Η Κίνα εξέφρασε σήμερα την ευχή να αποκτήσει καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, «όποιος κι αν είναι» ο νικητής των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα αυτή την 5η Νοεμβρίου.
Οι σινοαμερικανικές σχέσεις μπήκαν και παρέμειναν σε τροχιά επιδείνωσης για χρόνια, εξαιτίας των διαφωνιών των δυο πλευρών για πολλά και διάφορα ζητήματα: από την Ταϊβάν ως το εμπόριο, την αντιπαλότητα στο πεδίο της τεχνολογίας, την επιρροή στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, τη Νότια Σινική Θάλασσα, τα ανθρώπινα δικαιώματα…
Πάντως οι δυο χώρες μοιάζουν να έχουν πρόθεση να ξαναρχίσουν τον διάλογο, κρίνοντας από τις επισκέψεις αμερικανών υπουργών, αξιωματούχων και επιχειρηματιών στο Πεκίνο από το καλοκαίρι και τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια τον περσινό Νοέμβριο.
Τον φετινό Νοέμβριο, οι Αμερικανοί θα πάνε στις κάλπες για να αναδείξουν πρόεδρο —εκτός δραματικού απροόπτου—, όπως και πριν από τέσσερα χρόνια, είτε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ή τον νυν Τζο Μπάιντεν.
«Θεωρώ πως οι αμερικανικές εκλογές είναι εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ. Δεν παίρνουμε θέση», ανέφερε ο Λου Τσιντσιέν, εκπρόσωπος του κινεζικού κοινοβουλίου κατά την τρέχουσα ετήσια σύνοδό του, ερωτηθείς σχετικά.
«Όποιο και αν είναι το πρόσωπο που θα εκλεγεί (στην αμερικανική προεδρία), ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να συνεργαστεί με την Κίνα για να εξευρεθούν πεδία κατανόησης και να προωθηθούν σταθερές, υγιείς και διαρκείς σινοαμερικανικές σχέσεις», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Η σταθεροποίηση και η βελτίωση των σχέσεων της Κίνας και των ΗΠΑ είναι κάτι παρακολουθεί στενά και εύχεται όλος ο κόσμος», έκρινε.
Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν επανειλημμένα τελευταία, ειδικά για την Ταϊβάν, νήσο την οποία το Πεκίνο θεωρεί αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής επικράτειας.
Μολονότι οι ΗΠΑ επισήμως δεν αναγνωρίζουν τις αρχές της νήσου, αλλά αυτές της Κίνας, είναι ο κυριότερος προμηθευτής τους ως προς τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και αφήνουν πάγια ανοικτό, στο πλαίσιο της πολιτικής της λεγόμενης «στρατηγικής αμφισημίας» που εφαρμόζουν, το ενδεχόμενο να υπερασπιστούν την Ταϊβάν αν δεχθεί επίθεση από τον κινεζικό στρατό.
Οι Κινέζοι ηγέτες είναι «σίγουροι» για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κίνας, διαβεβαίωσε αξιωματούχος σήμερα, καθώς η πολιτική αφρόκρεμα του ασιατικού γίγαντα ετοιμάζεται να παρουσιάσει σε αδρές γραμμές την πολιτική της το 2024, με φόντο την επιβράδυνση της οικονομίας.
Στο Πεκίνο ξεκινούν οι «δυο συνεδρίες», δηλαδή οι συνεδριάσεις της ολομέλειας και της διαρκούς επιτροπής της Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης (του κοινοβουλίου)· πρόκειται για το μεγάλο πολιτικό ραντεβού της χρονιάς. Αναμένεται ιδίως αύριο Τρίτη να ανακοινωθεί ο στόχος για την ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Τα μέτρα ασφαλείας και η παρακολούθηση έχουν ενταθεί στους δρόμους της κινεζικής πρωτεύουσας, ενόψει της άφιξης των χιλιάδων κοινοβουλευτικών.
Η οικονομία θα βρίσκεται ψηλά στις συνομιλίες, καθώς η ανάκαμψή της σκοντάφτει στην κρίση του τομέα των ακινήτων, η ανεργία των νέων έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ και η έλλειψη εμπιστοσύνης των νοικοκυριών περικόπτει την κατανάλωση.
Μολαταύτα οι Κινέζοι ηγέτες είναι «απόλυτα σίγουροι» για τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, διαβεβαίωσε ο Λου Τσιντσιέν, εκπρόσωπος του κινεζικού κοινοβουλίου κατά την τρέχουσα ετήσια σύνοδό του.
Άλλος εκπρόσωπος, ο Λιου Τζιεγί, δήλωσε χθες πως τα «οικονομικά ζητήματα είναι μεγάλη ανησυχία», ιδιαίτερα «η απασχόληση των νέων».
Το ποσοστό ανεργίας των νέων επισήμως είχε φθάσει περί το 15% στα τέλη του 2023, έπειτα από την αναπροσαρμογή της μεθόδου υπολογισμού της από την εθνική στατιστική υπηρεσία.
Η ετήσια σύνοδος του κινεζικού κοινοβουλίου θα διαρκέσει ως την 11η Μαρτίου.
Έχει σκοπό να δείχνει την ενότητα της χώρας, με τις συνήθως ομόφωνες ή σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των σχεδόν 3.000 αντιπροσώπων.
Οι εργασίες ξεκίνησαν ήδη, στις 15:00 (τοπική ώρα· στις 09:00 ώρα Ελλάδας), με την τελετή έναρξης της «συμβουλευτικής πολιτικής διάσκεψης του κινεζικού λαού» στις οποίες αναμενόταν να είναι παρών ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
Τα μέλη της, που αντιπροσωπεύουν διάφορους τομείς δραστηριότητας, πολιτικούς οργανισμούς προσκείμενους στο κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, θρησκευτικού χαρακτήρα, θα συνεδριάζουν ως την Κυριακή.
Ωστόσο σημαντικότερες θα είναι οι σχεδόν ταυτόχρονες εργασίες της Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης.
Σηματοδοτώντας την κατάργηση της συνηθισμένης πρακτικής, ο πρωθυπουργός δεν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο κλείσιμο. Αυτή η συνέντευξη, που δινόταν αδιάλειπτα από το 1993, θα πάψει να δίνεται «τα επόμενα χρόνια», είπε ο Λου Τσιντσιέν, χωρίς να εξηγήσει τον λόγο.
Οι δυο συνεδριάσεις δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη την αναγγελία μέτρων ευρείας κλίμακας για την οικονομία.
Ωστόσο ειδικοί λένε πως είναι απαραίτητες, ώστε να ανακάμψει η κινεζική οικονομία, κατέγραψε την περασμένη χρονιά ανάπτυξη που συγκαταλεγόταν στις πιο ασθενικές των τελευταίων δεκαετιών.
Αύριο το Πεκίνο αναμένεται επίσης να ανακοινώσει την αύξηση του προϋπολογισμού της για την άμυνα, η τάση του οποίου είναι ανοδική εδώ και δεκαετίες.
Εξάλλου, το Πεκίνο προχώρησε πέρυσι σε επέκταση του ορισμού του τι αποτελεί κατασκοπεία, προχωρώντας σε έρευνες σε αρκετές ξένες εταιρείες συμβούλων, λογιστικού ελέγχου και έρευνας.
Λίγο πριν από την ετήσια σύνοδο του κοινοβουλίου, επεκτάθηκε επίσης η έννοια των κρατικών μυστικών.
Η εξωτερική πολιτική της Κίνας θα συζητηθεί επίσης, με το ένα μάτι στις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Οι σινοαμερικανικές σχέσεις μπήκαν και παρέμειναν σε τροχιά επιδείνωσης για χρόνια, εξαιτίας των διαφωνιών των δυο πλευρών για πολλά και διάφορα ζητήματα: από την Ταϊβάν ως το εμπόριο, την αντιπαλότητα στο πεδίο της τεχνολογίας, την επιρροή στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, τη Νότια Σινική Θάλασσα, τα ανθρώπινα δικαιώματα…
«Όποιο και αν είναι το πρόσωπο που θα εκλεγεί (στην αμερικανική προεδρία), ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να συνεργαστεί με την Κίνα για να εξευρεθούν πεδία κατανόησης και να προωθηθούν σταθερές, υγιείς και διαρκείς σινοαμερικανικές σχέσεις», τόνισε ο Λου Τσιντσιέν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ΄Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα.
Αν και τα σχεδόν 3.000 μέλη του κινεζικού κοινοβουλίου έχουν στην πράξη περιορισμένη εξουσία —οι σημαντικές αποφάσεις συνήθως λαμβάνονται εκ των προτέρων, στα κομματικά όργανα— οι θεματικές και τόνος των συζητήσεων επιτρέπει να γίνουν αντιληπτές οι προτεραιότητες της κινεζικής πολιτικής ηγεσίας, σημειώνουν αναλυτές και σινολόγοι.