μία βάση δεδομένων που χρησιμοποιούσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, μετά από αναφορές των ΜΜΕ ότι δέχτηκε κακόβουλη ηλεκτρονική επίθεση από το κινεζικό κράτος, όπως δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Βρετανός υπουργός.

«Το υπουργείο Άμυνας (MoD) ενήργησε ευέλικτα θέτοντας εκτός λειτουργίας την βάση δεδομένων. Πρόκειται για μία βάση δεδομένων με διαχείριση που δεν γίνονταν άμεσα από το ΜoD», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Μελ Στράιντ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ο Στράιντ δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς θα προχωρήσει αργότερα σήμερα, σε μία ενημέρωση του κοινοβουλίου για την υπόθεση αυτή, παρουσιάζοντας ένα πολυδιάστατο σχέδιο για την υποστήριξη, αλλά και την προστασία του προσωπικού από ηλεκτρονικές επιθέσεις.

EPA/NEIL HALL

Στο μεταξύ, οι μυστικές υπηρεσίες της Πολωνίας εντόπισαν και απενεργοποίησαν συσκευές υποκλοπής συνομιλιών (κοριούς) στην αίθουσα όπου θα πραγματοποιηθεί μία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστή των μυστικών υπηρεσιών στην χώρα.

Η πολωνική κυβέρνηση αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα στο Κατοβίτσε που βρίσκεται στα δυτικά της χώρας.

Η Πολωνία θεωρείται κέντρο συλλογής και αποστολής δυτικού οπλισμού στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο μάχεται μετά από την ρωσική εισβολή, ενώ οι πολωνικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για τον εντοπισμό των οποιονδήποτε ενδείξεων κατασκοπευτικής δραστηριότητας.

«Η Κρατική Υπηρεσία Προστασίας σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας εντόπισαν και απενεργοποίησαν συσκευές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υποκλοπή συνομιλιών στην αίθουσα συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κατοβίτσε», ανέφερε μία σχετική ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Διαψεύδει την εμπλοκή του το Πεκίνο

Η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη και μάχεται κατά όλων των μορφών κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με μία σημερινή ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου των Εξωτερικών, μετά από αναφορές βρετανικών ΜΜΕ ότι το Πεκίνο είχε εμπλοκή σε μία κακόβουλη ηλεκτρονική ενέργεια για την υποκλοπή στοιχείων βρετανικού στρατιωτικού προσωπικού.

Η Κίνα απέρριψε κάθε προσπάθεια χρήσης του ζητήματος των κυβερνοεπιθέσεων για πολιτικούς σκοπούς προκειμένου να δυσφημιστούν άλλες χώρες, σύμφωνα με δήλωση ενός εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Γερμανία: Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ερευνά το γραφείο του ευρωβουλευτή ο οποίος έχει συλληφθεί για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Παράλληλα, η ομοσπονδιακή εισαγγελία ερευνά σήμερα το γραφείο του ακροδεξιού ευρωβουλευτή της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Μαξιμίλιαν Κρα στις Βρυξέλλες, μετά την σύλληψη συνεργάτη του με την υποψία της κατασκοπείας υπέρ της Κίνας, μετέδωσε η γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η σχετική άδεια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δόθηκε σήμερα το πρωί, κατόπιν αιτήματος των γερμανικών αρχών. Διευκρινίζεται πάντως ότι η έρευνα αφορά τον 43χρονο Γιαν Γκ. και όχι τον ευρωβουλευτή, ο οποίος ωστόσο εξετάζεται ως μάρτυρας στην υπόθεση.

EPA/RONALD WITTEK

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία θεωρεί ότι ο ύποπτος κατασκόπευε Κινέζους αντιφρονούντες στη Γερμανία και ότι έδινε πληροφορίες από τους κύκλους του ευρωκοινοβουλίου στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Γιαν Γκ. ήρθε στη Γερμανία από την Κίνα το 2002, σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Δρέσδης και έχει λάβει τη γερμανική υπηκοότητα. Το ARD μετέδωσε επίσης ότι πριν από μερικά χρόνια είχε προσφερθεί να εργαστεί στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος ως πληροφοριοδότης, αλλά απερρίφθη και παραπέμφθηκε στο τοπικό γραφείο της Υπηρεσίας στη Σαξονία. Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, εργάστηκε εκεί ως πληροφοριοδότης από το 2007 έως το 2018. Έναν χρόνο μετά προσελήφθη από τον Μαξιμίλιαν Κρα στο γραφείο του στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος ο ευρωβουλευτής πάντως βρίσκεται ταυτόχρονα στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών, οι οποίες διερευνούν στοιχεία περί χρηματισμού πολιτικών της AfD από τη Μόσχα.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA