ΚΟΣΜΟΣ

H διεθνής κοινότητα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: «Απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν» λέει ο ΟΗΕ

Η συμφωνία ανάμεσα στο Ισράηλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων και κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι «ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες «χαιρετίζει τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με τη μεσολάβηση του Κατάρ που υποστηρίχθηκε από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού σε σύντομη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα κινητοποιήσουν όλο το δυναμικό τους για να υποστηρίξουν την υλοποίηση της συμφωνίας και να μεγιστοποιήσουν τον θετικό αντίκτυπό της στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία σε ανάρτησή του στο X, αλλά επέμεινε και αυτός στο ότι «αυτό δεν επαρκεί για να δοθεί τέλος στα δεινά των αμάχων».

Επίσης ζήτησε την απελευθέρωση όλων των ομήρων και, εν αναμονή αυτού, την παροχή περίθαλψης σε όλους όσοι παραμείνουν σε ομηρεία. Επιπροσθέτως κάλεσε για «μια κατάπαυση του πυρός» που θα επιτρέπει πραγματικά την παροχή βοήθειας σε διάρκεια στους κατοίκους της Γάζας και με πάσα ασφάλεια.

Το Ισραήλ και η Χαμάς ανακοίνωσαν σήμερα τη σύναψη συμφωνίας που προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων και για κατάπαυση του πυρός τεσσάρων ημερών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κατά την αιματηρή επίθεσή της στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Έκτοτε ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά σε αντίποινα τη Λωρίδα της Γάζας, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε πάνω από 14.000, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.

Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο, αναφέρει αξιωματούχος της Χαμάς

Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς θα ξεκινήσει αύριο, Πέμπτη, στις 10:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε σήμερα στο Al Jazzera ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς.

«Θα υπάρξει μια παύση των εχθροπραξιών σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Δεν θα πετούν πολεμικά αεροσκάφη ούτε θα υπάρχει αεροπορική κυκλοφορία στον εναέριο χώρο της Γάζας από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα», είπε.

Ικανοποιημένος ο Μπάιντεν

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Ο κ. Μπάιντεν τόνισε πως η συμφωνία προσμένει να οδηγήσει στην επιστροφή στην πατρίδα τους «κι άλλων Aμερικανών ομήρων». Αναφερόταν στην απελευθέρωση δυο γυναικών με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς στα τέλη Οκτωβρίου.

«Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να φέρει πίσω στην πατρίδα επιπλέον Aμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσω ώσπου να απελευθερωθούν όλοι», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρετίζουν τη συμφωνία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα πως καλωσορίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

«Συμμερίζομαι τη χαρά των οικογενειών που σύντομα θα μπορούν να αγκαλιάσουν ξανά τους αγαπημένους τους. Είμαι τόσο ευγνώμων σε όλους εκείνους που εργάστηκαν ακούραστα μέσω της διπλωματικής οδού τις τελευταίες εβδομάδες για να μεσολαβήσουν σε αυτήν τη συμφωνία», τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε γραπτή δήλωσή της. Ταυτόχρονα, καλεί «την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια».

Η ίδια επισημαίνει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να χρησιμοποιήσει αυτή την παύση για ένα ανθρωπιστικό κύμα στη Γάζα».

«Ζήτησα από τον Επίτροπο Γιάνες Λέναρσιτς να ενισχύσει περαιτέρω αποστολές στη Γάζα το συντομότερο δυνατό για να αμβλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση», καταλήγει η Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία για την απελευθέρωση των γυναικών και των παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την βοήθεια που παρείχαν.

Ο Σαρλ Μισέλ τονίζει ότι «η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιηθεί αυτή η παύση στις εχθροπραξίες για να επιτραπεί η μέγιστη ανθρωπιστική βοήθεια για όσους έχουν ανάγκη».

«Ευρύτερες λύσεις» θέλει ο Μαχμούντ Αμπάς

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία που συνήφθη, με τη μεσολάβηση ξένων χωρών, μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατά το παλαιστινιακό κίνημα και την κήρυξη τετραήμερης παύσης των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ζήτησε να υπάρξουν μονιμότερες λύσεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Η κυβέρνηση του Αμπάς, που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, «εκτιμά τις προσπάθειες (μεσολάβησης) του Κατάρ και της Αιγύπτου», επιθυμεί παρατεταμένη εκεχειρία με το Ισραήλ και «την εφαρμογή πολιτικής λύσης με βάση τη διεθνή νομιμότητα», σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Χουσέιν αλ Σέιχ, ανώτερου συμβούλου του Παλαιστίνιου προέδρου.

Παρίσι: «Ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν Γάλλοι»

Το Παρίσι ελπίζει ότι θα υπάρχουν Γάλλοι μεταξύ των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι προσεχώς από την Χαμάς σε αντάλλαγμα για «ανθρωπιστική παύση» του πυρός στη Γάζα που αποδέχθηκε το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν Γάλλοι», «το ελπίζουμε και εργαζόμαστε γι’αυτό», δήλωσε η Κολονά στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει επιφυλακτική, καθώς «θα πρέπει και οι δύο πλευρές να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας».

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της «ιδιαιτέρως για τη δουλειά του Κατάρ», το οποίο έπαιξε ρόλο μεσολαβητή για να συναφθεί η συμφωνία ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και το Ισραήλ.

Κίνα: «Eλπίζουμε ότι θα αμβλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση»

Η Κίνα χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία που συνήφθη υπό την αιγίδα του Κατάρ για ανθρωπιστική παύση του πυρός στη Γάζα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων που είχε απαγάγει από το Ισραήλ η Χαμάς.

«Χαιρετίζουμε την συμφωνία προσωρινής κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπλεκομένων μερών και ελπίζουμε ότι θα επιτρέψει να αμβλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση, θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση και τη μείωση των εντάσεων», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Μάο Νινγκ.

Σίσι: «Επιτυχημένη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ»

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαιρέτισε σήμερα «την επιτυχημένη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ» που οδήγησε στην επίτευξη συμφωνίας «για την εφαρμογή ανθρωπιστικής εκεχειρίας στην Λωρίδα της Γάζας», ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της αιγυπτιακής προεδρίας.

Ο Σίσι χαιρέτισε επίσης «την ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους» Παλαιστινίους.

Γερμανία και Βρετανία χαιρέτισαν «την πρόοδο» που επετεύχθη

Και η Γερμανία χαιρέτισε από την πλευρά της, την «πρόοδο» που επετεύχθη και η οποία «θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την παροχή ζωτικής σημασίας βοήθεια στους αμάχους» στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη συμφωνία κήρυξης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στον παλαιστινιακό θύλακα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς.

«Η απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας ομήρων αποτελεί πρόοδο, αν και τίποτε στον κόσμο δεν θα μπορέσει να σβήσει τα δεινά τους. Η ανθρωπιστική εκεχειρία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να παρασχεθεί ζωτικής σημασίας, απαραίτητη βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο Χ.

Από την πλευρά του ο Βρετανός ομόλογός της Ντέιβιντ Κάμερον χαιρέτισε «ένα κρίσιμο βήμα» για τους ομήρους και «την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

«Η συμφωνία αυτή είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την παροχή ανακούφισης στις οικογένειες των ομήρων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», επεσήμανε ο Κάμερον.

«Καλώ όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως», πρόσθεσε.

Άραβες ΥΠΕΞ: Να επεκταθεί η κατάπαυση πυρός και να ενταθεί η βοήθεια

Άραβες υπουργοί Εξωτερικών καλωσόρισαν σήμερα τη συμφωνία για προσωρινή εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Χαμάς στη Γάζα, όμως είπαν πως θα πρέπει να επεκταθεί και να γίνει το πρώτο βήμα προς μια πλήρη διακοπή των εχθροπραξιών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας δήλωσαν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Λονδίνο πως η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει απελευθερώσεις ομήρων και αυξημένη βοήθεια στην κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας, θα πρέπει επίσης να οδηγήσει τελικά σε επανάληψη των συνομιλιών για μια λύση δύο κρατών.

Βάσει της σημερινής προσωρινής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε τετραήμερη παύση των εχθροπραξιών προκειμένου να επιτραπεί η απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιους που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ, και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ δήλωσε πως η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να είναι συνεχής και να επεκταθεί, και πως δεν θα πρέπει αργότερα να εξαρτηθεί από την απελευθέρωση και άλλων ομήρων.

«Οποιαδήποτε αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας τώρα ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας για τους ομήρους πρέπει να διατηρηθεί και πρέπει να κτίσουμε πάνω σε αυτήν», είπε.

«Δεν πρέπει σε κανένα σημείο να υπάρξει μείωση σε αυτήν την πρόσβαση στη βάση της προόδου για απελευθέρωση και άλλων ομήρων… Η τιμωρία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας για την κράτηση αυτών των ομήρων είναι εντελώς απαράδεκτη».

Η σύγκρουση ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου όταν ένοπλοι της Χαμάς και άλλοι μαχητές εισέβαλαν από τα σύνορα στο έδαφος του Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 αμάχους και Ισραηλινούς στρατιώτες, και συλλαμβάνοντας κάπου 240 ομήρους.

Το Ισραήλ απάντησε εξαπολύοντας σφοδρούς βομβαρδισμούς και στη συνέχεια εισβάλλοντας στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας περισσότερους από 13.000 Παλαιστίνιους, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 5.600 παιδιών, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.

Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών ηγούνται μιας λεγόμενης ομάδας επαφής από κυρίως μουσουλμανικές χώρες που ασκούν πιέσεις στους κυριότερους συμμάχους του Ισραήλ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να τεθεί τέλος στον πόλεμο στη Γάζα και προς μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA