Η Παλαιστινιακή Αρχή εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με την οποία η μη κυβερνητική οργάνωση κατηγορεί το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» εις βάρος των Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμώντας ότι «βασίζεται σε στοιχεία».
«Η Διεθνής Αμνηστία είναι μια αξιόπιστη, παγκόσμια οργάνωση που βασίζει τις εκθέσεις σε στοιχεία», εκτίμησε ο Άμχαντ αλ Ντικ, σύμβουλος του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Διεθνής Αμνηστία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα έκθεση με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ ότι «διαπράττει γενοκτονία» εις βάρος των Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου 2023, και ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να μην είναι «συνεργός» σε αυτή.
«Τον έναν μήνα μετά τον άλλο, το Ισραήλ μεταχειρίζεται τους Παλαιστίνιους της Γάζας ως μια ομάδα υπανθρώπων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια της οποίας δεν αξίζουν να γίνονται σεβαστά, επιδεικνύοντας την πρόθεσή του να τους καταστρέψει σωματικά», ανέφερε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ.
Η έκθεση αυτή, που εκτείνεται σε 300 σελίδες, παρουσιάζει «επαρκή στοιχεία για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει και εξακολουθεί να διαπράττει γενοκτονίας εις βάρος των Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας» μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για τον πόλεμο.
Παρουσιάζοντας την έκθεση στους δημοσιογράφους από τη Χάγη η Καλαμάρ δήλωσε ότι η Διεθνής Αμνηστία δεν κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα «ελαφρά, πολιτικά ή μεροληπτικά».
Μετά την παρουσίαση είπε στους δημοσιογράφους: «Διαπράττεται γενοκτονία. Δεν υπάρχει αμφιβολία, καμία αμφιβολία στο μυαλό μας έπειτα από έξι μήνες επικεντρωμένης και σε βάθος έρευνας».
Η Διεθνής Αμνηστία επεσήμανε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός έχουν διαπράξει τουλάχιστον τρεις από τις πέντε πράξεις που απαγορεύονται από τη Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας του 1948, συγκεκριμένα φόνους, πρόκληση σοβαρών σωματικών ή ψυχολογικών βλαβών και σκόπιμη επιβολή συνθηκών διαβίωσης που έχουν στόχο να προκαλέσουν τη φυσική καταστροφή μιας προστατευόμενης ομάδας.
Αυτές οι ενέργειες διαπράχθηκαν με πρόθεση, όπως προβλέπει η Σύμβαση, σύμφωνα με την Αμνηστία η οποία εξέτασε περισσότερες από 100 δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων.
Η Καλαμάρ τόνισε ότι η Διεθνής Αμνηστία δεν ξεκίνησε την έρευνά της αποφασισμένη να αποδείξει ότι διαπράττεται γενοκτονία στη Γάζα. Ωστόσο, αφού εξέτασε τα στοιχεία και δηλώσεις, επεσήμανε ότι το μόνο συμπέρασμα που μπορούσε να εξαχθεί ήταν ότι «το Ισραήλ σκόπευε και σκοπεύει να διαπράξει γενοκτονία».
Η γενική γραμματέας της ΜΚΟ πρόσθεσε: «Ο ισχυρισμός ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει αποκλειστικό στόχο την εξάρθρωση της Χαμάς και όχι τη φυσική καταστροφή των Παλαιστίνιων ως εθνικής και εθνοτικής ομάδας, αυτός ο ισχυρισμός απλώς δεν στέκει μπροστά σε μια λεπτομερή εξέταση».
Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε εξάλλου από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν να ερευνήσει τις καταγγελίες περί γενοκτονίας. Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Χαν επεσήμανε ότι συνεχίζει τις έρευνες για τα φερόμενα ως εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στα παλαιστινιακά εδάφη, εξηγώντας ότι δεν είναι σε θέση να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο.