ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα απέσυρε «πορνογραφικά» σχολικά βιβλία μαθηματικών

Οι κινεζικές αρχές τιμώρησαν 27 άτομα για τη δημοσίευση ενός βιβλίου μαθηματικών που έγινε viral, εξαιτίας των «τραγικά άσχημων» εικονογραφήσεων που περιείχε. Τι είχαν κάνει λάθος οι σκιτσογράφοι;

Μετά την έρευνα «ομάδας εργασίας» του υπουργείου Παιδείας, διαπιστώθηκε ότι πολλά βιβλία περιείχαν πολλές άσχημες και σεξουαλικά υπαινικτικές εικονογραφήσεις.

Για παράδειγμα σε μια απεικόνιση παιδιών που παίζουν ένα παιχνίδι, ένα αγόρι έχει τα χέρια του στο στήθος ενός κοριτσιού, ενώ άλλο αγόρι τραβά τη φούστα άλλου κοριτσιού.

Σε πολλές άλλες φωτογραφίες φαίνονται μικρά αγόρια με ένα «εξόγκωμα» στο παντελόνι τους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ελεγκτές έκριναν πως εικονογραφήσεις δεν ήταν ‘όμορφες’ και ‘δεν αντανακλούν σωστά τη φωτεινή εικόνα των παιδιών της Κίνας’.

Τα βιβλία που πέρασαν από έλεγχο εκδόθηκαν από τον People’s Education Press πριν σχεδόν 10 χρόνια και χρησιμοποιήθηκαν σε δημοτικά σχολεία όλης της χώρας.

Σύμφωνα με την Guardian, οι εικόνες από τα βιβλία έγιναν γρήγορα viral τον Μάιο, όταν ένας δάσκαλος δημοσίευσε φωτογραφίες από τις εικονογραφήσεις στα social media, συμπεριλαμβανομένων αυτών με παιδιά που είχαν παραμορφωμένα πρόσωπα και «διογκωμένα» σημεία στο παντελόνι. Ένα παιδί είχε εμφανές τατουάζ στο πόδι.

Οι περισσότεροι χρήστες έκαναν χιουμοριστικά σχόλια. Πολλοί όμως, έγραψαν πως επρόκειτο για «πολιτισμική εξόντωση της Κίνας», «σκόπιμη δουλειά δυτικών που διείσδυσαν στο χώρο της εκπαίδευσης» και «ντροπή για το Κομμουνιστικό Κόμμα».

Έτσι διατάχθηκε αναθεώρηση όλων των σχολικών βιβλίων, για να διασφαλιστεί πως δεν θα προκύψει ανάλογο θέμα «και πως όλα συμμορφώνονται με τη σωστή πολιτική κατεύθυνση και τις αξίες της χώρας».

Σε μια δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 22/8, οι αρχές ανέφεραν ότι 27 άτομα «τα οποία παραμέλησαν τα καθήκοντα και τις ευθύνες τους» τιμωρήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του εκδοτικού οίκου που στο εξής θα έχει πρόβλημα να βρει δουλειά. Η επιχείρηση δεν θα πάρει ξανά δουλειά από το κράτος.

Ο αρχισυντάκτης των βιβλίων και ο προϊστάμενος του τμήματος μαθηματικών επίσης απολύθηκαν, ενώ τιμωρήθηκαν οι εικονογράφοι και οι σχεδιαστές.

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA