Γαλλικό δικαστήριο έκρινε σήμερα ένοχο τον Ντομινίκ Πελικό για την κατ΄επανάληψη νάρκωση και τον βιασμό της συζύγου του επί μία δεκαετία σχεδόν, και για το ότι προσκάλεσε δεκάδες ξένους να βιάσουν το αναίσθητο σώμα της, σε μια υπόθεση που προκάλεσε αποτροπιασμό σε όλο τον κόσμο.
Και οι 50 συγκατηγορουμένοί του κρίθηκαν επίσης ένοχοι για βιασμό, απόπειρα βιασμού ή σεξουαλική επίθεση, ενόσω το θύμα τους, η Ζιζέλ Πελικό, καθόταν σε μια κατάμεστη δικαστική αίθουσα για να ακούσει τις ποινές που τους επιδικάστηκαν, έχοντας αποποιηθεί το δικαίωμά της στην ανωνυμία.
Η 72χρονη Πελικό έγινε σύμβολο γυναικείου θάρρους και δύναμης ψυχής στη διάρκεια της τρίμηνης δίκης ενώ πλήθη υποστηρικτών της έξω από το δικαστήριο στην πόλη Αβινιόν της νότιας Γαλλίας ζητωκραύγασαν με την ανακοίνωση των ετυμηγοριών.
«Αυτή η δίκη ήταν μια πολύ δύσκολη δοκιμασία», δήλωσε στα πρώτα σχόλιά της με το τέλος της ανακοίνωσης των ποινών, προσθέτοντας πως δεν μετανιώνει για την απόφασή της να ακουστεί η υπόθεση δημόσια.
«Έχω τώρα εμπιστοσύνη στην ικανότητα μας να αδράξουμε συλλογικά ένα μέλλον όπου κάθε άνδρας και κάθε γυναίκα θα μπορεί να ζει σε αρμονία με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση. Σας ευχαριστώ», είπε.
Ο Ντομινίκ Πελικό, που ήταν παντρεμένος με τη Ζιζέλ επί 50 χρόνια, είχε δηλώσει ένοχος στις κατηγορίες και ένα πάνελ πέντε δικαστών τον καταδίκασε στη μέγιστη ποινή των 20 ετών κάθειρξης, όπως είχαν ζητήσει οι εισαγγελείς.
Το δικαστήριο έκρινε ότι 46 από τους υπόλοιπους κατηγορουμένους είναι ένοχοι για βιασμό, δύο ένοχοι για απόπειρα βιασμού και δύο ένοχοι για σεξουαλική επίθεση, επιβάλλοντας ποινές από τρία έως 15 χρόνια φυλάκισης και όχι από τέσσερα έως 18 χρόνια που είχε ζητήσει η πολιτική αγωγή.
Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν δέκα ημέρες για να αποφασίσουν αν θα ασκήσουν έφεση και δικηγόρος του Ντομινίκ Πελικό είπε ότι εξετάζει αυτήν την επιλογή.
«Ντροπή στο δικαστικό σύστημα», φώναξαν κάποιοι από το πλήθος που περίμενε έξω από το δικαστήριο όταν άκουσαν τις ελαφρύτερες ποινές. Η ίδια η Ζιζέλ δήλωσε ότι σέβεται τις αποφάσεις του δικαστηρίου.
Πολλοί από τους κατηγορουμένους είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες, λέγοντας ότι νόμιζαν πως ήταν ένα παιχνίδι συναινετικού σεξ που είχε οργανώσει το ζευγάρι και επιχειρηματολογώντας ότι δεν ήταν βιασμός εφόσον ο σύζυγος το ενέκρινε.
Ο 72χρονς Ντομινίκ Πελικό αρνήθηκε ότι παραπλάνησε τους άνδρες, τους οποίους είχε συναντήσει στο διαδίκτυο, λέγοντας ότι ήξεραν ακριβώς τι έκαναν. «Είμαι βιαστής όπως και οι άλλοι σε αυτή την αίθουσα», είπε στην κατάθεσή του.
Η Ζιζέλ, που είναι επίσης 72 ετών, είχε ζητήσει να προβληθούν στο δικαστήριο τα αποτροπιαστικά βίντεο της εν σειρά κακοποίησης, τα οποία τραβούσε ο τότε σύζυγός της, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βοηθούσαν άλλες γυναίκες να μιλήσουν δημόσια.
Τα παιδιά των Πελικό, ο Νταβίντ, η Καρολίν και ο Φλοριάν, έφθασαν στο δικαστήριο για να ακούσουν την ετυμηγορία δίπλα στη μητέρα τους∙ έχουν μιλήσει δυνατά κατά του πατέρα τους, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις του για συγχώρεση.
Οι κατηγορούμενοι προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις – οδηγοί φορτηγών, στρατιώτες, πυροσβέστες, φύλακες, γεωργικοί εργάτες, ένας εργαζόμενος σε σουπερμάρκετ, ένας δημοσιογράφος και άνεργοι. Ο Ντομινίκ Πελικό είχε εργαστεί ως ηλεκτρολόγος και σε κτηματομεσιτικό γραφείο.
Ο νεαρότερος ύποπτος ήταν 22 ετών όταν μπήκε στην κρεβατοκάμαρα της Ζιζέλ Πελικό, ενώ ο μεγαλύτερος είναι λίγο μετά τα 70. Πολλοί είχαν παιδιά και ήταν σε σχέσεις. Οι περισσότεροι ζούσαν σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από το γραφικό χωριό των Πελικό, το Μαζάν, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στους αμπελώνες κάτω από το όρος Βεντού.
Η υπόθεση ήρθε στο φως μόλις το 2020, όταν ο Ντομινίκ Πελικό συνελήφθη επειδή προσπαθούσε να τραβήξει φωτογραφίες κάτω από τις φούστες γυναικών σε ένα σουπερμάρκετ. Η αστυνομία τότε περισσότερες από 20.000 φωτογραφίες και βίντεο στον υπολογιστή του που αποκάλυπταν τα φρικτά μυστικά που είχε κρύψει από την πρώην, πλέον, σύζυγό του για μία δεκαετία.
Η αστυνομία πιστεύει πως 72 άνδρες είχαν πάει στο σπίτι του για να βιάσουν και να κακοποιήσουν τη Ζιζέλ, αλλά δεν μπόρεσε να τους ταυτοποιήσει όλους.
Ο Πελικό παραδέχθηκε ότι είχε ρίξει ισχυρά ηρεμιστικά στο φαγητό και στον καφέ της συζύγου του ώστε να κοιμάται επί ώρες. Η Ζιζέλ είπε πως ανησυχούσε ότι έχει Αλτσχάιμερ ή όγκο στον εγκέφαλο λόγω κενών μνήμης.
Λέει πως ελπίζει πως το τεράστιο ενδιαφέρον για την υπόθεσή της θα βοηθήσει άλλες γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και αγνόησε τα εγκώμια για τη γενναιότητά της που άφησε τον κόσμο να δει τον πόνο της.
«Δεν είναι θάρρος. Είναι αποφασιστικότητα να αλλάξουν τα πράγματα», δήλωσε στο δικαστήριο τον Οκτώβριο. «Δεν είναι μόνο μια δική μου μάχη, αλλά όλων των θυμάτων βιασμού».
Αναλυτικά η δήλωση της Ζιζέλ Πελικό μετά την ετυμηγορία της γαλλικής δικαιοσύνης:
«Με βαθιά συγκίνηση μιλάω σήμερα ενώπιόν σας. Αυτή η δίκη ήταν μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Και αυτή τη στιγμή, σκέφτομαι πρώτα απ΄όλα τα τρία παιδιά μου, τον Νταβίντ, την Καρολίν και τον Φλοριάν.
Σκέφτομαι επίσης τα εγγόνια μου, γιατί είναι το μέλλον, και είναι και γι΄αυτά που έδωσα αυτή τη μάχη, καθώς και τις νύφες μου, την Αουρόρ και τη Σελίν.
Σκέφτομαι επίσης όλες τις άλλες οικογένειες που επηρεάστηκαν από αυτό το δράμα. Σκέφτομαι τέλος τα θύματα που δεν έχουν αναγνωριστεί, οι ιστορίες των οποίων μένουν συχνά στη σκιά. Θέλω να ξέρετε ότι μοιραζόμαστε την ίδια μάχη.
Θα ήθελα να εκφράσω την πιο μεγάλη ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που με υποστήριξαν σε όλη τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας. Οι μαρτυρίες σας με συγκλόνισαν και άντλησα από αυτές τη δύναμη να έρχομαι κάθε μέρα για να αντιμετωπίζω αυτές τις ατέλειωτες ώρες και μέρες στο ακροατήριο.
Ευχαριστώ επίσης την Ένωση βοήθειας στα θύματα, η αδιάπτωτη υποστήριξη της οποίας ήταν για μένα ανεκτίμητη.
Σε όλους τους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν αυτή την υπόθεση από την αρχή, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την πιστή, με σεβασμό και ευπρέπεια καθημερινή σύνοψη αυτών των ακροάσεων.
Στους δικηγόρους μου τέλος, ξέρουν όλη την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση που τους έχω καθώς με συνόδευσαν σε κάθε στάδιο αυτής της επώδυνης διαδρομής.
Θέλησα, με την έναρξη αυτής της δίκης στις 2 Σεπτεμβρίου, η κοινωνία να μπορεί να μάθει αυτές τις συζητήσεις που γίνονταν. Δεν μετάνιωσα ποτέ για αυτή την απόφαση.
Έχω εμπιστοσύνη τώρα στην ικανότητά μας να κατακτήσουμε συλλογικά ένα μέλλον στο οποίο ο καθένας, κάθε γυναίκα και κάθε άνδρας, θα μπορεί να ζει σε αρμονία, με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση».
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την ετυμηγορία που είχε ανακοινωθεί λίγα λεπτά νωρίτερα από το κακουργιοδικείο της Βοκλίζ, η κ. Πελικό πρόσθεσε απλώς: «Σέβομαι το δικαστήριο και την απόφαση».