ΚΟΣΜΟΣ

Η Μεγάλη Βρετανία «τα βάζει» με την Σύμβαση της Γενεύης για να υποστηρίξει την αντιμεταναστευτική της πολιτική

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπράβερμαν σκοπεύει να τα βάλει με την Σύμβαση της Γενεύης σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων σε ομιλία που πρόκειται να απευθύνει σήμερα στην Ουάσινγκτον, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι προσαρμοσμένη στην σύγχρονη εποχή μας», σύμφωνα με αποσπάσματα του κειμένου που δημοσιεύονται στον Τύπο.

Εναν χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ώρα που οι Συντηρητικοί βρίσκονται πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, η βρετανική κυβέρνηση έχει αναδείξει σε θέμα προτεραιότητας την μετανάστευση και η ρητορική της όλο και σκληραίνει για το ζήτημα και κατά των αιτούντων άσυλο που φτάνουν παράτυπα στην χώρα.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Ουάσινγκτον με θέμα την παράνομη μετανάστευση, η Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία ανήκει στην δεξιότερη πτέρυγα των Τόρις, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

Κατά την ομιλία που θα απευθύνει στο American Enterprise Institute, η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών θα θέσει σε αμφισβήτηση τον ρόλο της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, που χρονολογείται από το 1951.

«Είναι ένα απίστευτο επίτευγμα για την εποχή του», θα πει, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας της που δημοσιεύονται στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

«Αλλά 70 χρόνια μετά, ζούμε πλέον σε μία τελείως διαφορετική εποχή». Η Σύμβαση της Γενεύης «δίνει πλέον σε τουλάχιστον 780.000 άτομα το θεωρητικό δικαίωμα να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα», σχεδιάζει να πει η βρετανίδα υπουργός.

Είναι ευθύνη των πολιτικών ηγετών «να αναρωτηθούν αν η Σύμβαση για τους πρόσφυγες και ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύεται από τα δικαστήριά μας είναι προσαρμοσμένα στην σύγχρονη εποχή μας. ‘Η αν έχουν ανάγκη τροποποίησης».

«Το status quo, που επιτρέπει στους ανθρώπους να διασχίζουν ασφαλείς χώρες, και ακόμη και να κατοικούν σε ασφαλείς χώρες επί χρόνια, καθώς επιλέγουν τον προτιμώμενο προορισμό τους για να ζητήσουν άσυλο, είναι παράλογο και αστήρικτο», θα πει η βρετανίδα υπουργός.

«Κανένα άτομο που εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο με σκάφος από την Γαλλία δεν διαφεύγει από άμεσο κίνδυνο. Κανείς από αυτούς δεν έχει “εύλογους λόγους” να εισέλθει παρανόμως στο έδαφός μας».

Η Ιβέτ Κούπερ, η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών του Εργατικού Κόμματος, κατηγόρησε την Σουέλα Μπράβερμαν ότι αντί να επανορθώσει το χάος που έχουν προκαλέσει οι Συντηρητικοί σχετικά με το δικαίωμα του ασύλου, επιδιώκει να βρει να ρίξει αλλού την ευθύνη, δηλαδή στην Σύμβαση της Γενεύης.

Η βρετανική κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ δεσμεύθηκε να σταματήσει τα σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες από την Γαλλία στο Ηνωμένο Βασίλειο δια της Μάγχης. Το 2023, ήδη περί τους 24.000 μετανάστες έχουν φθάσει στο βρετανικό έδαφος.

Ο βρετανικός νόμος απαγορεύει πλέον στους μετανάστες που έχουν εισέλθει παρανόμως στο Ηνωμένο Βασίλειο να ζητήσουν άσυλο και προβλέπει την απέλαση των μεταναστών προς τις χώρες καταγωγής τους ή προς τρίτες χώρες, όπως η Ρουάντα. Αλλά αυτό το τμήμα του σχεδίου της κυβέρνησης Σούνακ έχει μπλοκαριστεί από την δικαιοσύνη.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA