Η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα, στην τρίτη και τελική του ανάγνωση, νομοσχέδιο που απαγορεύει την επαναπροσδιορισμό φύλου, είτε σε έγγραφα ταυτότητας είτε με ιατρικές επεμβάσεις, στο πλαίσιο των μέτρων καταστολής κατά των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει στους Ρώσους να αλλάζουν φύλο σε επίσημα έγγραφα ταυτότητας, κάτι που ήταν νόμιμο από το 1997. Οι υγειονομικοί θα απαγορεύεται να «εκτελούν ιατρικές επεμβάσεις που αφορούν την αλλαγή του φύλου ενός προσώπου», συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης και της συνταγογράφησης ορμονοθεραπείας στους ασθενείς.
Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμα προσέθεσαν διατάξεις στο νομοσχέδιο κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του, που εγκρίθηκε χθες, που απαγορεύουν σε διεμφυλικούς να υιοθετούν ή να γίνονται ανάδοχοι παιδιών και που ακυρώνουν τον γάμο τους εάν το ένα μέλος του ζευγαριού αλλάξει φύλο.
Το πράσινο φως από τη Δούμα ουσιαστικά εγγυάται στην τελική ψήφιση του σχεδίου σε νόμο.
Γιατροί και υπερασπιστές των δικαιωμάτων των διεμφυλικών προειδοποιούν ότι η απαγόρευση θα δημιουργήσει μια ‘μαύρη’ αγορά για υποκατάστατα ορμονών και θα οδηγήσει τις απόπειρες αυτοκτονίας σε αύξηση μεταξύ των νέων ανθρώπων που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα.
«Για τα παιδιά και τους εφήβους αυτή η κατάσταση μοιάζει εντελώς απέλπιδα», δήλωσε στο Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Έλ Σολόμινα, Ρωσίδα τρανς γυναίκα που ζει τώρα στη Γεωργία. «Δεν θα μπορούν να λάβουν καθόλου βοήθεια».
Η απαγόρευση σηματοδοτεί μια ακόμα φάση στην περιστολή των δικαιωμάτων για τους ομοφυλόφιλους και τους διεμφυλικούς στη Ρωσία. Ο Πούτιν έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι ο τρόπος ζωής των ΛΟΑΤΚΙ+ αντιβαίνει στις παραδοσιακές ρωσικές αξίες και το γεγονός ότι η Δύση τους αποδέχεται είναι ένδειξη ηθικής παρακμής.
Ο πρόεδρος της Δούμα Βιατσεσλάφ Βολόντιν χαρακτήρισε επίσης την εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου «μονοπάτι προς τον εκφυλισμό του έθνους», γράφοντας σήμερα στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ότι ο νόμος «προστατεύει τους πολίτες (και) τα παιδιά μας».
Τα νομοσχέδια πρέπει να περάσουν από τρεις αναγνώσεις στην κάτω βουλή πριν σταλούν στην άνω βουλή και στη συνέχεια υποβληθούν προς υπογραφή στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.