ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: 23.210 νεκροί Παλαιστίνιοι και 59.167 τραυματίες από τα ισραηλινά πλήγματα

Συνολικά 23.210 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 59.167 έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Τα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων είναι στην πλειονότητά τους γυναίκες, έφηβοι και παιδιά, ενώ κατά το τελευταίο 24ωρο, 126 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με νέο απολογισμό, και 241 τραυματίστηκαν, όπως ανέφερε το υπουργείο.

Γιατροί και ασθενείς εκγκαταλείπουν τα νοσοκομεία καθώς εντείνονται οι εχθροπραξίες

Παράλληλα, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασαν σήμερα ανησυχία σχετικά με την πιθανή κατάρρευση της παροχής νοσοκομειακής φροντίδας στη νότια και κεντρική Γάζα με εκατοντάδες μέλη ιατρικού προσωπικού και ασθενείς να έχουν εγκαταλείψει τις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις για να γλιτώσουν τη ζωή τους.

Μόνο περίπου ένα τρίτο των νοσοκομείων της Γάζας λειτουργούν με κάποιο τρόπο–και ορισμένα μόνο εν μέρει–στον κατεστραμμένο θύλακα έπειτα από μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον της Χαμάς ως απάντηση στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Οι μάχες έχουν ενταθεί στο κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας αυξάνοντας την πίεση στα ήδη κορεσμένα νοσοκομεία που παραμένουν ανοιχτά.

«Αυτό που βλέπουμε είναι στ’ αλήθεια ανησυχητικό γύρω από το νοσοκομείο Αλ Άκσα και μια αύξηση των εχθροπραξιών πολύ κοντά στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας και πολύ κοντά στο (νοσοκομείο) Νάσερ», είπε ο Σον Κέισι, ο συντονιστής των ιατρικών ομάδων αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ στη Γάζα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω βιντεοδιάσκεψης στη Γενεύη.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτές τις ιατρικές εγκαταστάσεις. Πρέπει πάση θυσία να προστατευθούν. Αυτή είναι η τελευταία γραμμή δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας που έχει η Γάζα–από τα βόρεια ως τα νότια χάνονται το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασθενείς διακινδυνεύουν σήμερα τη ζωή τους για να εισαχθούν σε νοσοκομεία στην νότια πόλη Χαν Γιουνίς εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Στη διάρκεια επίσκεψης στο Αλ Άκσα, στην κεντρική Γάζα, πριν από δύο ημέρες ο Κέισι διαπίστωσε ότι 70% του προσωπικού είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους. Την ίδια νύχτα εκατοντάδες ασθενείς σε αρκετά καλή κατάσταση για να μπορούν να φύγουν, εγκατέλειψαν κι εκείνοι το νοσοκομείο, πρόσθεσε.

Πολλοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Νάσερ στην Χαν Γιουνίς κατέφυγαν μαζί με τους ήδη εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Γάζας που έχουν στριμωχτεί σε καταφύγια στο νοτιότερο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, γνωστοποίησε ο αξιωματούχος.

Και εκεί–όπως υπογράμμισε–υπάρχει μόνο ένας γιατρός για περισσότερους από 100 εγκαυματίες.

«Αυτό που συνεχίζουμε να βλέπουμε είναι το σύστημα υγείας να ταλανίζεται–εργαζόμενοι στον χώρο υγείας να μη μπορούν να πάνε στον χώρο εργασίας τους να φροντίσουν τους ασθενείς επειδή φοβούνται για τη ζωή τους…Ασθενείς και οι οικογένειές τους που φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο γιατί μπορεί να σκοτωθούν καθ΄οδόν. Βλέπουμε το σύστημα υγείας να καταρρέει με πολύ γοργό ρυθμό».

Ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, είπε κατά την ίδια ενημέρωση ότι καθίσταται δυσκολότερο για τον ΠΟΥ να παραδίδει ιατροφαρμακευτικό υλικό εντός της Γάζας.

Ανεξάρτητη έρευνα για τους τουλάχιστον 72 νεκρούς δημοσιογράφους στη Γάζα ζητά ο ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε τη Δευτέρα (8/1) την «ιδιαίτερη ανησυχία» της απέναντι στον αυξημένο απολογισμό των Παλαιστινίων δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τον θάνατο δύο δημοσιογράφων την Κυριακή.

«Οι δολοφονίες όλων των δημοσιογράφων» συμπεριλαμβανομένων των Χάμζα Ουάελ Νταχντού και Μουστάφα Θουράγια κατά τη διάρκεια πλήγματος που αποδίδεται στον ισραηλινό στρατό, «πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς και ανεξάρτητης έρευνας για να διασφαλιστεί ο αυστηρός σεβασμός του διεθνούς δικαίου και οι παραβιάσεις πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο δίωξης», υπογράμμισε η Ύπατη Αρμοστεία στην πλατφόρμα Χ.

Με τους δύο αυτούς θανάτους, τουλάχιστον 72 δημοσιογράφοι και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Παλαιστίνιοι, έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, σύμφωνα με την Επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δύο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι του σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στο αυτοκίνητό τους στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας τον ισραηλινό στρατό ότι «στοχεύει» τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους.

Ο Χάμζα Ουάελ Νταχντού, δημοσιογράφος του δικτύου Al Jazeera, και ο συνάδελφός του Μουστάφα Θουράγια, ανεξάρτητος εικονολήπτης που συνεργαζόταν με το δίκτυο του Κατάρ όπως και με το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν στο αυτοκίνητό τους και κατευθύνονταν στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού εδάφους, για να «κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε το Al Jazeera. Ένας τρίτος δημοσιογράφος που ταξίδευε μαζί τους, ο Χάζεμ Ρατζάμπ, τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «χτύπησε έναν τρομοκράτη που ήταν στο τιμόνι μιας ιπτάμενης συσκευής και συνιστούσε απειλή για τα στρατεύματα», προσθέτοντας ότι έχει «λάβει γνώση των πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες, κατά τη διάρκεια του πλήγματος, άλλοι δύο ύποπτοι που βρίσκονταν στο ίδιο όχημα επίσης επλήγησαν επίσης».

Μπλίνκεν: Συναντήσεις για «το επόμενο βήμα» στον πόλεμο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα συζητήσει «το επόμενο βήμα» στην πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα καθώς συναντά σήμερα υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ύστερα από σειρά επαφών στα αραβικά γειτονικά κράτη του Ισραήλ.

Μιλώντας ενώ βρισκόταν δίπλα στον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, ενόψει της συνάντησής τους σήμερα το πρωί, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι στις επαφές του με την ισραηλινή κυβέρνηση θα μοιραστεί αυτά που άκουσε από τις χώρες της περιοχής. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται συνάντηση με το συμβούλιο πολέμου, που σχηματίστηκε μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της παλαιστινιακής Χαμάς, που σύμφωνα με το Ισραήλ στοίχισαν τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους.

«Έχουμε πολλά για να συζητήσουμε, ειδικά το επόμενο βήμα», δήλωσε ο Μπλίνκεν, που από το Σάββατο έχει επισκεφθεί την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία καθώς και την Τουρκία και την Ελλάδα.

Εκτός από το να προσπαθεί να κατευνάσει την ένταση στην περιοχή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συζητά σχέδια για τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας, που θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει τις κατά πλειονότητα μουσουλμανικές γειτονικές χώρες του Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε χθες, πριν κατευθυνθεί στο Ισραήλ, ότι τα περιφερειακά κράτη θέλουν ολοκλήρωση με το Ισραήλ, αλλά μόνο εάν τα σχέδια για εξομάλυνση των σχέσεων περιλαμβάνουν έναν «πρακτικό δρόμο» προς ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.

Ο ίδιος δήλωσε σήμερα στον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Ίσραελ Κατζ, ότι υπάρχουν ευκαιρίες για περιφερειακή ολοκλήρωση και σύνδεση, «αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή».

«Γνωρίζω τις προσπάθειες που έχετε καταβάλει εδώ και χρόνια για να οικοδομήσετε πολύ μεγαλύτερη ολοκλήρωση και σύνδεση στη Μέση Ανατολή. Και πιστεύω ότι υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες στο πεδίο αυτό. Αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με οικογένειες απαχθέντων της Χαμάς και θα συζητήσει τις «αδιάκοπες προσπάθειες» για την επιστροφή τους, δήλωσε ο ίδιος.

Ισραήλ: Η προσφυγή περί γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο στη Γάζα είναι «ειδεχθής και παράλογη»

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε σήμερα ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο ειδεχθές και παράλογο» από την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο(ICJ) που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στην επιχείρησή του στη Γάζα.

Η ακροαματική διαδικασία στο πλαίσιο της προσφυγής, που έγινε από τη Νότια Αφρική, αναμένεται να ξεκινήσει μεθαύριο, Πέμπτη, και θα επικεντρωθεί στους πολλούς αμάχους μεταξύ των 23.000 και πλέον ανθρώπων που, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, σκοτώθηκαν στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο οποίος μαίνεται εδώ και πάνω από τρεις μήνες.

Μιλώντας στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που επισκέπτεται το Ισραήλ, ο Χέρτσογκ κατηγόρησε τη Νότια Αφρική για υποκρισία σχετικά με την κίνησή της αυτή και ευχαρίστησε την Ουάσινγκτον για τη στήριξή της προς το Ισραήλ, που δηλώνει ότι καταβάλλει τις μέγιστες προσπάθειες για να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων στη Γάζα.

«Στην πραγματικότητα οι εχθροί μας, η Χαμάς, στο καταστατικό τους, ζητούν την καταστροφή του κράτους μας, του Κράτους του Ισραήλ –το μοναδικό έθνος-κράτος του εβραϊκού λαού», δήλωσε ο Χέρτσογκ.

«Θα είμαστε εκεί στο Διεθνές Δικαστήριο και θα παρουσιάσουμε περήφανα την επιχειρηματολογία μας για τη χρήση της αυτοάμυνας με βάση το πλέον εγγενές δικαίωμά μας σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Το Ισραήλ πρέπει να νικήσει, λέει ο Χέρτζογκ, «διότι είναι ένας πόλεμος που επηρεάζει τις διεθνείς αξίες και τις αξίες του ελεύθερου κόσμου».

Όπλα από τις μουσουλμανικές χώρες ζητά ο ηγέτης της Χαμάς

Ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγε απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τις μουσουλμανικές χώρες για την υποστήριξή τους στον πόλεμό της κατά του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας χορηγώντας της όπλα.

«Ο ρόλος του μουσουλμανικού έθνους (…) είναι σημαντικός» και «ήρθε η ώρα για υποστήριξη της αντίδρασης με όπλα, διότι πρόκειται για την μάχη του Αλ-Ακσα και όχι μόνο για την μάχη του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς σε ομιλία του στην Ντόχα. Το κείμενο της ομιλίας διαβιβάσθηκε στα μέσα ενημέρωσης στην Λωρίδα της Γάζας.

Το τέμενος Αλ-Άκσα είναι ο τρίτος ιερός τόπος του ισλάμ.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA