ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα κατηγορεί τον πρόεδρο Λάι ότι ωθεί την Ταϊβάν προς τον πόλεμο

Η Κίνα κατηγόρησε και πάλι σήμερα τον πρόεδρο της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε ότι ωθεί το νησί προς «τον πόλεμο» και απείλησε να ενισχύσει τα «αντίμετρά» της κατά τη δεύτερη ημέρα των μεγάλης έκτασης στρατιωτικών γυμνασίων της που ξεκίνησαν χθες.

«Αφότου ανέλαβε καθήκοντα (σ.σ.: τη Δευτέρα), ο επικεφαλής της περιφέρειας της Ταϊβάν έθεσε σοβαρά υπό αμφισβήτηση την αρχή της μίας και μόνης Κίνας (…), γεγονός που ωθεί τους συμπατριώτες μας της Ταϊβάν σε μια ριψοκίνδυνη κατάσταση πολέμου και κινδύνου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γου Τσιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Αυτό αποκαλείται παιγνίδι με τη φωτιά και αυτοί που παίζουν με τη φωτιά σίγουρα θα καούν», πρόσθεσε.

Επίσης «κάθε φορά που η κίνηση για ‘ανεξαρτησία της Ταϊβάν’ θα μας προκαλεί, θα προχωρούμε λίγο περισσότερο με τα αντίμετρά μας, μέχρι να πραγματοποιηθεί η πλήρης επανένωση της μητέρας πατρίδας», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ κινεζικά πολεμικά πλοία και καταδιωκτικά αεροπλάνα, στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων με την ονομασία «Κοινό Ξίφος-2024Α», έχουν περικυκλώσει σήμερα την Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί το Πεκίνο.

Τα εν λόγω γυμνάσια άρχισαν χθες, Πέμπτη, το πρωί μέσα στο στενό, γύρω από την Ταϊβάν και κοντά στα γύρω νησιά με συμμετοχή του στρατού ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και της μονάδας πυραυλικών δυνάμεων.

Πρόκειται να διαρκέσουν μέχρι και σήμερα, όμως οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να παραταθούν ή να επαναληφθούν προσεχώς.

Ο στόχος τους είναι να επιβεβαιωθεί «η δυνατότητα κατάληψης της εξουσίας και κοινών πληγμάτων, καθώς και ο έλεγχος σημαντικών εδαφών», δήλωσε σήμερα ο Λι Σι, εκπρόσωπος της ανατολικής διοίκησης των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.

Αντιδρώντας στην ομιλία που είχε κάνει τη Δευτέρα κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Λάι Τσινγκ-τε, το Πεκίνο παρουσίασε χθες, Πέμπτη, αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια ως «αυστηρή τιμωρία» των «αυτονομιστών» του νησιού, οι οποίοι θα καταλήξουν «μέσα στο αίμα».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA