ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκ. ευρώ στον Λίβανο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στον Λίβανο. Το ποσό αυτό προστίθεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ που είχαν ήδη ανακοινωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου και ανεβάζουν τη συνολική ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στη χώρα σε πάνω από 104 εκατομμύρια ευρώ φέτος.

«Με ανησυχεί εξαιρετικά η συνεχής κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τις ζωές αθώων πολιτών. Σήμερα, εντείνουμε την ανθρωπιστική μας βοήθεια προς τον λαό του Λιβάνου. Η νέα μας χρηματοδότηση θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα λάβουν την πολύ αναγκαία βοήθεια κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης περιόδου. Συνεχίζουμε να ζητάμε κατάπαυση του πυρός πέρα από τα σύνορα με τον Λίβανο και στη Γάζα, καθώς και για την απελευθέρωση όλων των ομήρων», επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αυτό το νέο πακέτο βοήθειας έκτακτης ανάγκης θα παρέχει επείγουσα επισιτιστική βοήθεια, στέγη και υγειονομική περίθαλψη, μεταξύ άλλων αρωγών βασικής υποστήριξης. Η Επιτροπή διευκολύνει επίσης την παράδοση βοήθειας στη Βηρυτό μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ναυλώνει περισσότερες πτήσεις για να βοηθήσει Βρετανούς πολίτες να φύγουν από τον Λίβανο

«Η ασφάλεια των βρετανών πολιτών στον Λίβανο συνεχίζει να είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας. Έτσι προγραμματίζουμε επιπλέον ναυλωμένες πτήσεις. Για να βοηθήσουμε όσους θέλουν να φύγουν», τόνισε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, προτρέποντας για μια ακόμη φορά όλους τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκονται ακόμη στον Λίβανο να έρθουν σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών και «να εγκαταλείψουν τη χώρα άμεσα».

Η δήλωση του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έγινε μόλις μια μέρα μετά την πρώτη πτήση τσάρτερ που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, και οργανώθηκε από την κυβέρνηση του Λονδίνου για την απομάκρυνση 150 και πλέον βρετανών πολιτών από τη Βηρυτό.

Σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις, οι προγραμματισμένες πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες «και για όσο θα το επιτρέπει η κατάσταση ασφαλείας». Μάλιστα μία από αυτές αναμένεται ακόμη και σήμερα. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με εταίρους για την αύξηση της χωρητικότητας των εμπορικών πτήσεων ούτως ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βρετανοί πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 700 στρατιωτικοί και προσωπικό από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών της Συνοριακής Δύναμης, βρίσκονται στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο σχεδιάζοντας μέτρα έκτακτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή μια Ομάδα Ταχείας Ανάπτυξης έφτασε ήδη στο Λίβανο για να συμβάλει στις αυξημένες ανάγκες τις Βρετανικής Πρεσβείας εκεί.

Το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο στο Λονδίνο, τη Βηρυτό και την ευρύτερη περιοχή για να παρέχουν υποστήριξη στους Βρετανούς πολίτες».

Χθες εξάλλου ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζον Χίλι ταξίδεψε στην Κύπρο ώστε, μεταξύ άλλων, να συντονίσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξη των Βρετανών πολιτών που βρίσκονται στον Λίβανο. Με την ευκαιρία αυτή συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογο του Βασίλη Πάλμα ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, κατά την οποία εξέφρασε για μια ακόμη φορά την καταδίκη του Ηνωμένου Βασιλείου για την ιρανική επίθεση, κάνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση της κατάστασης και κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο.

Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή συνιστά «συλλογική γενοκτονία», λέει ο εμίρης του Κατάρ

Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι ζήτησε να καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες προκειμένου να σταματήσει η επιθετικότητα του Ισραήλ στον Λίβανο και είπε πως δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή συνιστά «συλλογική γενοκτονία» είπε, και πρόσθεσε πως η χώρα του προειδοποιούσε πάντοτε για την ισραηλινή «ατιμωρησία».

«Έχει καταστεί απολύτως σαφές πως αυτό που συμβαίνει είναι γενοκτονία, επιπλέον της μετατροπής της Λωρίδας της Γάζας σε μια περιοχή ακατάλληλη για ανθρώπινη κατοίκηση, που ετοιμάζεται για εκτοπισμό», είπε στη διάρκεια συνόδου του Asia Cooperation Dialogue που διεξάγεται στην Ντόχα.

Ο εμίρης του Κατάρ καταδίκασε επίσης τα αεροπορικά πλήγματα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ «εναντίον της αδελφικής Δημοκρατίας του Λιβάνου».

Μιλώντας στην ίδια σύνοδο, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε κατά της σιωπής απέναντι στην πολεμοκαπηλία του Ισραήλ.

«Οποιουδήποτε είδους στρατιωτική επίθεση, τρομοκρατική ενέργεια ή παραβίαση κόκκινων γραμμών θα συναντήσει μια αποφασιστική απάντηση από τις ένοπλες δυνάμεις μας», είπε ο Ιρανός πρόεδρος.

Το Ισραήλ αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, όπου εξαπέλυσε επίθεση πριν από έναν χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς σε πόλεις του νοτίου Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας περισσότερους από 250 ομήρους. Τουλάχιστον 41.500 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί κατά την ισραηλινή επίθεση, σύμφωνα με υγειονομικές αρχές στην υπό τη διοίκηση τη Χαμάς περιοχή.

Αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία εισβολή στον Λίβανο εναντίον του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος Χεζμπολάχ, το οποίο εκτοξεύει πυρά στο έδαφος του Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης όπως λέει με τους Παλαιστίνιους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA