Ανακοίνωση με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:
Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εκφράζει την οδύνη της για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου και την απώλεια της ζωής δεκάδων ανθρώπων, ενήλικων και παιδιών και παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη ενός εγκλήματος που έχει συμβεί πολλές φορές σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου πάντως αναδεικνύει με τον πιο δραματικό δυστυχώς τρόπο πόσο καταστροφικά έχει κινηθεί τόσα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση και πόσο μεγάλη και επίκαιρη είναι η ανάγκη για μία ευρωπαϊκή συμφωνία μετανάστευσης και ασύλου.
Η αυτονόητη απαίτηση για αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών αποδεικνύεται ότι δεν είναι αρκετή για να δοθεί ένα οριστικό τέλος σε τέτοια τραγικά περιστατικά. Χρειάζονται πρωτοβουλίες από την Ε.Ε. προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λιβύη και να ενισχυθούν οικονομικά οι χώρες διέλευσης όπως αυτές της Βόρειας Αφρικής.
Πρέπει ακόμη να δίνεται στους πρόσφυγες το δικαίωμα πρόσβασης στο άσυλο μέσω ασφαλών και νόμιμων οδών στην Ε.Ε., με δίκαιη κατανομή μεταξύ των κρατών-μελών. Έτσι, υπάρχει ελπίδα να μην θαλασσοπνίγονται από διακινητές, η θάλασσα να μη γίνεται ο τάφος απελπισμένων ανθρώπων και οι κυβερνήσεις στην Ε.Ε. να μη γίνονται “χορηγοί” των δουλεμπόρων. Οι χώρες υποδοχής και πρωτίστως η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνουν η φυλακή της Ευρώπης. Πρέπει δηλαδή να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή του πλαισίου της Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση των προσφύγων από τις γειτονικές χώρες όπως η Λιβύη και η Τουρκία προς τα κράτη-μέλη.
Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες θεσμικές ενέργειες προκειμένου να εξακριβωθούν οι συνθήκες του πολύνεκρου ναυαγίου, αλλά και να προωθηθεί η πρόταση που προαναφέραμε, η οποία θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα του πλαισίου συμφωνίας.
Όπως τόνισε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Καλαμάτα: «Απαιτείται αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής, ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ, ένα σύμφωνο που θα διαμοιράζει την ευθύνη σε όλα τα κράτη-μέλη, όχι μόνο στις χώρες υποδοχής, και θα έχει νόμιμες οδούς μετανάστευσης, όχι μόνο τείχη». Ενώ παράλληλα έθεσε και ένα κρίσιμο ερώτημα: «Ποια είναι τα πρωτόκολλα, που όταν οι Αρχές βλέπουν ένα υπερφορτωμένο πλοίο με παραπάνω από 700 ανθρώπους, έτοιμο να βυθιστεί, δεν επιβάλλουν τη διάσωσή του;»
Η Ελλάδα έπρεπε να αξιοποιεί τις συμμαχίες και το διπλωματικό κεφάλαιο της στην Ε.Ε. προκειμένου να μην είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Είναι προφανές ότι οι ιδεοληπτικές πολιτικές της δεξιάς και της ακροδεξιάς αποδεικνύεται με τον πλέον δραματικό τρόπο πόσο αδιέξοδες και εγκληματικές είναι.