ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αφρικής για 15η συνεχόμενη χρονιά

Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αφρικής για 15η συνεχόμενη χρονιά, ενώ το ποσοστό του εμπορίου της Κίνας με την Αφρική επί του συνόλου του εξωτερικού εμπορίου της, καταγράφει σταθερή αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης αναφοράς.

Η αναφορά καταρτίστηκε από κοινού από το γραφείο της ηγετικής ομάδας προώθησης της παγκόσμιας εμπορικής και οικονομικής πρωτοβουλίας Μία Ζώνη Ένας Δρόμος (Office of the Leading Group for Promoting the Belt and Road Initiative), την Επιτροπή Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), αλλά κι άλλες κινεζικές υπηρεσίες, έχει ως στόχο τη συστηματική καταγραφή κι αξιολόγηση των αναπτυξιακών αποτελεσμάτων της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και χωρών της Αφρικής από την πρωτοβουλία Μία Ζώνη Ένας Δρόμος.

Από την ίδια αναφορά, προβάλλεται ένα λαμπρό μέλλον βελτίωσης πρακτικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και χωρών της Αφρικής.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου φέτος, η Κίνα μηδένισε τους δασμούς σε ποσοστό 98% των χαρακτηρισμένων δασμολογικών προϊόντων από 27 αφρικανικές χώρες με χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, ενώ το Πεκίνο υπέγραψε συμφωνίες διμερούς προώθησης των επενδύσεων, αλλά και συμφωνίες προστατευτισμού με 34 αφρικανικές χώρες.

Παράλληλα, υπογράφτηκαν συμφωνίες αποφυγής της διπλής φορολογίας με 21 αφρικανικές χώρες, όπως δήλωσε ο Σου Τζιανπίνγκ αξιωματούχος της NDRC στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Ενίσχυση των δεσμών στο Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας- Αφρικής

Η Κίνα υποδέχεται σήμερα με μεγαλοπρέπεια ηγέτες και εκπροσώπους χωρών της Αφρικής για μια πενθήμερη σύνοδο κορυφής με στόχο την ενίσχυση των δεσμών με την ήπειρο αυτή στην οποία τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί πολλές υποδομές χάρη σε κινεζικά δάνεια.

Δεκάδες ηγέτες και αντιπροσωπείες αναμένονται για αυτή τη σύνοδο κορυφής, το Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας- Αφρικής, που θα διαρκέσει ως την Παρασκευή και η οποία θα είναι, σύμφωνα με το Πεκίνο, το μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός που διοργανώνεται στην κινεζική πρωτεύουσα μετά την πανδημία covid-19.

Η Κίνα έχει στείλει τις δύο τελευταίες δεκαετίες εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και μηχανικούς στην Αφρική για την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομών και έχει αποκτήσει προνομιούχα πρόσβαση στους τεράστιους φυσικούς πόρους της ηπείρου, κυρίως τον χρυσό, το λίθιο και τον χαλκό.

Τα δάνεια που προσέφεραν κινεζικές κρατικές τράπεζες επέτρεψαν τη χρηματοδότηση δεκάδων υποδομών με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης της αφρικανικής οικονομίας (λιμάνια, σιδηροδρομικές γραμμές, δρόμοι…). Ωστόσο έχουν προκαλέσει και ερωτήματα καθώς έχουν αυξήσει το χρέος κάποιων χωρών.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, είναι η πρώτη εμπορική εταίρος της Αφρικής. Το διμερές εμπόριο έφτασε τα 151,8 δισεκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Τα μέτρα ασφαλείας στο Πεκίνο είναι ενισχυμένα και κάποιοι δρόμοι έχουν κλείσει ώστε να περάσουν οι αντιπροσωπείες. Πανό που έχουν τοποθετηθεί στην πόλη αναφέρουν ότι η Κίνα και η αφρικανική ήπειρος «ενώνονται για ένα καλύτερο μέλλον».

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα έφτασε νωρίς σήμερα το πρωί στο Πεκίνο για τετραήμερη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα επισκεφθεί επίσης τη Σεντζέν, τεχνολογική πρωτεύουσα του ασιατικού γίγαντα.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κίνας και Νότιας Αφρικής έφτασαν τα 35,1 δισεκ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική προεδρία.

Ο Ραμαφόζα πρόκειται να μετάσχει σήμερα σε τελετή που οργανώνει ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο όπου θα γίνουν δεκτοί οι ξένοι ηγέτες.

Οι δύο χώρες θα υπογράψουν και συμφωνίες για «την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και την εφαρμογή της τεχνική συνεργασίας», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Ο Σι συναντήθηκε σήμερα εξάλλου με τον Φέλιξ Τσισεκέντι , τον ομόλογό του της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Η Κίνα έχει μεγάλη παρουσία στη ΛΔ Κονγκό και επιθυμεί να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς πόρους της χώρας, κυρίως τον χαλκό, τον χρυσό, το λίθιο και τις σπάνιες γαίες. Μια συνεργασία η οποία συχνά αντιμετωπίζει εμπόδια λόγω της ανασφάλειας. Τον Ιούλιο τουλάχιστον τέσσερις Κινέζοι σκοτώθηκαν σε επίθεση στην Ιτούρι, επαρχία πλούσια σε χρυσό.

Οι ηγέτες του Τζιμπουτί, όπου βρίσκεται η μοναδική κινεζική στρατιωτική βάση στο εξωτερικό, της Ισημερινής Γουινέας, της Νιγηρίας, του Μαλί και άλλων χωρών της Αφρικής έφτασαν χθες και σήμερα στο Πεκίνο.

Τα δάνεια που χορήγησε πέρυσι η Κίνα στις αφρικανικές χώρες έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πέντε χρόνια, σύμφωνα με βάση δεδομένων του πανεπιστημίου της Βοστώνης. Οι χώρες που έλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των δανείων αυτών είναι η Αγκόλα, η Αιθιοπία, η Αίγυπτος, η Νιγηρία και η Κένυα.

Όμως το ποσό των δανείων –4,2 δισεκ. ευρώ– είναι πολύ χαμηλότερο από τα επίπεδα ρεκόρ του 2016, όταν τα κινεζικά δάνεια προς τις αφρικανικές χώρες έφτασαν τα 27 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση της Κίνας ωθεί το Πεκίνο να περιορίσει τις επενδύσεις του στην Αφρική.

Η σύνοδος κορυφής αυτής της εβδομάδας διεξάγεται υπό το φόντο αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στην Αφρική, με τις δύο υπερδυνάμεις να προσπαθούν να ενισχύσουν την πολιτική τους επιρροή στην ήπειρο και την πρόσβασή τους στους φυσικούς της πόρους.

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί συχνά για την επιβλαβή, όπως τη χαρακτηρίζει, επιρροή της Κίνας στην Αφρική. Το 2022 ο Λευκός Οίκος είχε εκτιμήσει ότι το Πεκίνο επιδιώκει «να προωθήσει τα δικά του στενά εμπορικά και γεωπολιτικά συμφέροντα και να υπονομεύσει τη διαφάνεια και το άνοιγμα».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA