ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Το Ισραήλ ισοπεδώνει το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα

Οι Παλαιστίνιοι που έχουν εκτοπιστεί από το βόρειο τμήμα της Γάζας λένε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στα σπίτια τους στη διάρκεια των πιο πρόσφατων επιχειρήσεών τους, οι οποίες ξεκίνησαν πριν έξι εβδομάδες, την ώρα που οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν ότι κάποιες περιοχές θα είναι αδύνατο να κατοικηθούν ξανά.

Η Τζαμπάλια, ένας από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας, όπως και οι πόλεις Μπέιτ Λαχία και Μπέιτ Χανούν και τα γύρω χωριά ήταν μεταξύ των πρώτων στόχων των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος και την έναρξη του πολέμου.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης έχουν εισβάλει έκτοτε πολλές φορές σε αυτές τις περιοχές, με το Ισραήλ να εξηγεί ότι πρόκειται για απαραίτητες επιχειρήσεις εναντίον ένοπλων Παλαιστίνιων που εξακολουθούν να βρίσκονται και εκεί και να αποτελούν απειλή.

Σήμερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν δεκάδες «τρομοκράτες» και εντόπισαν μεγάλες ποσότητες όπλων.

Ο πρώην εργολάβος Αμπού Ραέντ, ο οποίος εκτοπίστηκε από τη Τζαμπάλια, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ανατινάσσουν σπίτια με τηλεχειρισμό, αφού τοποθετούν σε αυτά εκρηκτικά.

«Η καταστροφή πριν την 5η Οκτωβρίου 2024 ήταν μεγάλη, αλλά αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο μήνα δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού καταστράφηκε αυτή τη φορά», εξήγησε μιλώντας στο Reuters μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων.

«Έχω φίλους και συγγενείς στη Μπέιτ Χανούν, εκεί δεν έχει μείνει σχεδόν κανένα κτίριο όρθιο. Το ίδιο και στη Μπέιτ Λαχία», πρόσθεσε ο 75χρονος. «Τουλάχιστον τα μισά ή το 60% των κτιρίων και των δρόμων στη Τζαμπάλια, τη Μπέιτ Χανούν και τη Μπέιτ Λαχία έχουν πλέον μετατραπεί σε συντρίμμια», τόνισε.

Σε βίντεο που δείχνουν Παλαιστίνιους να εγκαταλείπουν τις περιοχές αυτές φαίνονται πάρα πολλά κατεστραμμένα κτίρια, όμως δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί το πλήρες εύρος της καταστροφής καθώς δεν επιτρέπεται η πρόσβαση δημοσιογράφων στη Γάζα.

Κλήσεις κάτω από τα συντρίμμια

Ο Χούσαμ Αμπού Σαφίγια, διευθυντής του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν που βρίσκεται κοντά στη Μπέιτ Λαχία, δήλωσε ότι στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας δεν υπάρχουν πλέον ασθενοφόρα.

«Έχω λάβει πολλές κλήσεις αγωνίας από ανθρώπους παγιδευμένους κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών τους, αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για αυτούς», είπε στο Reuters. «Την επόμενη ημέρα οι φωνές τους έχουν χαθεί (…) και τα σπίτια τους έχουν γίνει οι τάφοι τους. Αυτή η σκηνή επαναλαμβάνεται καθημερινά», πρόσθεσε.

Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) προειδοποιεί για τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση.

«Ο αναγκαστικός εκτοπισμός είναι εκτεταμένος και τα στοιχεία δείχνουν ότι γίνεται με συστηματικό τρόπο και είναι μέρος της κρατικής πολιτικής. Τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε το HRW.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, ο εκτοπισμός Παλαιστίνιων «ενδέχεται να σχεδιάζεται να είναι μόνιμος στις ουδέτερες ζώνες και τους διαδρόμους ασφαλείας», μια ενέργεια που θα ισοδυναμούσε με «εθνοκάθαρση».

Ο ισραηλινός στρατός έχει διαψεύσει ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ουδέτερες ζώνες στη Γάζα και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Παλαιστίνιοι που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα θα μπορέσουν να επιστρέψουν εκεί μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Ο Άμπντελ Χάντι, ένας κάτοικος της Μπέιτ Λαχία που τώρα έχει καταφύγει στην πόλη της Γάζας, είναι επιφυλακτικός.

«Έχουν πυρπολήσει σχολεία και άλλα μέρη στα οποία είχαν καταφύγει οι άνθρωποι, προτού ζητήσουν από τις οικογένειες να μετακινηθούν προς τα νότια, προς την πόλης της Γάζας. Πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσεις αν όχι εθνοκάθαρση;», διερωτήθηκε.

«Πολλές οικογένειες που στην αρχή δεν ήθελαν να φύγουν, αναγκάστηκαν να το κάνουν αφού τελείωσε το νερό και τα τρόφιμα», πρόσθεσε. «Μεγάλες περιοχές έχουν αδειάσει, είναι υπό τον έλεγχο της κατοχής. Αυτές οι περιοχές δεν είναι προσβάσιμες».

Στις περιοχές της Τζαμπάλια, της Μπέιτ Χανούν και της Μπέιτ Λαχία ζούσαν περίπου 400.000 άνθρωποι προτού ξεσπάσει ο πόλεμος. Τουλάχιστον οι μισοί παρέμεναν εκεί μέχρι την έναρξη των νέων ισραηλινών επιχειρήσεων, με την παλαιστινιακή πολιτική προστασία να εκτιμά ότι πλέον στην περιοχή βρίσκονται 80.000 άνθρωποι, εγκλωβισμένοι χωρίς σωστικά συνεργεία και νοσοκομείο που να λειτουργεί πλήρως.

Ο Αμπού Σαφίγια δήλωσε ότι τα λίγα εναπομείναντα μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν έχουν αρχίσει να καταγράφουν περιστατικά υποσιτισμού και αφυδάτωσης μεταξύ τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι ζητεί την εκκένωση περιοχών προκειμένου να προστατεύσει τους αμάχους από τις συγκρούσεις και αρνείται ότι προκαλεί σκοπίμως λιμό.

Η παλαιστινιακή πολιτική προστασία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα πτώματα περίπου 10.000 ανθρώπων ενδέχεται να παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που αν ισχύει σημαίνει ότι ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνά τους 50.000.

Σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς επεσήμανε σήμερα ότι συνολικά 43.736 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι περισσότεροι από τους οποίους γυναίκες και παιδιά.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA