ΚΟΣΜΟΣ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ εκφράζει εκ νέου την αλληλεγγύη της στην Παλαιστίνη

Η σουηδική πτέρυγα του κινήματος Fridays for Future (Παρασκευές για το Μέλλον), στην οποία ανήκει η Γκρέτα Τούνμπεργκ, εξέφρασε σήμερα εκ νέου σε άρθρο που δημοσίευσε σε δύο εφημερίδες την αλληλεγγύη της στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, απαντώντας στις επικρίσεις που έχει δεχθεί το κίνημα για το κλίμα σε σχέση με την σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Στα τέλη Οκτωβρίου, υψώθηκαν φωνές στη Γερμανία που ζητούσαν η γερμανική πτέρυγα να κόψει τις γέφυρες με το διεθνές κίνημα για το κλίμα, προσάπτοντας στην νεαρή ακτιβίστρια θέσεις που κρίνονται φιλοπαλαιστινιακές στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, σαν αυτό να συνιστά κάτι το μεμπτό.

«Το Fridays for Future δεν ‘ριζοσπαστικοποιήθηκε’ και δεν ‘έγινε’ πολιτικό. Πάντα ήμασταν πολιτικοί επειδή πάντα ήμασταν ένα κίνημα για τη δικαιοσύνη», αναφέρει το κίνημα σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην σουηδική εφημερίδα Aftonbladet. Εκδοχή του στην αγγλική γλώσσα δημοσιεύτηκε στην βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Η υπεράσπιση της κλιματικής δικαιοσύνης είναι βαθιά ριζωμένη στην έγνοια για τους ανθρώπους και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους», προσθέτουν οι ακτιβιστές. «Είναι φυσικό να είμαστε αλληλέγγυοι στους Παλαιστίνιους και σε όλους τους αμάχους που υφίστανται τον αντίκτυπο» του πολέμου, προσθέτουν, υπογραμμίζοντας ότι είναι καθήκον τους ως κίνημα να «εκφράζονται όταν άνθρωποι υποφέρουν, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και σκοτώνονται -για οποιονδήποτε λόγο».

Αντιδρώντας στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, οι οποίοι ακολούθησαν την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, το Fridays for Future Σουηδίας καταδίκασε την «γενοκτονία» στη Γάζα και επέκρινε «τη δυτική υποστήριξη και τους μηχανισμούς παραπληροφόρησης».

Η πρόεδρος της γερμανικής πτέρυγας του κινήματος Λουίζα Νόιμπαουερ διαχώρισε τη θέση της από τα σχόλια αυτά, λέγοντας ότι «απογοητεύτηκε που η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν είχε τίποτε συγκεκριμένο να πει για τους εβραίους θύματα της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου».

«Το γεγονός ότι η Χαμάς δολοφόνησε Ισραηλινούς αμάχους σε μια φρικτή επίθεση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να νομιμοποιήσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ», συνεχίζει η σουηδική πτέρυγα του κινήματος στο άρθρο που δημοσιεύει στις δύο εφημερίδες.

«Η διάπραξη γενοκτονίας δεν είναι αυτοάμυνα και σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάλογη», σημειώνει.

Το κίνημα καταδικάζει επίσης την αύξηση των αντισημιτικών και ισλαμοφοβικών ενεργειών στη Σουηδία και «παντού στον κόσμο» και ζητεί να γίνεται «διάκριση ανάμεσα στη Χαμάς, τους μουσουλμάνους και τους Παλαιστίνιους, όπως και ανάμεσα στο κράτος του Ισραήλ, τον εβραϊκό λαό και τους Ισραηλινούς».

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος ξεκίνησε στις 27 Οκτωβρίου χερσαία επίθεση στο βόρειο τμήμα του πολιορκούμενου παλαιστινιακού θύλακα, επέκτεινε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας σχεδόν δύο μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου που πυροδοτήθηκε από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις αρχές.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε χθες ότι 15.899 άνθρωποι, το 70% των οποίων ήταν γυναίκες, καθώς και παιδιά και έφηβοι, σκοτώθηκαν από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στην Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA