ΚΟΣΜΟΣ

«Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»: Αυτό είναι το πρωτόκολλο μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Το 2021 το Politico δημοσίευσε απόρρητα μυστικές πληροφορίες που αφορούσαν το συγκεκριμένο σχέδιο. Η φράση που προβλεπόταν για την αναγγελία του θανάτου της  ήταν  «η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε».

Λίγα λεπτά πριν  από την ανακοίνωση του θανάτου της, οι σημαίες  κυμάτισαν  μεσίστιες και αμέσως μετά το BBC ανακοίνωσε το θλιβερό νέο. Έπεσε «μαύρο» στον ιστότοπο της Βασιλικής Οικογένειας, ενώ ο βασιλιάς -πλέον- Κάρολος,  που θα παραμείνει απόψε Πέμπτη στο Κάστρο του Μπαλμόραλ, όπου άφησε την τελευταία της πνοή η Ελισσάβετ,  προβλέπεται να  απευθύνει διάγγελμα στο έθνος. στη συνέχεια, προβλέπεται να  κάνει περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το άκρως μυστικό σχέδιο, που ενεργοποιήθηκε  με τον θάνατο της βασίλισσας  είχε αναθεωρηθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον Guardian αν και για πρώτη φορά το σχέδιο κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1960, ποτέ δεν διέρρευσε με τόση λεπτομέρεια, ενώ δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την τελετή ενθρόνισης του πρίγκιπα Καρόλου, που θα γίνει αργότερα.

 Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του σχεδίου επισήμως το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει. Ωστόσο πηγή με γνώση των όσων συμβαίνουν δήλωσε ότι «δεν είναι χαρούμενοι», ενώ άτομα που ασχολούνται με βασιλικά ζητήματα έκαναν λόγο για έλλειψη ηθικής.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Με βάση τη διαρροή, το πρώτο πρόσωπο εκτός Μπάκιγχαμ που ενημερώθηκε για τη θλιβερή είδηση ήταν η πρωθυπουργός Λιζ Τρας, την οποία , σύμφωνα με όσα προβλέπονταν, πήρε τηλέφωνο ο προσωπικός γραμματέας της βασίλισσας. Παράλληλα, ανημερώθηκαν  μέσω μηνύματος μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μέλη ιδιωτικών συμβουλίων και αξιωματούχοι, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις, που σχεδιάζουν τιμητικές τελετές σε όλη τη χώρα λίγες ώρες αργότερα. Το σχέδιο προέβλεπε την ενημέρωση όλων με το  ίδιο μήνυμα: «Μόλις ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της ΑΜ της Βασίλισσας. Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη».

 Η κηδεία της βασίλισσας προβλέπεται να γίνει  σε δέκα ημέρες αργότερα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, πριν ταφεί στην οικογενειακή κρύπτη δίπλα στον πρίγκιπα Φίλιππο.

Πριν την κηδεία, η σορός της θα εκτεθεί για τρεις ημέρες σε λαϊκό προσκύνημα στο Παλάτι του Γουεστμίνστερ, το οποίο θα είναι ανοιχτό 23 ώρες την ημέρα σε  όσους θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής.

 Το υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη ειδοποιηθεί ότι το Λονδίνο θα γίνει γεμάτο, για πρώτη φορά τόσο πολύ στην ιστορία του, με τρένα και λεωφορεία γεμάτα με ανθρώπους που θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα για να θρηνήσουν τη βασίλισσα, ενώ γεμάτα θα είναι τα ξενοδοχεία και όλα τα καταλύματα.

Η «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου» περιέχει επίσης πλάνα για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ έχει ανανεωθεί ακολουθώντας τους ρυθμούς του ίντερνετ.

Όλες οι ιστοσελίδες του gov.uk θα έχουν ένα μαύρο μπάνερ. Κάθε ανάρτηση στο Twitter από κυβερνητικούς λογαριασμούς και υπουργικούς θα πρέπει να έχει την έγκριση επικοινωνιολόγου, ενώ καμία δημόσια δήλωση δεν επιτρέπεται μέχρι να μιλήσει ο πρωθυπουργός, πιθανώς από την Ντάουνινγκ Στριτ.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA