ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Η ισραηλινή αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο

Οαριθμός των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θέλει να απελευθερώσει η Χαμάς είναι πλέον το «βασικό χάσμα» των διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία, όπως δηλώνουν Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο ισραηλινό πρακτορείο ειδήσεων Walla, με τα ισραηλινά ΜΜΕ να μεταδίδουν το πρωί της Τετάρτης ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία επιστρέφει από το Κάιρο μετά το τέλος των συνομιλιών για τους ομήρους χωρίς πρόοδο.

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, οι αντιπροσωπείες συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις «για να ακούσουν» και δεν παρουσίασαν νέα προσφορά.

Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι οι δυνομλίες «σκαλώνουν» στον αριθμό των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν για κάθε μία απελευθέρωση Ισραηλινού ομήρου από την Χαμάς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times of Israel, oι συνομιλίες με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Κατάρ για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων έληξαν χωρίς πρόοδο την Τρίτη, καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση να σταματήσει η επίθεση στη Γάζα.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία επέστρεφε από το Κάιρο, δήλωσε αξιωματούχος του πρωθυπουργικού γραφείου στους Times of Israel.

Συναντήθηκαν με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι και Αιγύπτιους αξιωματούχους για συνομιλίες σχετικά με ένα πλαίσιο εκεχειρίας.

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία ήταν «εκεί για να ακούσει» και ότι δεν κατέθεσαν νέα προσφορά στο τραπέζι.

Παρά την αποχώρηση της ισραηλινής αντιπροσωπείας, οι διαπραγματεύσεις ήταν «θετικές» και θα συνεχιστούν για τρεις ακόμη ημέρες, ανέφερε το αιγυπτιακό Al-Qahera News, επικαλούμενο ανώτερο Αιγύπτιο αξιωματούχο.

Η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Αιγύπτου ανέφερε επίσης ότι η συνάντηση έληξε με «προθυμία να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και ο συντονισμός» για τα βασικά ζητήματα.

Ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο AFP ότι η οργάνωση περίμενε το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Κάιρο, αλλά είναι «ανοιχτή στη συζήτηση οποιασδήποτε πρωτοβουλίας που επιτυγχάνει τον τερματισμό της επιθετικότητας και του πολέμου».

Νέα προσφυγή της Νότιας Αφρική στη Χάγη

Στο μεταξύ, η Νότια Αφρική αιτήθηκε στην παρέμβαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για να μην γίνει η σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.

Την ίδια ώρα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζήτησαν ασφαλή διέλευση για όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο Νάσερ, καθώς το Ισραήλ ζητά την εκκένωση του υγειονομικού συγκροτήματος.

Το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν τρεις ανθρώπους στο νοσοκομείο της Χαν Γιουνίς.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA