Οι εικόνες ντροπής με το μακελειό, με θύματα πρόσφυγες στα Ισπανικά Σύνορα, στη Μελίγια, έκαναν τον γύρο του κόσμου και ξεσήκωσαν σφοδρές αντιδράσεις. Χθες, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κατηγόρησε το Μαρόκο και την Ισπανία ότι κατέφυγαν σε «υπερβολική χρήση βίας» εναντίον των αιτούντων άσυλο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ψυχών, αιτούντων άσυλο, προσφύγων.
Χθες ανακοινώθηκε μάλιστα και από την εισαγγελία της Ισπανίας ότι διατάχθηκε διεξαγωγή έρευνας για τον θάνατο άγνωστο αριθμού μεταναστών, πάνω από 35.
«Είναι απαράδεκτο, αυτή η τραγωδία πρέπει να διερευνηθεί», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίτς, ενώ πρόσθεσε ότι υπερβολική χρήση βίας καταγράφηκε από τον ΟΗΕ «και από τις δύο πλευρές των συνόρων».
Αξίζει να σημειωθεί πως τη διευκρίνιση των συνθηκών που οδήγησαν στο θάνατο δεκάδων μεταναστών, διέταξε σήμερα και ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας, εν μέσω διαμαρτυριών και σκληρής κριτικής για την κυβέρνηση Σάντσεθ για το μακελειό. «Η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα βασίζεται στη σημασία και τη σοβαρότητα των γεγονότων που έλαβαν χώρα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων» ανέφερε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.
Τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τις συγκρούσεις ξεκίνησε το μαροκινό συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων CNDH, το οποίο έστειλε αποστολή, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «λάβαμε αναφορές για μετανάστες που ξυλοκοπήθηκαν με γκλομπ, κλωτσήθηκαν, σπρώχτηκαν και δέχτηκαν επιθέσεις με πέτρες από Μαροκινούς αξιωματούχους καθώς προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν τον συρμάτινο φράχτη, ύψους περίπου έξι έως 10 μέτρων, που χωρίζει το Μαρόκο από τη Μελίγια»
Πέντε οργανώσεις για τα δικαιώματα στο Μαρόκο και η Μαροκινή Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (APDHA), που εδρεύει στην Ανδαλουσία, υποστήριξαν την έκκληση για έρευνα καλώντας τις αρχές να μην θάψουν τους νεκρούς παρά μόνο μετά τις επίσημες έρευνες, όπως δημοσιεύει το tvxs.gr
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Υπηρεσία Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασαν επίσης «βαθιά θλίψη και ανησυχία» για όσα συνέβησαν στα σύνορα Μαρόκου-Μελίγια. «Ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προτρέπουν όλες τις αρχές να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των μεταναστών και των προσφύγων, να απόσχουν από την υπερβολική χρήση βίας και να προασπίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους», ανέφεραν οι οργανώσεις.
Η Ισπανική Επιτροπή για τους Πρόσφυγες (CEAR) κατήγγειλε επίσης αυτό που περιέγραψε ως «την αδιάκριτη χρήση βίας για τη διαχείριση της μετανάστευσης και τον έλεγχο των συνόρων» και εξέφρασε ανησυχίες ότι η βία εμπόδισε άτομα που ήταν επιλέξιμα για διεθνή προστασία να φτάσουν στο ισπανικό έδαφος.
Εν τω μεταξύ, η Καθολική Εκκλησία στην ισπανική πόλη Μάλαγα δήλωσε ότι «τόσο το Μαρόκο όσο και η Ισπανία επέλεξαν να εξαλείψουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στα σύνορά μας, υποστηρίζοντας ότι η άφιξη των μεταναστών πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος και να ξεχάσουν τις ζωές που χάνονται στη πορεία».
Η Ισπανική Επιτροπή για τους Πρόσφυγες δήλωσε μάλιστα ότι οι αιτούντες άσυλο που διέφυγαν από ένοπλες συγκρούσεις στο Σουδάν ήταν μεταξύ εκείνων που προσπάθησαν να περάσουν και ότι η «αδιάκριτη χρήση βίας για τη διαχείριση της μετανάστευσης και τον έλεγχο των συνόρων» εμπόδισε άτομα που ήταν επιλέξιμα για διεθνή προστασία να φτάσουν στο ισπανικό έδαφος.