Το γεγονός ότι η υποστήριξη που δέχθηκε μετά την απόσυρση του έργου της για τις γυναικοκτονίες «μας φέρνει πιο κοντά και σε ένα καλύτερο αύριο» υπογραμμίζει με ανάρτησή της η δημιουργός της λογοκριμένης ροζ σημαίας Γεωργία Λαλέ, συνοδεύοντας την ανάρτησή της με το «πριν» και το «μετά».
«Τα κομμάτια “Flag” και “Neighborhood Guilt” κατέβηκαν. Η “Σημαία” μετά τη λογοκρισία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και το “Neighborhood Guilt” λόγω των ανησυχιών μου για την ασφάλειά του», ενημερώνει η ίδια και προσθέτει:
«Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία και τη ζωή. Τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες της Ελλάδας και κάθε έθνους».
Η ανάρτησή της
Τα κομμάτια “Flag” και “Neighborhood Guilt” κατέβηκαν. Η “Σημαία” μετά τη λογοκρισία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και το “Neighborhood Guilt” λόγω των ανησυχιών μου για την ασφάλειά του.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμπαραστέκονται στην τέχνη μου και στο μήνυμά της. Και ιδιαίτερα την Πολιτιστική Επιτροπή και το προσωπικό του Ελληνικού Προξενείου στη Νέα Υόρκη που πίστεψαν στο έργο μου και του έδωσαν βήμα.
Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία και τη ζωή. Τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες της Ελλάδας και κάθε έθνους.
Το έργο “Neighborhood Guilt” έχει 22 σπίτια. Το καθένα για κάθε θύμα γυναικοκτονίας στην Ελλάδα το 2022. Κάθε σπίτι έχει σημειώσεις με τα ονόματα, την ηλικία και την τοποθεσία τους και την ημερομηνία θανάτου.
Και τα δύο έργα είναι φτιαγμένα από σεντόνια που έχουν δωρίσει γυναίκες που ζουν στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι τα έχουν χρησιμοποιήσει για να ξεκουράζουν το σώμα τους και να ονειρεύονται έναν κόσμο όπου όλοι θα μπορούν να ζουν με ασφάλεια και οι δημιουργοί θα μπορούν να εκφράζονται και να εκφράζουν την εποχή τους χωρίς λογοκρισία.
Η υποστήριξή σας μας φέρνει πιο κοντά και σε ένα καλύτερο αύριο».
Σημειώνεται πως ο γενικός πρόξενος Ντίνος Κωνσταντίνου, υπερασπίστηκε το έργο της Γεωργίας Λαλέ, μιλώντας στο ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό Cosmos FM και επισημαίνοντας τα εξής:
«Η τέχνη είναι έκφραση, η ελευθερία του ανθρώπου που εκφράζει την άποψή του. Εάν συμφωνούμε όλοι σε όλα δεν θα είχε νόημα ο κοινωνικός διάλογος. Εγώ θα σας πω το επιχείρημα που λέει η ίδια η καλλιτέχνις και με το οποίο συμφωνώ: Ακριβώς επειδή είναι πολύ δυνατό το σύμβολο της σημαίας, ήθελε μέσα από αυτό να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα: Ότι πρέπει η κοινωνία να σταθεί απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα που πρέπει να παταχθούν εντελώς από την κοινότητά μας».
Ο ίδιος επεσήμανε στη συνέντευξή του στο ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι ανοικτός σε οποιαδήποτε κριτική αρκεί να είναι καλοπροαίρετη και να μην λαμβάνει προσωπικές διαστάσεις.
«Η μόνη σημαία που κυματίζει στο Γενικό Προξενείο είναι η γαλανόλευκη. Δεν υπάρχει καμία άλλη σημαία, είναι το πιο ιερό σύμβολο που έχουμε εμείς ως Έλληνες. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα έργο που αφορά σε ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό ζήτημα όπως είναι αυτό της γυναικοκτονίας και της κοινωνικής βίας», είπε ο γενικός πρόξενος.
Ο Ντίνος Κωνσταντίνου έκανε παράλληλα γνωστό ότι τα ξημερώματα της Κυριακής (17/12) έγινε απόπειρα εμπρησμού στον εξωτερικό χώρο του Γενικού Προξενείου, με τις κάμερες να έχουν καταγράψει έναν άγνωστο άνδρα να περιλούζει τον περιβάλλοντα χώρο με βενζίνη και να βάζει φωτιά.
Σύμφωνα με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, από την απόπειρα εμπρησμού προέκυψαν μόνο κάποιες εξωτερικές ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο με τις αστυνομικές αρχές να εξετάζουν το υλικό από τις κάμερες για τον εντοπισμό στοιχείων.